Grote hamsterwoede bij productiebedrijven

De NEVI PMI laat zien dat de recordgroei van de Nederlandse industrie in december nauwelijks veranderde. De maandelijkse index voor industriële bedrijvigheid daalde weliswaar licht ten opzichte van de 62.4 in november, maar het cijfer van december (62.2) blijft nog steeds ruim boven het vorige record van februari 2011.

De stijging van de productieomvang was slechts iets kleiner dan het recordniveau van november en was daarmee de één na grootste die ooit gerapporteerd werd. De nieuwe orders lieten de op drie na grootste stijging sinds het begin van het onderzoek zien en de stijging van de exportorders werd alleen in april 2010 overtroffen. De groei van de werkgelegenheid bereikte voor de derde maand op rij een hoogtepunt. Ondanks de toename van de productie, bereikte de toename van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk het hoogste niveau sinds februari 2007. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg in de grootste mate sinds februari 2007.

De uitbreiding van de inkoopactiviteiten was een van de grootste die ooit gerapporteerd werden. Dit zorgde voor de grootste verlenging van de levertijden sinds september 2006. Zowel de in- als verkoopprijzen stegen in mindere mate dan in november, maar de inflatiedruk bleef hoog. De vooruitzichten bij de Nederlandse productiebedrijven voor de komende twaalf maanden bleven uiterst positief.

Medewerkers werven
In zijn commentaar op de jongste cijfers wijst Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, allereerst op de werkgelegenheidsindex: “De enige deel-index die wel een recordwaarde vertoonde was die van de werkgelegenheid. Deze index scoorde een niet eerder vertoonde waarde van 61.1. Dat duidt erop dat bedrijven in hoog tempo medewerkers aan het werven zijn om aan de aanhoudende vraag naar hun producten te kunnen voldoen.”

Hamsterwoede
Zowel uit het binnenland als het buitenland namen de orderportefeuilles verder toe. “De productiebedrijven kunnen de vraag niet bijbenen gezien de verder oplopende levertijden”, aldus Van Weele. “De sterke inkoopprijsinflatie leidt tot een grote hamsterwoede: halffabricaten en grondstoffen worden in grote volumes aangekocht om toekomstige producties veilig te stellen en toekomstige prijsverhogingen te ondervangen. Natuurlijk leidt dit tot steeds sneller oplopende prijzen, omdat leveranciers niet in gelijke mate aan de vraag kunnen voldoen. En het buitenland laat zich ook niet onbetuigd: de PMI kwam in Duitsland in december uit op 63.3 (november 62.5) en die van Frankrijk op 59.3 (november 57.7). Ook vanuit deze landen is de vraag naar grondstoffen, halffabricaten en technische componenten hoog. Toeleveranciers en gekwalificeerde medewerkers lijken op dit moment de belangrijkste bottleneck te zijn voor verdere groei in onze regio. Die bedrijven die de laatste jaren geïnvesteerd hebben in goede relaties met gekwalificeerde leveranciers plukken daar nu de vruchten van. 2017 was een fantastisch jaar voor onze industrie en voor alle sectoren die op de kracht van de industrie konden meeliften. Gezien de overvolle orderportefeuilles begint 2018 goed.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Grootste krimp werkgelegenheid in bijna 3 jaar

01-09 De productieomvang nam wederom af, zij het in de kleinste mate in zes maanden.…

Bedrijf en Economie

Grootste verslechtering bedrijfsomstandigheden in meer dan drie jaar

03-07 Er was in de Nederlandse productiesector aan het eind van het tweede kwartaal opnieuw…

Bedrijf en Economie

Ondanks krimp meer banen in industrie

02-12 De productieomvang daalde voor de vierde maand op rij en dit was het grootste…

Bedrijf en Economie

Eerste krimp productiesector in 2 jaar; nieuwe orders dalen hard

03-10 De daling van 3,6 punten was bovendien fors: de op vier na grootste daling…

Bedrijf en Economie

Laagste Nevi PMI-cijfer in 19 maanden, maar industrie kan nog steeds wat groeien

01-07 “Deze afname wordt vermoedelijk veroorzaakt door de hoge inflatie en economische onzekerheid”, zegt Albert…

Toeleveren

Groei productie industrie naar laagste tempo sinds 2020

01-06 “De groei van de industriële productie wordt belemmerd door tekorten aan geschoold personeel en…

Bedrijf en Economie

Groei productiesector herstelt zich

02-05 De productie nam in grotere mate toe, maar dit bleef onder het gemiddelde van…

Bedrijf en Economie

Maakindustrie blijft optimistisch ondanks scherpe stijging inkoopprijzen

01-04 De stijging van de nieuwe orders viel terug naar het laagste niveau in zeventien…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?