Grote stap richting 100% prefab

Meilof Riks is een grote Nederlandse fabrikant van aluminium dak- en gevelelementen voor de woning- en utiliteitsbouw. Het bedrijf is vooral succesvol omdat het de hele keten van verkoop, engineering, productie, transport en montage in eigen beheer verzorgt. Kort geleden nam de fabrikant een gecombineerde buis-plaatlaser in gebruik ter uitbreiding van frees-, boor- en zaagbewerkingen.

De operators en programmeurs van Meilof Riks konden na een training bij BLM Group in Italië de LC5 combimachine al snel in gebruik nemen. “Voor wanneer je geen bulk verwerkt is deze combimachine een perfecte oplossing.”

“Bovendien kunnen we met deze machine alle gaten snijden, die voorheen op de bouwplaats moesten doen. Daarmee hebben we die bewerkingen terug naar de fabriek gehaald en kunnen we nu 100% prefab leveren, zodat de montagetijd op locatie aanzienlijk wordt verkort”, vertelt Niels Bruinsma, die als product- en procesengineer verantwoordelijk is voor de productie.

Bij dak- en gevelelementen moet je denken aan aluminium luifels, goten, gevelkaders, windveren et cetera, die door architecten worden ingetekend. Meilof Riks produceert en monteert deze maatwerk prefab producten op bouwlocatie. Jaarlijks wordt 650 ton, voorgelakt aluminium waarvan 80% vanaf coil, geponst, gezet en geassembleerd tot eindproduct.

Volwaardige combi

Naast de hoofdgroepen worden ook toebehoren en hulp- en montageframes in eigen huis gemaakt. Meilof Riks zocht voor die productgroep een laser om zowel platen als buizen te kunnen snijden. “Maar dan wel een volwaardige en betrouwbare combimachine”, verduidelijkt Niels Bruinsma. “Waar andere machinefabrikanten een plaatlaser aanboden met de mogelijkheid ook een buis te kunnen snijden, vonden we bij BLM Group met de LC5 een volwaardige combimachine, waar je zowel plaat als buis seriematig op kunt snijden.”

BLM LC5 buis-plaatlaser

BLM Group, marktleider op het gebied van buislasers, biedt met de LC5 een volwaardige buis-plaatlaser. Zowel de plaat- als de buislasersnijunit van de combimachine heeft een apart aan- en afvoersysteem voor plaat en buis. Beide units maken gebruik van hetzelfde lasersnijsysteem. Dus, één lasersnijkop voor twee complementaire processen. De LC5 combi-uitvoering kan zonder extra instellingen of extra tooling, direct omschakelen van buis naar plaat en andersom. BLM Group biedt met dit concept bovendien een kosten- en ruimtebesparende oplossing met prestaties die gelijk zijn aan die van twee aparte machines. Het plaatsnijdeel is voorzien van een palletwisseltafel voor 1,5×3 m plaat of groter naar wens. Meilof Riks heeft gekozen voor een machine van 2×4 m plaat.

Meilof Riks zet de combimachine in voor het snijden van aluminium dak- en gevelelementen voor de woning- en utiliteitsbouw.

Meilof Riks zet de combimachine in voor het snijden van aluminium dak- en gevelelementen voor de woning- en utiliteitsbouw.

Snel in gebruik

De operators en programmeurs van Meilof Riks konden na een training bij BLM Group in Italië de LC5 combimachine al snel in gebruik nemen. “Na 6 maanden was de combimachine al goed gevuld. Voor wanneer je geen bulk verwerkt is deze combimachine een perfecte oplossing. De support vanuit de Benelux vestiging is uitstekend. De enkele storingen die we tot nu toe hadden, werden snel opgelost.”

Kortere levertijden

“Profielen die we voorheen moesten frezen, boren en afkorten worden nu in één productiegang op het buislaserdeel gesneden. Dat betekent een aanzienlijke efficiencyverbetering voor ons, met kortere levertijden als winstpunt en kortere montagetijd op de bouw. Dit is weer een grote stap richting het toeleveren van volledige prefabricage van onze producten”, besluit Niels Bruinsma.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Extreem buigen zonder concessies

09-04 Door een hoge moeilijkheidsgraad van het buigen te combineren met de kwaliteit van het…

Plaatbewerking

BLM Group integreert inpersen van moeren in buislaser

27-11 Hiermee kunnen inpersmoeren met schroefdraad in buizen en kokers, aansluitend op het snijproces, direct…

Plaatbewerking

BLM Group presenteert Lasertube LT12

27-09 Dit is een installatie voor het lasersnijden van buizen en metalen profielen met diameters…

Plaatbewerking

BLM Group wil ook met vlakke plaatlaser naar de top

21-12 Daar presenteerde BLM de LS7, een premium fiberlaser die zich qua snijsnelheid en precisie…

Plaatbewerking

Efficiënter snijden uit 12 m buis en koker

14-10 Aan het woord zijn Anne Vervoordeldonk, verkoop binnendienst en inkoop, Dennis van den Heuvel…

TechnishowNieuws

BLM Group voor het eerst zelfstandig op TechniShow

19-04 BLM Group is al ruim dertig jaar actief op de Nederlandse en Belgische markt…

Plaatbewerking

Van Kerkhof breidt uit in ruimte én buislasercapaciteit

15-10 Het bedrijfspand van Van Kerkhof Metaalbewerking Oss wordt momenteel flink uitgebreid. Hiermee komt er…

Plaatbewerking

BLM introduceert volwaardige buis-plaatlaser combimachine

05-02 Voor de eerste keer zal BLM Group Benelux, de eigen verkoop- en serviceorganisatie van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV