Hamminga met hoge toeren verspanen klaar voor de toekomst

Met de investering in een DNM 6700 verticaal bewerkingscentrum van Doosan heeft toeleverancier Hamminga de nieuwste generatie freestechnologie in huis gehaald. “Met 12.000 toeren en 31kW vermogen op de spil, koeling door de spil en een groot gereedschapsmagazijn hebben we de stap gemaakt naar een efficiëntere freesstrategie. We verspanen nu een lager volume met een hogere snelheid, wat een hogere productnauwkeurigheid oplevert en in combinatie met CADCAM sneller en beter werkt bij complexe productvormen”, licht Jorik Hamminga toe.

 

Jorik Hamminga is de vierde generatie van het 114 jaar jonge familiebedrijf. Nakomen wat je belooft en snel schakelen zit in het DNA van Machinefabriek Hamminga. “Met veel klanten hebben we een langdurige relatie omdat we het gewoon goed doen. We overleggen altijd eerst voordat we iets voor ze gaan maken. De klant weet hoe ze het product wil gebruiken en wij weten hoe we product het beste kunnen maken. Korte levertijd heeft daarbij voor veel klanten echter de hoogste prioriteit. Daarom moet je snel kunnen schakelen en continu nadenken hoe je dingen sneller en beter kunt doen. Investeringen in moderne productietechnologieën zijn daarbij cruciaal”, aldus Hamminga.

Forse stap vooruit
De Doosan DNM 6700 met een slag van 1.300 mm is de eerste freesmachine binnen het bedrijf die met 12.000 toeren op de spil een nieuwe bewerkingsstrategie mogelijk maakt. “Mede door de grote rekenkracht van de nieuwste Heidenhain besturing zijn we daarmee klaar voor high speed milling. Maar de machine is ook een forse stap vooruit in digitalisering, precisie en verkorting van cyclus- en insteltijden”, is de ervaring van Jorik Hamminga. “Aanvankelijk zochten we een 5-asser, maar we vonden dat het programmeren veel tijd kost en daarom voor ons minder geschikt is, in verband met kleine series. Wanneer je 3-assig slim gebruikt kan je daar ook snel en efficiënt mee werken. De grote tafel biedt bovendien de mogelijkheid voor een extra vierde as en meervoudige opspanningen.” “We wilden bewezen techniek in huis halen met de support van een organisatie die goede service biedt”, vervolgt Hamminga. “We hadden al een draaibank van Dormac, een degelijke, betrouwbare en stabiele machine. Dat gaf vertrouwen voor de keuze voor het nieuwe bewerkingscentrum.”

Voldoende gereedschappen
Hamminga zet in CAD alles in 3D STEP files. “Voordeel van een STEP file is dat je alle data voor productie compleet hebt, zodat je snel een programma voor de machine kunt maken. De route van werkvoorbereiding naar productie is daarmee veel efficiënter. Bovendien hebben we met het gereedschapsmagazijn met 40 posities altijd voldoende tools aan boord. Dat houdt in combinatie met CADCAM de insteltijden en instelkosten laag, omdat je niet voor iedere serie gereedschappen hoeft te wisselen.”

Toegevoegde waarde leveren
Jorik Hamminga ziet de grote verscheidenheid in werk als een onderscheidend kenmerk van het bedrijf. “We kunnen werkstukken vanaf 5 mm tot 19 meter lang bewerken. Die breedte is onze kracht. Voor snijwerk, anodiseren en coaten hebben we goede partners. Daarmee kunnen we een compleet pakket van totaaloplossingen bieden, waarbij we zelf goed zijn in verspanen en constructiebankwerk. We zien onszelf dan ook als een service provider voor onze klanten. Toegevoegde waarde blijft daarin belangrijk, we zijn geen webshop, maar staan juist dicht bij de klant.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Makino a40 Special Edition voor aluminium spuitgietdelen

24-11 De nieuwe 20.000 rpm spil levert snellere bewerking met speciale PCD gereedschappen, terwijl de…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

MetavakNieuws

Drie-assige Doosan SVM 4100 maakt debuut op METAVAK

01-10 De Doosan SVM 4100 is geoptimaliseerd voor lichte bewerkingen en biedt een hoge productiviteit…

Verspanen

Zes brillen ondersteunen Hetraco in overtreffende trap

20-09 Hetraco in Apeldoorn is gespecialiseerd in de productie van hoogwaardig bevestigingsmateriaal met gerolde schroefdraad.…

Verspanen

Dormac introduceert nieuwe Lynx 2600Y CNC draaibank

07-09 De nieuwe Lynx met Y-as (ook leverbaar als SY model met naast een Y-as…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Nauwkeurigheid van First CNC-freesbanken maakt indruk op PMP

20-04 CVK Service in Alphen aan den Rijn is het bedrijf van Cor van Klooster.…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X