Hanwha XD26II-V langdraaier als alternatief voor CNC-draaimachines

0

Dymato uit Veenendaal haalt de nieuwe Hanwha XD26II-V langdraaimachine naar de Nederlandse markt. Dankzij de dubbele Y-as en een volledig nieuw ontworpen spelingsvrije B-as met acht gereedschapsposities, is de machine een alternatief voor multitasking CNC-draaimachines. “Met name bij de bewerking van kleine complexe producten komt de nieuwe langdraaier tot zijn recht”, zegt Colin Jennings.

De XD26II-V is de meest uitgebreide Swiss type CNC-machine voor kleinere diameters (tot 26 mm) die Hanwha bouwt. Standaard beschikt de machine over twee Y-assen. De hoofd- en subspil hebben elk hun eigen slede. Hiermee kunnen de beide spillen simultaan het product in de spantang bewerken, wat tot een verdere cyclustijdreductie leidt. “Cyclustijdreducties kunnen al snel oplopen tot 30 of 40 procent”, zeg tColin Jennings, Area Sales Manager bij Dymato.

Spelingvrije B-as

Helemaal nieuw in de Hanwha machine is de NC-gestuurde B-as met een harmonic drive motor. Deze bevat acht gereedschapsposities, waarvan vier aangedreven. De harmonic drive motor levert een hoog koppel en is volledig spelingsvrij. Het hoge koppel komt van pas bij het simultaan bewerken met de hoofd- en subspil, bijvoorbeeld CNC-draaien en tegelijkertijd vijfassig frezen. Dankzij de spelingsvrije aandrijving wordt een hoge nauwkeurigheid bereikt. Optioneel is er nog een Off-center unit voor diepgatboren en kan Hanwha de koeling leveren via het oliebad, waardoor de nauwkeurigheid richting het micrometerbereik kan gaan. De XD26II-V is leverbaar met zowel een Fanuc als Siemens besturing.

Alternatief voor multitasking

Langdraaimachines worden met name ingezet voor serieproductie van lange, slanke onderdelen. Hanwha levert de nieuwe XD26II-V echter ook in een kortdraai versie en als convertible. Jennings: “Gebruikers kunnen de convertible versie zelf ombouwen van een langdraaimachine naar een kortdraaimachine.

Bij het omstellen op een ander product moet je dan precies dezelfde handelingen doen als bij het omstellen van een CNC-draaimachine met spantanghouder.” Daarmee is de Hanwha XD26II-V een oplossing voor compleet bewerken van kleine, nauwkeurige werkstukken. “In tegenstelling tot een bewerkingscentrum, werk je de werkstukken op de Hanwha machine volledig in één keer af; ze hoeven niet omgespannen te worden om de laatste zijde te bewerken. Ook dat komt de nauwkeurigheid ten goede”, legt Jennings uit. Hij ziet toepassingen in onder andere de automotive industrie maar ook de medische toelevering, zoals de productie van implantaten.