Hedelius test Marathon RZ multi-pallet opslagsysteem

Om te voldoen aan de toenemende eisen van klanten werkt Hedelius momenteel aan de ontwikkeling van een Marathon RZ multi-pallet opslagsysteem. Het nieuwe automatiseringssysteem zal voor het eerst gebruik maken van een zesassige robot. Op dit moment wordt de oplossing nog uitvoerig getest in het testcentrum in Meppen (D). Naar verwachting komt de Marathon RZ in het voorjaar op de markt.

Om de productie naar behoefte te kunnen opschalen, zal Hedelius de nieuwe MARATHON RZ uitrusten met een interface voor twee bewerkingsmachines.

De vraag naar zeer productieve automatiseringsoplossingen blijft onverminderd groot. Hoewel de nadruk bij Hedelius tot nu toe lag op de ontwikkeling van palletopslagsystemen voor grotere werkstukken met hoge massa’s, is uit talrijke gesprekken met klanten gebleken dat in veel gevallen klemgewichten tot 100 kg volledig volstaan. Volgens Hedelius hebben klanten ook de wens geuit om over meer palletposities te kunnen beschikken om zo ook bij kortere programma’s een lange onbemande looptijd te bereiken.

Het resultaat wordt de Marathon RZ robotcel die beschikt over vier stellingniveaus met ruimte voor maximaal 34 pallets van 400 x 400 mm. Daarnaast is Hedelius ook van plan om in de toekomst een variant met 40 pallets van 320 x 320 mm op de markt te brengen.

Zesassige robot

De pallets zullen worden gehanteerd door een zesassig Yaskawa robot met een maximale draaglast van 80 kg of eventueel 100 kg. De robot kan de pallets ofwel in een machine rechts ofwel in een machine links laden. De software voor het laden van twee machines als ‘twinner’ is in voorbereiding. Om ook bij korte programma’s zeer productief te kunnen werken, beschikt het systeem over twee in- en uitvoerstations. De in- en uitvoerstations kunnen door een kraan worden geladen met pallets of werkstukken. De stations zijn ergonomisch ontworpen met een hoogte van circa 940 mm. De bediener heeft altijd perfect zicht op het bedieningspaneel en dus op de status van de machine.

Geschikt voor de Acura-serie

De Marathon RZ is technisch en optisch perfect afgestemd op de vijfassige bewerkingscentra van de Acura-serie. De pallets worden met behulp van de zesassige robot vanaf de zijkant van de machine in de machine geladen, zodat de toegang tot het werkgebied volledig behouden blijft. Richard Hermans, directeur van Promas, kijkt uit naar de komst van de nieuwe Marathon RZ. “De nieuwe automatiseringsoplossing gaat heel interessant worden voor de Nederlandse markt waar ‘high mix – low volume’ productie eerder regel dan uitzondering is. Met de nieuwe Marathon kunnen we een Acura bewerkingscentrum direct samen met de automatisering leveren. Het voordeel is dat de complete cel af fabiek plug &play kan worden geleverd.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Vijftien drie- en vijfassige bewerkingscentra op Open Huis Hedelius

30-01 Tot de hoogtepunten op het Open Huis van Hedelius behoort de uitbreiding van de…

Verspanen

Machinefabriek Sturm maakt volgende stap met vijfassig frezen

29-11 Tevens is het mogelijk om complexere werkstukken te produceren en een hogere productiviteit te…

Verspanen

Promas levert maatwerk-automatisering bij De Boer

08-11 Het open huis van Promas, dat ruim 200 bezoekers trok, stond in het teken…

Verspanen

Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

29-09 Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te…

Verspanen

Haak moderniseert in één klap verspanend machinepark

25-08 Volgens directeur Freddy Haak beweegt de machinebouw steeds meer richting plaatbewerking. Om die reden…

Verspanen

Hoog vermogen op subspil geeft productiviteitsvoordeel

05-07 Handjes aan de machine besparen. Dat was voor directeur/eigenaar Han Wildenborg van WIHA de…

Verspanen

Veel automatisering op huisshow Hedelius

07-06 Het nieuwe model van de Tiltenta-serie viert zijn première: de Tiltenta 10. Dit krachtige…

Verspanen

Hartford freesmachines vormen basis voor succes Herikon in technische kunststoffen

25-04 Herikon is een internationale producent van polyurethaan vormdelen voor diverse industriële markten. De polyurethanen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen