Heidenhain helpt eindgebruiker alles uit de CNC-besturing te halen

0

Veel verspaners denken dat de CNC-besturing van een bewerkingscentrum aan belang heeft ingeboet, nu het programmeren van werkstukken steeds vaker wordt overgenomen door CADCAM-systemen. “Toch is dat niet zo”, zegt Paul Venema van Heidenhain Nederland. “CAM maakt de banen, maar de besturing bepaalt hoe de banen moeten worden gelopen.”

En juist daardoor kan een goede besturing de bewerkingstijden fors reduceren. Paul Venema, account manager Machine Tools, kan de voorbeelden uit de praktijk zo opdiepen: “Onze nieuwe applicatie engineer Peter Jansen was onlangs bij een klant, wiens machine 3 uur over een bepaald onderdeel deed. Door simpelweg de feature Cyclus 32 van onze besturing toe te passen, kon die bewerkingstijd terug worden gebracht tot een uur.”

5-assig simultaan frezen
De besturingen van Heidenhain zijn vooral sterk bij het 5-assig simultaan frezen. Met name daarbij is voor het efficiënt bewerken van een werkstuk een optimale verhouding nodig tussen drie parameters, die eigenlijk op gespannen voet staan met elkaar: snelheid, nauwkeurigheid en oppervlaktenauwkeurigheid. “Het komt aan op de optimale verhouding tussen deze drie parameters om producten op de snelste manier en met de hoogste kwaliteit te bewerken”, aldus Paul Venema. “Juist daarin blinken onze besturingen uit.” Hij geeft ook het voorbeeld van de feature Batch Process Manager: “Stel dat je drie producten op je machine hebt geklemd, die allemaal met drie verschillende gereedschappen moeten worden bewerkt. Met deze feature kun je eerst alle stukken met het ene gereedschap en vervolgens met de andere gereedschappen bewerken. Dat betekent tijdwinst doordat je minder vaak de gereedschappen hoeft te wisselen. Als je slim gebruik maakt van zulke voorzieningen produceer je sneller en efficiënter.”

Application Center
Er is Heidenhain veel aan gelegen dat de eindgebruikers zulke features gebruiken en zo het maximale rendement uit hun besturingen halen. Daarom richt het bedrijf zich tegenwoordig heel nadrukkelijk op die eindgebruiker. Tijdens de onlangs gehouden Demoweek is bij Heidenhain Nederland in Ede het nieuwe Application Center in gebruik genomen. Hier is een Hedelius Acura 65 5-assig bewerkingscentrum geïnstalleerd om programmeer- en applicatiekwesties gedetailleerd en uitgebreid aan de orde te laten komen. “We zijn best trots dat we dit van ons Duitse moederconcern in Nederland mogen doen”, zegt Venema. “Want de verbouwing van het pand, de aanschaf van de machine en het in dienst nemen van een applicatie engineer hebben toch een behoorlijke investering gevergd.”

Traningen, seminars, workshops
Heidenhain is van plan intensief gebruik te maken van het Application Center. Allereerst voor het trainen van de medewerkers van klanten. Niet alleen over besturingen, maar ook over de tastsystemen; er kan immers ook veel winst worden behaald door producten al te controleren tijdens de productie. Verder is het de bedoeling zo veel mogelijk seminars en workshops te organiseren, samen met partners op het gebied van gereedschappen, spansystemen, software en dergelijke. Tot de zomervakantie staan er al zes interessante evenementen op de rol.

TNC Club
Tijdens de Demoweek is ook de TNC Club van start gegaan. Verspanende bedrijven die met actuele Heidenhain CNC-besturingen werken, kunnen lid worden en genieten van diverse voordelen. De club is echt bedoeld voor de eindgebruikers; de CNC-verspaners die aan de machine staan en dagelijks de vele mogelijkheden van de besturing gebruiken. “We gaan ze helpen om echt alles uit de besturing te halen. Vragen die ze hebben, kunnen ze nu heel gericht stellen. Onze trainers en docenten staan er klaar voor”, zegt Venema over het concept van de TNC Club. Daarnaast worden activiteiten door het hele land georganiseerd, van infomiddagen over specifieke features van de besturing tot workshops en demonstraties. Er zijn twee soorten lidmaatschap. Het eerste is het basislidmaatschap. Wie zich aanmeldt, krijgt direct een gratis softwareoptie beschikbaar. Er is ook een Premium lidmaatschap. Dat kost het eerste jaar € 750, daarna € 500 per jaar. Dit geeft naast de gratis software-optie, ook recht op gratis workshops, korting op trainingen, een programmeerplaats en een dag per jaar applicatie ondersteuning in de eigen onderneming. Gezien het aantal metaalbedrijven dat werkt met Heidenhain CNC-besturingen verwacht Venema dat de TNC Club snel vele leden zal tellen.

Brabantse Metaaldagen
Ook op de Brabantse Metaaldagen zal aandacht worden besteed aan de TNC Club. Heidenhain presenteert zich daar met Connected Machining. “Dat is ons verzamelbegrip voor Industrie 4.0”, zegt Venema. “Een onderdeel daarvan is State Monitor, een software-oplossing om je machinepark te monitoren. Dat is een fysiek product waarmee je de eerste stappen naar Industrie 4.0 kunt zetten. Voor weinig geld en een eenmalige investering kun je met State Monitor alle productie informatie uit je machines halen. Zo heb je direct inzicht in de efficiency van je machinepark en kun je deze gaan verbeteren. Hier is veel belangstelling voor. De helft van de tijd die ik bij klanten ben, besteed ik hieraan.”

Heidenhain Nederland, stand E132

Gratis-toegangskaarten-Brabantse-Metaaldagen