Heidenhain TNC Club workshop: Efficiënt gebruik tastsysteem

0

De TNC Club van Heidenhain Nederland organiseert op 4 juni de eerste van een reeks workshops voor verspaners. In deze workshop leren de deelnemers het maximale uit het tastsysteem op hun CNC-machine te halen. Daarmee kunnen ze het rendement van hun CNC-machines verhogen. De workshop is gratis voor leden.

Tijdens de Demoweek die van 19 tot en met 22 maart werd gehouden heeft Heidenhain Nederland officieel de aftrap gegeven voor de TNC Club. Dit initiatief is een community voor Nederlandse verspaners, die dagelijks werken met Heidenhain-besturingen. “We gaan hen helpen alles uit de besturing van hun CNC-machines te halen”, aldus Paul Venema, Account Manager Machine Tools bij Heidenhain. Leden van de TNC Club kunnen gratis deelnemen aan de workshop.

Meer uit de machine halen met de tastcycli
De eerste TNC Club workshop Efficiënt gebruik tastsysteem vindt plaats in het nieuwe Heindenhain Application Center in Ede. In een tijdsbestek van vijf uur (15.00 tot 20.00 uur) leren de deelnemers hoe ze tastcycli in de handbediende modus uitvoeren; het verschil in werken met een presettabel en de nulpunttabel én hoe ze tastcycli voor automatische werkstukcontrole kunnen opzetten. Bij de handbediende modus worden ingegaan op aspecten zoals calibratie, de basisrotatie, het vastleggen van een referentiepunt en de werkstukmeting. Bij de tastcycli voor automatische werkstukcontrole wordt ingegaan op aspecten als de werkstukmeting, automatisch corrigeren en het aanmaken van een protocol. “Als men het tastsysteem efficiënter benut, bijvoorbeeld door in de onbemande uren de machine een automatische werkstukcontrole te laten uitvoeren, haalt men méér rendement uit de machine”, legt Venema uit. “Hiermee kunnen bedrijven een deel van het nijpend gebrek aan ervaren vakmensen opvangen. De workshop sluit dus naadloos aan op het doel van de TNC Club om leden te helpen méér uit hun CNC-machines te halen.” De workshop wordt afgesloten met een diner. Deelnemers kunnen dan ervaringen met andere gebruikers van Heidenhain-besturingen uitwisselen. De workshop Efficiënt gebruik tastsystemen is bedoeld voor gebruikers van de Heidenhain i530, 320 / 620 / 640 besturingen.

Andere workshops in 2019
Na de zomervakantie staan nog drie workshops op de planning over Connected Machining (de koppeling van de machines aan de planning en bedrijfsvoering); CAD/CAM (met name aandacht voor de NC-code en de output voor 5-assig simultaan frezen) en tot slot de workshop New features TNC 620 en 640 besturing. De workshops worden op verschillende locaties door het land gehouden en het aanbod zal nog toenemen. Deelname aan de workshops is gratis voor leden van TNC Club. Elk bedrijf dat een lidmaatschap heeft afgesloten, mag 3 medewerkers laten deelnemen. Niet-leden betalen € 250. Gebruikers van de Heidenhain CNC-besturingen kunnen zich nog altijd aanmelden bij de TNC Club Nederland. Aanmelden voor de TNC Club workshop Efficiënt gebruik tastsystemen op 4 juni in Ede kan via deze link.