Heine Steel vertelt de klant exact hoe laat het stafstaal komt

Heine Steel, specialist voor stafstaal, introduceert in Q2-2018 een planningtool. Hierdoor krijgen de klanten voortaan een nauwkeurige indicatie van het tijdstip waarop de vrachtwagen met de bestelde goederen arriveert. “Voor zover ik weet zijn we de eerste staalhandelaar die dit doet”, zegt Lennard Keulen.

Heine Steel, dat kantoor houdt in Deventer, heeft Nederland verdeeld in een aantal regio’s waar op vaste dagen wordt geleverd. De dag van levering wordt doorgaans bij het boeken van de order al afgesproken. Dankzij de nieuwe planningtool krijgt de klant een dag van tevoren al bericht over het tijdstip waarop hij het stafstaal kan verwachten, met een nauwkeurigheid van 2 uur. “Dit betekent een efficiencyverbetering voor de klant”, aldus Lennard Keulen. “De magazijnman kan er rekening mee houden maar ook de machinecapaciteit kun je er op afstemmen. Als je bijvoorbeeld weet dat het materiaal pas tussen 14.00 en 16.00 uur komt, kun je een machine eerst nog voor andere klussen inzetten.”

Track & trace
Particulieren zijn al lang gewend aan dit soort voorzieningen, de industrie nog niet. ”Het is niet zo dat klanten mij er naar vragen, maar als ik hen erover informeer zijn ze direct enthousiast en herkennen ze de voordelen. Voor ons is het een spannend proces. Je wordt immers een verlengstuk van de planning van de bedrijven die je materiaal kopen.”
Heine Steel realiseert deze planningtool samen met haar vaste vervoerder Addink in Zutphen. Het is een begin van de ontwikkeling naar een track & trace systeem, waarmee de klant ieder moment kan volgen waar zijn order zich bevindt.

Verdubbeling tonnage
Heine Steel, onderdeel van de Duitse Heine+Beisswenger handelsgroep, is nu zes jaar op de Nederlandse markt actief. In die periode is een mooie groei geboekt en de stafstaalspecialist wil doorgroeien. Alle investeringen die worden gedaan staan in het teken van de ambitie om het tonnage dat in 2017 werd omgezet in 2020 te hebben verdubbeld. Geïnvesteerd wordt er vooral in de opslagfaciliteiten en de voorraad die bij Addink ligt. Hier heeft Heine Steel al 1300 ton op voorraad liggen, met ruim 600 verschillende items qua diameters, kwaliteiten, oppervlaktes en lengtes. “Deze voorraad breiden we geleidelijk aan uit. Het moet meer worden omdat de omloopsnelheid hoog is en de vraag uit de markt ook.”

Meer zaagcapaciteit
In het magazijn is vorig jaar een bovenloopkraan aangebracht en ook staat hier sinds afgelopen zomer een Amada zaagbank met een bereik van 10 tot 400 mm. Deze zaag is voorzien van haaksheiddetectie en kan automatisch meerdere zaaglengtes uit één lengte halen. “We zagen inmiddels dusdanig veel orders dat de doorlooptijd langer is dan gewenst, hoewel we ook een beroep kunnen doen op de zaagcapaciteit elders in de groep. Daarom gaan we onze eigen zaagcapaciteit verdubbelen met een tweede identieke zaag. Groter hoeft niet want met dit bereik dekken we alles af. Onze sterkte zit in stafstaal met diameters van 4 mm tot 300 mm. Daar zit het gros van het verbruik.”

Veredelingsstaal
Qua materiaalsoorten is Heine Steel sterk op blankstaal tot 100 mm. In het grotere bereik is de staalhandelaar ook sterk in veredelingsstaal, zoals 42CrMoS4+QT, 34CrNiMo6+QT en 30CrNiMo8+QT. Lennard Keulen: “Deze zijn schaars aan het worden maar we hebben daar vroeg op ingespeeld.” Het probleem is dat de vraag naar Europees kwaliteitsstaal enorm is. Het materiaal is er wel, maar de bottlenecks zitten in de toegevoegde bewerkingen waarin tijdens de crisis stevig is gesneden. Zoals in ovencapaciteit voor het gloeien/veredelen van het staal, voorzieningen voor het schillen (als de walshuid eraf moet) en voor het slijpen voor een nauwkeurige tolerantie, die de verdere bewerking makkelijker maakt.”
Met veredelingsstaal doet Heine Steel tal van mooie projecten. Zo is onlangs voor de revisie van de grootste zeesluis ter wereld bij IJmuiden 50 ton Lloyd’s gekeurd materiaal geleverd, dat voldoet aan alle gestelde eisen en voorwaarden. “Ook dat kunnen we.”
Heine Steel heeft een vast en trouw klantenbestand dat zich gestaag uitbreidt. “We onderscheiden ons met onze kennis van de materialen en de toepassingen waarvoor ze worden gebruikt. We weten waar onze klanten over praten en wat ze bedoelen. Daar kunnen we gericht bij helpen. Dat is echt een meerwaarde in deze markt.”

www.heinesteel.com

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Plaatbewerking

Made by Driessen breidt kantcapaciteit verder uit

19-10 Made by Driessen produceert precisie plaatwerkdelen voor de hightech en apparatenbouwindustrie. Dat betekent dat…

Plaatbewerking

ERBA koopt 12 kW fiber lasersnijder van Amada

01-10 Jolanda van Soest van de ERBA Groep vertelt: “Ons bedrijf is continu in ontwikkeling…

Plaatbewerking

Automatische gereedschapswisselaar voor de middenklasse

22-07 De automatische gereedschapswisselaar van het nieuwe middenklasse model heeft dezelfde capaciteit als het high-end…

Plaatbewerking

Amada installeert groot opslagsysteem in eigen Solution Center

17-06 De magazijnoplossingen van Amada zijn modulair opgebouwde, geautomatiseerde opslagsystemen. Dankzij de modulaire bouwwijze kunnen…

Automatisering

Order Manager legt brug tussen ERP en Amada Eco-systeem

06-01 Met de Virtual Prototype Simulation System (VPSS) oplossing, biedt Amada al jaren een oplossing…

Plaatbewerking

PBMachines verkoopt gebruikte machines van A-merken

04-12 Per 1 december is PBMachines van start gegaan. Dit nieuwe bedrijf gaat gebruikte machines…

Plaatbewerking

Amada introduceert nieuwe fiberlaser op digitale en fysieke huisshow

23-11 Amada organiseert nog tot 11 december de ‘It’s your SOLUTION’ huisshow in het Solution…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X