Heine Steel vertelt de klant exact hoe laat het stafstaal komt

Heine Steel, specialist voor stafstaal, introduceert in Q2-2018 een planningtool. Hierdoor krijgen de klanten voortaan een nauwkeurige indicatie van het tijdstip waarop de vrachtwagen met de bestelde goederen arriveert. “Voor zover ik weet zijn we de eerste staalhandelaar die dit doet”, zegt Lennard Keulen.

Heine Steel, dat kantoor houdt in Deventer, heeft Nederland verdeeld in een aantal regio’s waar op vaste dagen wordt geleverd. De dag van levering wordt doorgaans bij het boeken van de order al afgesproken. Dankzij de nieuwe planningtool krijgt de klant een dag van tevoren al bericht over het tijdstip waarop hij het stafstaal kan verwachten, met een nauwkeurigheid van 2 uur. “Dit betekent een efficiencyverbetering voor de klant”, aldus Lennard Keulen. “De magazijnman kan er rekening mee houden maar ook de machinecapaciteit kun je er op afstemmen. Als je bijvoorbeeld weet dat het materiaal pas tussen 14.00 en 16.00 uur komt, kun je een machine eerst nog voor andere klussen inzetten.”

Track & trace
Particulieren zijn al lang gewend aan dit soort voorzieningen, de industrie nog niet. ”Het is niet zo dat klanten mij er naar vragen, maar als ik hen erover informeer zijn ze direct enthousiast en herkennen ze de voordelen. Voor ons is het een spannend proces. Je wordt immers een verlengstuk van de planning van de bedrijven die je materiaal kopen.”
Heine Steel realiseert deze planningtool samen met haar vaste vervoerder Addink in Zutphen. Het is een begin van de ontwikkeling naar een track & trace systeem, waarmee de klant ieder moment kan volgen waar zijn order zich bevindt.

Verdubbeling tonnage
Heine Steel, onderdeel van de Duitse Heine+Beisswenger handelsgroep, is nu zes jaar op de Nederlandse markt actief. In die periode is een mooie groei geboekt en de stafstaalspecialist wil doorgroeien. Alle investeringen die worden gedaan staan in het teken van de ambitie om het tonnage dat in 2017 werd omgezet in 2020 te hebben verdubbeld. Geïnvesteerd wordt er vooral in de opslagfaciliteiten en de voorraad die bij Addink ligt. Hier heeft Heine Steel al 1300 ton op voorraad liggen, met ruim 600 verschillende items qua diameters, kwaliteiten, oppervlaktes en lengtes. “Deze voorraad breiden we geleidelijk aan uit. Het moet meer worden omdat de omloopsnelheid hoog is en de vraag uit de markt ook.”

Meer zaagcapaciteit
In het magazijn is vorig jaar een bovenloopkraan aangebracht en ook staat hier sinds afgelopen zomer een Amada zaagbank met een bereik van 10 tot 400 mm. Deze zaag is voorzien van haaksheiddetectie en kan automatisch meerdere zaaglengtes uit één lengte halen. “We zagen inmiddels dusdanig veel orders dat de doorlooptijd langer is dan gewenst, hoewel we ook een beroep kunnen doen op de zaagcapaciteit elders in de groep. Daarom gaan we onze eigen zaagcapaciteit verdubbelen met een tweede identieke zaag. Groter hoeft niet want met dit bereik dekken we alles af. Onze sterkte zit in stafstaal met diameters van 4 mm tot 300 mm. Daar zit het gros van het verbruik.”

Veredelingsstaal
Qua materiaalsoorten is Heine Steel sterk op blankstaal tot 100 mm. In het grotere bereik is de staalhandelaar ook sterk in veredelingsstaal, zoals 42CrMoS4+QT, 34CrNiMo6+QT en 30CrNiMo8+QT. Lennard Keulen: “Deze zijn schaars aan het worden maar we hebben daar vroeg op ingespeeld.” Het probleem is dat de vraag naar Europees kwaliteitsstaal enorm is. Het materiaal is er wel, maar de bottlenecks zitten in de toegevoegde bewerkingen waarin tijdens de crisis stevig is gesneden. Zoals in ovencapaciteit voor het gloeien/veredelen van het staal, voorzieningen voor het schillen (als de walshuid eraf moet) en voor het slijpen voor een nauwkeurige tolerantie, die de verdere bewerking makkelijker maakt.”
Met veredelingsstaal doet Heine Steel tal van mooie projecten. Zo is onlangs voor de revisie van de grootste zeesluis ter wereld bij IJmuiden 50 ton Lloyd’s gekeurd materiaal geleverd, dat voldoet aan alle gestelde eisen en voorwaarden. “Ook dat kunnen we.”
Heine Steel heeft een vast en trouw klantenbestand dat zich gestaag uitbreidt. “We onderscheiden ons met onze kennis van de materialen en de toepassingen waarvoor ze worden gebruikt. We weten waar onze klanten over praten en wat ze bedoelen. Daar kunnen we gericht bij helpen. Dat is echt een meerwaarde in deze markt.”

www.heinesteel.com

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Plaatbewerking

Amada gaat voor snel, efficiënt en betrouwbaar

25-10 Een van de hoogtepunten dit jaar is bijvoorbeeld de Ventis-3015AJe fiberlasersnijmachine met 6 kW…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Plaatbewerking

Automatisch buigen met maximale flexibiliteit

19-12 De buigcel heeft alle functies die plaatbewerkers nodig nodig hebben om maximale flexibiliteit te…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Verbinden

Amada Weld Tech Europe introduceert AWS3 weerstandslassysteem

12-12 Amada Weld Tech Europe introduceert het AWS3 Servo Motorised Active Resistance Welding System voor…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Amada 50 jaar in Duitsland: ‘Samen groeien met onze klanten’

05-07 Amada, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van plaatbewerkingsoplossingen, zag 50 jaar geleden het…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV