High-speed module Schunk bereikt 15% hogere nominale kracht

Bij hoge precisie high-speed toepassingen in assemblage automatisering gelden lineaire assen met servo-elektrische directe aandrijving als maatstaaf. Met de nieuwe LDx as- generatie introduceert Schunk nu krachtige servomotoren, die bij gelijke afmeting een 15 procent hogere nominale kracht bereiken.

Om dezelfde prestaties te bereiken, kunnen in de toekomst kleinere modules gebruikt worden. Alternatief kan bij verticale toepassingen hogere massa bewogen worden. Bijna alle modules van de LDx serie kunnen nu al standaard met absolute encoders uitgerust worden, die een herhalingsnauwkeurigheid van 0,01 mm per as waarborgen. Zo komt het complexe proefdraaien bij het opstarten van het systeem en na noodstops te vervallen. Bovendien vereisen de modules geen eind- of referentiesensoren, zodat de investeringskosten, de programmeertijd en het aantal kabels verminderen. Omdat op een handleiding profiel verscheidene vrij programmeerbare schuiven geplaatst kunnen worden, kunnen met de LDx modules compacte en rendabele concepten gerealiseerd worden.

Bijna slijtagevrij
In tegenstelling tot conventionele elektrisch aangedreven lineaire assen spindel- of riemaandrijving, komen de direct aangedreven lineaire assen zonder transmissie uit. De aandrijfkracht wordt van spelingvrije, hoge precisie aandrijfelementen zonder mechanische transmissie-elementen direct op de schuif overgedragen. Dit loont zich vooral door zeer dynamische aansluiting- en plaatsingsprocessen in de vorm van extreem korte cyclustijden, maximale precisie en een permanent hoge procesbetrouwbaarheid. Omdat de modules bijna geen slijtdelen bezitten, verminderen ook niet-geplande storingen en onderhoudskosten zich tot nagenoeg nul.

Uniek op deze schaal is de module- en variantendiversiteit van de LDx serie. Zo zijn er op aanvraag assen mogelijk met dubbele motor, met lange slede, mechanische ondersteuning voor een verhoogde stijfheid alsook met parkeerrem voor gebruik als de Z-as. Basis zijn de drie lineaire modules LDN, LDM en LDT met een maximale slag van 2800 mm, een maximale versnelling van 40 ms-2 en topsnelheid van 4 ms-1. Uitgerust met X-profiel, bereikt de basisversie van de LDN-module een maximale aandrijfkracht van 250 N en een nominale kracht van 100 N. Ontworpen voor middelzware belasting is de met breed Double X Profile uitgeruste LDM module, waarbij de basisversie een aandrijfkracht tot 500 N en nominale kracht tot 200 N bereikt. Tot slot de LDT module deze heeft een Triple-X Profiel en is bijzonder geschikt voor de behandeling van zware lasten

De basisvariant bereikt aandrijfkrachten tot 750 N en nominale krachten tot 280 N. Extra opties kunnen de aandrijfkracht tot 1500 N en de nominale kracht tot maximaal 500 N verhogen. Alle drie de modules kunnen zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt, hetzij met een statische profiel en bewegende schuiven of een statische motor en bewegende profiel. Standaard wordt de assen met Bosch Rexroth IndraDrive controllers aangestuurd, optioneel is ook een Siemens Sinamics S120 controller mogelijk. Omdat Schunk alle LDx modules met standaard interfaces zoals Profibus, Sercos III, Profinet IO, EtherNet/IP en EtherCAT aanbiedt, zijn de modules snel en eenvoudig te integreren in overkoepelende besturingssystemen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Rollon stroomlijnt Benelux-activiteiten

26-06 Rollon, producent van lineaire as- en geleidingssystemen, is bezig de Benelux-activiteiten beter te stroomlijnen.…

Automatisering

Schunk deelt ideeën voor automatisering

18-06 Hoe automatiseer je op een goede en rendabele manier in de metaalindustrie? Hierover heeft…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV