Hoge functionaliteit in compact formaat

0

Op de stand van Bystronic worden bezoekers van de METAVAK opnieuw uitgenodigd om zelf een onderdeel te buigen. Dit keer echter niet op de Xpert 40, maar op de wat grotere Xpert 80 kantbank. Deze gaat direct na afloop van METAVAK naar WWD Metaal in Nederweert, dat al twee waterstraalsnijmachines van Bystronic heeft en binnenkort dus een kantbank.

Voor veel gebruikers betekent kleine tot medium onderdelen het gebruiken van kantbanken die te groot zijn voor de opdracht. Dit kan een limiterende factor zijn omdat onderdelen kanten met een kantbank die te groot is tijd kost, ruimte kost en soms ook afdoet aan de kwaliteit. Voor onderdelen met een kantlengte tot ongeveer 1500 mm en een maximale dikte van 20 mm hebben gebruikers niet echt een grote kantbank nodig, maar een kleine en veelzijdige krachtpatser. Bystronic ontwikkelde de  Xpert 80 voor precies deze omschrijving. Het is een snelle kantbank met een compact formaat die in bijna elke productieomgeving past.

De beweeglijkheid van de Xpert 80 is een significant voordeel ten opzichte van de grotere kantbanken. Grote kantbanken moeten geïnstalleerd worden op een vaste plaats en door hun ontwerp hebben ze meestal veel ruimte nodig. Dit is niet het geval met de Xpert 80. Het compacte ontwerp van deze machine betekent dat hij verplaatst kan worden. Bystronic biedt hiermee dus een ideale kantoplossing aan voor productieomgevingen die van de

ene op de andere dag gewijzigd kunnen worden. De Xpert 80 biedt gebruikers ondersteuning aan voor flexibele werkplaatsproductie met fluctuerende ordergroottes en variërende kantonderdelen evenals serieproductie met terugkerende onderdelen. Vandaag kan de machine bijvoorbeeld opgezet worden naast een lasersnijmachine en morgen in lijn met andere kantbanken om een grote serie te produceren.

Hoge mate van precisie
Met de Xpert 80 zet Bystronic het concept voort van de mobiele kantbank, dat de kleinere versie Xpert 40 al succesvol heeft neergezet op de markt. Product manager Karsten Trautvetter legt uit: “Het succes van de Xpert 40 laat zien dat er een vraag is onder de gebruikers naar snelle maar ook mobiele kantbanken.”

Vergeleken met de kleinere Xpert 40 biedt de Xpert 80 een onderscheidende stijging van kantlengte en perscapaciteit. Dit biedt een wijd spectrum van toepassingen. Over een kantlengte van ongeveer 1,5 meter levert de Xpert 80 een perskracht van 80 ton. En dit met een voetafdruk van minder dan 3 vierkante meter. Daarnaast haalt de machine snelle kantsnelheden tot 25 mm per seconde. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker tot drie keer meer onderdelen kan buigen met de compacte machine in vergelijking met een langzamere grote kantbank. De ByMotion aandrijfbesturing zorgt ervoor dat de Xpert bovenste balk en achteraanslag worden versneld met hoge precisie. Dit creëert de perfecte samenwerking tussen snelheid, precisie en buigkracht. Het resultaat is een kantproces met de hoogste mate van repetitieve nauwkeurigheid.

Ergonomisch ontwerp
Het speciale ontwerp van de Xpert 80 zorgt voor maximale functionaliteit. Ergonomische vormen verbeteren de interactie van de operator met de machine. De ingebouwde laden aan de zijkant van de machine zorgen voor voldoende opslagruimte voor kantgereedschappen. Daarmee zijn alle gereedschappen binnen handbereik. Een automatisch klemsysteem versimpelt het toevoegen van de gereedschappen aan de machine: Klik de gereedschappen erin en klaar. Een in hoogte verstelbare, opvouwbare tafel aan de voorkant van de machine kan gebruikt worden als werkblad of als opslag.

Als complexe onderdelen worden gebogen kunnen gebruikers diverse kantstations opzetten over de kantlengte van ongeveer 1,5 meter. Naast andere onderdelen faciliteert dit serieproductie en vermindert het de omsteltijden voor bepaalde types van kantvolgordes. “Veel gebruikers passen de zogenaamde ‘kit bending technique’ toe ”, zegt Karsten Trautvetter. Met deze methode worden alle onderdelen die benodigd zijn voor een eindproduct in serie gebogen, in een enkele kantopdracht. De mogelijkheid om diverse kantbanken op te stellen over de lengte van de kantbank is vooral nuttig voor deze methode.

Tijdens het ontwikkelen van de Xpert 80 heeft Bystronic ook veel aandacht besteed aan het energieverbruik. “Het dynamische aandrijfsysteem zal gebruikers overtuigen dat, naast korte productietijden, ook energieverbruik een belangrijke factor is”, zegt Trautvetter. Het zuinige aandrijfconcept zorgt ervoor dat dynamische kantseries worden uitgevoerd zonder energie te verspillen. De Xpert 80 levert precies de kracht die nodig is voor elk gebogen onderdeel, zonder overbodige energie te verbruiken. Intelligente functies als de Energy Saver en een automatisch start-stopsysteem verbeteren de efficiëntie van de machine. Daardoor levert de Xpert 80 nagenoeg onverslaanbare energiebesparingen ten opzichte van grotere kantbanken door het gehele kantproces.

Bystronic Benelux, stand 209