Honger naar precisie neemt alleen maar toe

Precisietechnologie is een van de fundamenten voor de kennis- en innovatie-economie van Nederland. Dat bleek op 10 en 11 november tijdens de 20e editie van de door Mikrocentrum georganiseerde Precisiebeurs.

De vakbeurs is uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hightech industrie en speelt een belangrijke rol in het hightech ecosysteem.

321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch. Centraal stond het thema Precision Technology, the next 20 years waarbij de focus lag op de toekomst, maar ook het verleden en heden ruim aandacht kreeg.

“We zijn ontzettend trots dat we samen met de gehele keten rondom precisietechnologie, op een verantwoorde wijze, het 20-jarig jubileum mochten vieren. Eindelijk konden we elkaar weer echt in de ogen kijken en, zoals we gewend zijn van onze vakbeurs, samen bijpraten over het vak, leren van elkaars ervaringen en geïnspireerd raken”, aldus Bart Kooijmans, Manager Precisiebeurs bij Mikrocentrum.

Het grote belang van precisietechnologie voor de snel veranderende maatschappij vormde de rode draad tijdens de Precisiebeurs. De technologie vormt dan ook inmiddels de stabiele basis van vele apparaten en componenten. De vakbeurs is uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hightech industrie en speelt een belangrijke rol in het hightech ecosysteem.

De samenwerkingen van de Precisiebeurs met Big Scienceprojecten als CERN, de Einstein Telescoop en de James Webb Telescoop, maar ook met grote internationale OEMs hebben voor een groot aantal opdrachten aan het bedrijfsleven gezorgd en doen dat nog steeds. De grens van precisietechnologie is echter nog niet lang bereikt. Ontmoeten, samenwerken en kennisdelen zijn onmisbaar voor innovatie en economische groei.

Feestelijke opening

Organisator Mikrocentrum liet het jubileum van de vakbeurs niet ongemerkt voorbij gaan. Naast het thema, werd er op de beursvloer uitvoerig aandacht besteedt aan het jubileum. Zo werd de beurs feestelijk geopend door Mikrocentrum directeur Bert-Jan Woertman en Precisiebeurs manager Bart Kooijmans, maakten bezoekers een reis terug in de tijd op de 20 Years Precision Fair expo en gaf Mikrocentrum in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant een jubileummagazine uit. Hierin delen diverse bekenden hun herinneringen en visie op de beurs, maar zij kijken ook naar de ontwikkeling van precisietechnologie door de jaren heen en geven hun visie op de trends voor de toekomst.

Omvangrijk congresprogramma

De Precisiebeurs pakte dit jaar uit met ruim 50 lezingen en twee gerenommeerde keynotesprekers. Jelm Franse, Sr. Director Mechanical Development bij ASML gaf een overzicht hoe precisie-engineering de roadmap voor lithografie machines mogelijk maakt. Professor Kai Cheng van Brunel University gaf zijn visie op ultraprecisie bewerking van zeer nauwkeurige componenten/apparaten op industriële schaal.

Traditiegetrouw presenteerden ook deze editie de Industrial Liason Offers van de Big Science projecten de recente ontwikkelingen en komende aanbestedingen. Ook presenteerden jong talenten van de TU’s, hogescholen en de Leidse Instrumentenmakers School hun innovatieve hightech projecten aan het publiek tijdens het Young Talent Pitch programma. Jette Bloemberg, PhD kandidate bij TU Delft werd door de jury uitgeroepen als winnaar van dit Young Talent programma met het project Design of a Bio-Inspired Needle for Prostate Cancer Treatment.

Op de beursvloer konden de bezoekers ruim 320 exposanten ontmoeten.

Op de beursvloer konden de bezoekers ruim 320 exposanten ontmoeten.

320 exposanten

Op de beursvloer konden de bezoekers ruim 320 exposanten ontmoeten. Zij vertegenwoordigen een breed scala aan specialismen, waaronder fijnmechanica, motion-control, precisiebewerkingen en gereedschappen, mechatronica, optica, meettechnologie, oppervlaktetechnologie en system supply. Nieuw deze editie was het netwerkcafé waar men laagdrempelig vertegenwoordigers van kennis- en netwerkinstellingen kon ontmoeten. “Wat mij opviel tijdens een rondje over de beurs is de honger naar precisie”, vertelt Bert-Jan Woertman, directeur Mikrocentrum. “Die is na 20 jaar niet verdwenen, die neemt eigenlijk alleen maar toe.”

“Net als de complexiteit”, voegt Bart Kooijmans daaraan toe. “Bedrijven in de sector moeten met steeds meer facetten rekening houden, zoals contaminatie control en het bereiken van een optimale reinheid, maar ook de toenemende vraag naar verregaande miniaturisatie en meetbaarheid. Die facetten kunnen we niet meer als apart beschouwen. Dat maakt samenwerking essentieel en de beurs speelt daarin een belangrijke rol.  “

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Innovaties, oplossingen en uitdagingen rondom duurzaamheid staan centraal op Kunststoffenbeurs

07-09 Dagelijks rollen er miljoenen kunststof producten van de productiebanden. De keuze voor kunststof in…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Automatisering

Meet & Match tussen robot en MKB

15-06 Een geïntegreerd industrieel systeem waarbij vision technologie, robotica en motion control slim met elkaar…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Verspanen

Mikrocentrum wordt clubhuis voor DSPE

14-04 Beide organisaties delen een lange geschiedenis. Die begon al in 1968 tijdens de oprichting…

Toeleveren

Marc Hendrikse in bestuur Mikrocentrum

09-03 Met de komst van Hendrikse versterkt Mikrocentrum de ambitie om een Leven Lang Ontwikkelen…

3D

3D Production Days op 22-23 juni in Eindhovens Klokgebouw

07-02 De 3D Production Days worden gehouden in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Bijna…

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X