Honger naar precisie neemt alleen maar toe

Precisietechnologie is een van de fundamenten voor de kennis- en innovatie-economie van Nederland. Dat bleek op 10 en 11 november tijdens de 20e editie van de door Mikrocentrum georganiseerde Precisiebeurs.

De vakbeurs is uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hightech industrie en speelt een belangrijke rol in het hightech ecosysteem.

321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch. Centraal stond het thema Precision Technology, the next 20 years waarbij de focus lag op de toekomst, maar ook het verleden en heden ruim aandacht kreeg.

“We zijn ontzettend trots dat we samen met de gehele keten rondom precisietechnologie, op een verantwoorde wijze, het 20-jarig jubileum mochten vieren. Eindelijk konden we elkaar weer echt in de ogen kijken en, zoals we gewend zijn van onze vakbeurs, samen bijpraten over het vak, leren van elkaars ervaringen en geïnspireerd raken”, aldus Bart Kooijmans, Manager Precisiebeurs bij Mikrocentrum.

Het grote belang van precisietechnologie voor de snel veranderende maatschappij vormde de rode draad tijdens de Precisiebeurs. De technologie vormt dan ook inmiddels de stabiele basis van vele apparaten en componenten. De vakbeurs is uitgegroeid tot het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor de hightech industrie en speelt een belangrijke rol in het hightech ecosysteem.

De samenwerkingen van de Precisiebeurs met Big Scienceprojecten als CERN, de Einstein Telescoop en de James Webb Telescoop, maar ook met grote internationale OEMs hebben voor een groot aantal opdrachten aan het bedrijfsleven gezorgd en doen dat nog steeds. De grens van precisietechnologie is echter nog niet lang bereikt. Ontmoeten, samenwerken en kennisdelen zijn onmisbaar voor innovatie en economische groei.

Feestelijke opening

Organisator Mikrocentrum liet het jubileum van de vakbeurs niet ongemerkt voorbij gaan. Naast het thema, werd er op de beursvloer uitvoerig aandacht besteedt aan het jubileum. Zo werd de beurs feestelijk geopend door Mikrocentrum directeur Bert-Jan Woertman en Precisiebeurs manager Bart Kooijmans, maakten bezoekers een reis terug in de tijd op de 20 Years Precision Fair expo en gaf Mikrocentrum in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant een jubileummagazine uit. Hierin delen diverse bekenden hun herinneringen en visie op de beurs, maar zij kijken ook naar de ontwikkeling van precisietechnologie door de jaren heen en geven hun visie op de trends voor de toekomst.

Omvangrijk congresprogramma

De Precisiebeurs pakte dit jaar uit met ruim 50 lezingen en twee gerenommeerde keynotesprekers. Jelm Franse, Sr. Director Mechanical Development bij ASML gaf een overzicht hoe precisie-engineering de roadmap voor lithografie machines mogelijk maakt. Professor Kai Cheng van Brunel University gaf zijn visie op ultraprecisie bewerking van zeer nauwkeurige componenten/apparaten op industriële schaal.

Traditiegetrouw presenteerden ook deze editie de Industrial Liason Offers van de Big Science projecten de recente ontwikkelingen en komende aanbestedingen. Ook presenteerden jong talenten van de TU’s, hogescholen en de Leidse Instrumentenmakers School hun innovatieve hightech projecten aan het publiek tijdens het Young Talent Pitch programma. Jette Bloemberg, PhD kandidate bij TU Delft werd door de jury uitgeroepen als winnaar van dit Young Talent programma met het project Design of a Bio-Inspired Needle for Prostate Cancer Treatment.

Op de beursvloer konden de bezoekers ruim 320 exposanten ontmoeten.

Op de beursvloer konden de bezoekers ruim 320 exposanten ontmoeten.

320 exposanten

Op de beursvloer konden de bezoekers ruim 320 exposanten ontmoeten. Zij vertegenwoordigen een breed scala aan specialismen, waaronder fijnmechanica, motion-control, precisiebewerkingen en gereedschappen, mechatronica, optica, meettechnologie, oppervlaktetechnologie en system supply. Nieuw deze editie was het netwerkcafé waar men laagdrempelig vertegenwoordigers van kennis- en netwerkinstellingen kon ontmoeten. “Wat mij opviel tijdens een rondje over de beurs is de honger naar precisie”, vertelt Bert-Jan Woertman, directeur Mikrocentrum. “Die is na 20 jaar niet verdwenen, die neemt eigenlijk alleen maar toe.”

“Net als de complexiteit”, voegt Bart Kooijmans daaraan toe. “Bedrijven in de sector moeten met steeds meer facetten rekening houden, zoals contaminatie control en het bereiken van een optimale reinheid, maar ook de toenemende vraag naar verregaande miniaturisatie en meetbaarheid. Die facetten kunnen we niet meer als apart beschouwen. Dat maakt samenwerking essentieel en de beurs speelt daarin een belangrijke rol.  “

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Bert-Jan Woertman stopt als Directeur bij Mikrocentrum

25-09 “De afgelopen twee jaar heb ik mij met veel enthousiasme en energie ingezet voor…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Oppervlaktetechniek

Alles over duurzame materialen en oppervlaktetechnieken op één dag

07-06 Duurzaamheid is niet langer een keuze: grondstof schaarste, maar ook het klimaat en de…

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Toeleveren

Zuid-Hollandse maakindustrie komt bijeen in Van Nelle Fabriek

22-02 Dit jaar is er weer een gevarieerd programma met diverse keynotes en technologielezingen, onder…

Uncategorized

Marcel Smeets winnaar Kees Kooij Award

09-01 Deze prijs, vernoemd naar oud-voorzitter van het bestuur van Mikrocentrum, kent Mikrocentrum jaarlijks toe…

Personeel en Opleiding

Ga vandaag nog aan de slag met deep learning, voordat het te laat is!

12-12 “Die hindernissen zijn niet gek, deep learning-algoritmen spelen altijd al hun rol in de…

Verspanen

Voorinstelapparaat is sleutel tot precisie

07-12 Tijdens de Precisiebeurs medio november bracht Special Tools Benelux, de Nederlandse vertegenwoordiging van Nikken,…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema