Een hoogwaardig ontwerp. Van nature veilig

Op minerale olie gebaseerde snijvloeistoffen worden op dit ogenblik nog op grote schaal in de industrie gebruikt, maar zowel veeleisende bewerkingen als bezorgdheid op het vlak van veiligheid en gezondheid sporen producenten aan om nu toch voor meer geavanceerde technologieën te kiezen. De allernieuwste ester-gebaseerde snijvloeistoffen bieden hiervoor een van de beste oplossingen op de huidige markt. Quaker Chemical Corporation, een wereldwijde leverancier van procesvloeistoffen, chemische specialiteiten en technische expertise brengt de Quakercut XP Serie op de markt, die gebaseerd is op meer dan 20 jaar ervaring van Binol, de Scandinavische dochteronderneming. 

Wat is de Quakercut XP Serie?
De producten van de Quakercut XP Serie zijn extra hoogwaardige snijoliën op basis van geavanceerde estertechnologie, gemaakt uit duurzaam verkregen grondstoffen. Ze kunnen worden gebruikt bij alle metaalbewerkingen, van slijpen, gereedschapslijpen, honen en leppen voor de kwaliteiten met lage viscositeit, tot de zwaarste bewerkingen als tappen, brootsen, diepgatboren en tandwielfrezen. Dankzij de meer dan 20 jaar ervaring van Binol, de marktleider in Scandinavië, heeft de Quakercut XP Serie een bewezen staat van dienst en biedt het aanzienlijke voordelen aan een groot aantal klanten in de automobiel- en mechanische industrie.

Hoe zijn deze producten ontstaan?
De aanzet werd gegeven in Zweden, waar klanten van Binol om snijoliën vroegen die geen minerale olie bevatten. De belangrijkste zorgen daarbij waren nevelvorming en het vermijden van het gebruik van niet-duurzame materialen. Deze elementen leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van de XP Serie, die een volledig aanbod van snijoliën omvat.

QUAKERCUT_XP_performance_sheet_tapping-01_nl

Wat zijn de voordelen van de Quakercut XP Serie?
We moeten een onderscheid maken tussen operationele voordelen, voordelen voor veiligheid en gezondheid en voordelen voor het milieu. Wat de operationele voordelen betreft, stellen we een lager olieverbruik vast van soms wel meer dan 25%. Dat komt door de beperktere verdamping, zoals gemeten via de Noack-test (zie schema), en het feit dat er een dunnere film achterblijft op onderdelen en spanen. Een tweede voordeel is het lagere verbruik van filtermateriaal. De regeneratietijden bij kaars- en Transor-filters zijn doorgaans verlengd, en dat geldt ook voor de levensduur van de kaarsfilters of filtersticks. Een derde voordeel is de mogelijk verlengde levensduur van het gereedschap en een betere oppervlakteafwerking. Polaire esters hechten immers aan door het metaaloppervlak, waardoor ze een sterk smerende film creëren. En verder biedt Quakercut XP ook een betere warmteoverdracht in vergelijking met vloeistoffen op basis van minerale olie (zie schema).

De Quakercut XP Serie heeft een zeer hoge viscositeitsindex (180-200), die superieur is aan standaard minerale oliën (80-120) en hydrocracked oliën (120-150). Daardoor heeft Quakercut XP een veel lagere viscositeit bij de gebruikstemperatuur dan minerale oliën, waardoor dit product beter te filtreren is en ook het olieverbruik lager is, één van de andere operationele voordelen.

Heeft de Quakercut XP Serie nog andere voordelen?
De voordelen op het vlak van veiligheid en gezondheid zijn meestal niet zo makkelijk in euro’s om te zetten, maar zodra deze voordelen erkend worden, wordt meteen duidelijk wat de impact ervan kan zijn voor de werknemers en de werkomgeving: minder nevel, verminderd brandgevaar, een goede compatibiliteit met de huid en een schonere werkomgeving.

De reeds vermelde verminderde verdamping ten opzichte van minerale oliën (zelfs synthetische oliën zoals PAO’s, 2 tot 7 keer lager) is een indirecte maatregel die zorgt voor minder nevelvorming. Verder hebben deze producten ook een aanzienlijk hoger vlampunt dan een snijolie op basis van minerale olie met dezelfde viscositeit. Soms wel tot 50°C hoger, waardoor het gevaar voor een mogelijke brand wordt verminderd. De Quakercut XP Serie vertoont ook een uitstekende compatibiliteit met de huid en maakt een veel schonere werkomgeving mogelijk.

En last but not least: volgens de nieuwe CLP-verordening (CLP = Classification, Labelling and Packaging of chemicals) worden minerale oliën met een viscositeit lager dan 20,5 cSt (mm²/s) bij 40°C ingedeeld in luchtwegtoxiciteit categorie 1 (H304, kan dodelijk zijn bij inslikken en bij binnendringen in de luchtwegen). De Quakercut XP Serie biedt een veiliger alternatief, omdat ze niet geclassificeerd is, ongeacht de viscositeit.

Quaker Chemical, stand 196

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

MetavakNieuws

METAVAK trekt 6.200 bezoekers

10-10 Daar was drie dagen lang veel te beleven op de beursvloer. De exposanten toonden…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

MetavakNieuws

Econox verbetert snijproces met Yawei laser

02-10 Econox is leverancier van luchtbehandelings- en ventilatieproducten. Het bedrijf produceert deze zelf en handelt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen