Humacs Krabbendam verduurzaamt

Humacs Krabbendam is flink aan het verduurzamen. Het nieuwe bedrijfspand in Nieuwleusen, dat begin 2020 is betrokken, is volledig gasloos gebouwd en afgelopen zomer zijn er zonnepanelen op het dak gelegd. Ook het wagenpark is vergroend.

De 128 zonnepanelen op het dak zijn goed voor een energieopbrengst van 200 kWh per dag. Dat is voor Humacs Krabbendam meer dan genoeg om in de eigen stroombehoefte te voorzien.

Het bedrijf is een aantal jaren geleden opgericht door Wim Hudepohl en Han Krabbendam. Service en onderhoud aan CNC machines vormde de basis van hun onderneming. Dat is nog steeds zo, maar inmiddels is Humacs Krabbendam wel uitgegroeid tot een volwaardige leverancier van CNC machines, die merken vertegenwoordigt als Fanuc, SMEC en Kitamura.

Geen gasaansluiting

Vanwege de groei was de bouw van een nieuw bedrijfspand onvermijdelijk. Het is een kubistisch gebouw geworden, met grote raampartijen voor de imposante showroom. Voor Wim Hudepohl stond het bij voorbaat vast dat het nieuwe gebouw geen gasaansluiting zou krijgen. Een warmtepompinstallatie zorgt voor de verwarming van alle bedrijfsruimten. Direct bij de bouw is het dak al aangepast om er zonnepanelen op te kunnen leggen. En dat is afgelopen zomer gebeurd: 128 zonnepanelen zijn goed voor een energieopbrengst van 200 kWh per dag. Dat is meer dan genoeg om in de eigen stroombehoefte te voorzien.

Ook het wagenpark is vergroend. Niet alleen Wim Hudepohl en mede-eigenaar Han Krabbendam rijden elektrisch, maar ook drie monteurs, de planner en de sales manager. De mogelijkheid om op deze manier kosten te besparen, speelt hierbij zeker een rol. “Dit scheelt echt veel geld aan brandstofkosten”, zegt Hudepohl. Maar Humacs Krabbendam verduurzaamt zeker niet alleen met het oog op de kosten. “We vinden duurzaamheid belangrijk. Daar hoor je als onderneming in mee te gaan. Een kleine bijdrage leveren aan het klimaat vind ik wel een dingetje. De busmaatschappij hier in de regio is overgestapt van benzine en diesel op elektrische bussen. We zien ze heel vaak langs rijden, elke dag weer. Dan denk je toch: dat scheelt.”

Timers in machines

Hudepohl draagt als ondernemer en als particulier graag zijn steentje bij aan duurzaamheid. Maar hij ziet ook dat er nog veel grotere stappen kunnen worden gezet in de industrie, als het gaat om het verminderen van energieverbruik. De machinefabrikanten die Humacs Krabbendam vertegenwoordigt zijn daar zeker mee bezig. Hudepohl noemt bijvoorbeeld Fanuc, dat zijn frees- en erodeermachines uitrust met timers. Zijn de machines niet in gebruik, dan gaan ze automatisch in een energiebesparende modus, waarbij de motoren in stand-by gaan en de verlichting en het scherm uit.

Cimco machinemonitoring

De deelname aan METAVAK betekent voor Humacs Krabbendam de eerste vakbeurs sinds tijden. Hudepohl is blij dat de beurzen weer op gang komen en persoonlijk contact weer mogelijk is. “We zijn benieuwd wat het gaat worden. De markt is in ieder geval goed. We hebben het razend druk. Metaalbewerkers zijn echt een inhaalslag aan het maken.”

De Overijsselse machineleverancier zal in Evenementenhal Gorinchem onder meer de Cimco software voor machinemonitoring demonstreren. Humacs Krabbendam is onlangs dealer geworden van dit Deense softwarehuis, dat zogeheten Manufacturing Data Collection (MDC) and Monitoring software maakt. Cimco MDC-Max is een complete oplossing die het mogelijk maakt om automatisch realtime productie data van machines en personen te verzamelen. Maar de software genereert ook rapporten en overzichten met automatische calculatie van de OEE, cyclustijd, inactieve tijd, insteltijden, downtime en meer. Met deze betrouwbare data kunnen oorzaken van productieverliezen en potentiële gebieden voor verbeteringen worden geïdentificeerd. “Deze software maakt het mogelijk om informatie uit machines te halen, deze zichtbaar te maken en te presenteren aan bijvoorbeeld de werkvoorbereider of de bedrijfsleider”, zegt Hudepohl. “Die kunnen er gericht mee aan de slag gaan om productieverbeteringen te realiseren.”

Automatisering bestaande machines

Humacs Krabbendam zal op METAVAK ook een RoboJob cel voor beladen en ontladen aan een demomachine demonstreren. De machineleverancier heeft sinds enkele jaren een strategisch partnerschap met de Belgische specialist in CNC-automatisering met als doel gezamenlijk een oplossing te bieden voor het automatiseren van bestaande CNC-machines. RoboJob beschikt over een breed portfolio in CNC-automatisering, bij Humacs Krabbendam is veel kennis van interfacing en machinebesturingen beschikbaar, iets dat goed van pas komt wanneer bestaande machines geautomatiseerd moeten worden.

CNC-automatisering is al jaren (sterk) in opmars, maar de meeste robots worden geplaatst aan nieuwe CNC-machines, terwijl er een gigantisch potentieel bestaat aan bestaande machines. Wie capaciteit wil verhogen, hoeft niet noodzakelijk machines bij te kopen. Een robot kan een aantrekkelijke oplossing zijn om meer rendement uit de bestaande machines te halen, om hun capaciteit ten volle te benutten. Wim Hudepohl: “De missie van Humacs Krabbendam is om de klant te helpen meer output te halen uit zijn machinepark. Dat verwezenlijken we door het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige machines, het onderhoud van machines en het oplossen van storingen wanneer deze zich voordoen.

De laatste jaren krijgen we echter heel wat vragen van onze klanten over het nut van automatisering, het aanbod in de markt en welke machines daar dan het meest geschikt voor zijn. Maar eigenlijk moet je jezelf de vraag stellen: uit welke machines haal ik te weinig rendement? Of, waar heb ik te weinig capaciteit? Dat zijn de machines die je kunt automatiseren. Ook daarin bieden wij oplossingen voor de klant.”

Humacs Krabbendam CNC Service
Stand H106

Voor gratis toegangstickets METAVAK Gorinchem kun u zich hier AANMELDEN met gebruik van code 2156

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Besten Machines versterkt onderhoudsaanbod

13-07 “Noem het maar APK-keuringen”, zeggen Ron Besten en Rutger Blankenspoor, die blij verrast zijn…

Automatisering

Limas biedt met robotlaadcel Cubebox alternatief voor cobot

06-07 De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Verspanen

Rol Humacs Krabbendam is veranderd

23-05 Toen Wim Hudepohl en Han Krabbendam samen met hun medewerkers in januari 2020 de…

Verspanen

Open huis Humacs Krabbendam met demo’s en kennissessies

04-05 Humacs Krabbendam levert een breed pakket aan services en vertegenwoordigt diverse machinemerken, waaronder SMEC…

Verspanen

Nieuwe publicatie: Fanuc Instructieboek CNC Guide Draaien

09-03 Het instructieboek is bedoeld om met de Fanuc dialoog besturing te oefenen. Dit betreft…

Automatisering

Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

07-03 “We zien een grote vraag naar collaboratieve robots op de Europese markt en willen…

Verspanen

Geautomatiseerd assen 2-zijdig bewerken

10-01 De nieuwe SMEC PL2000 is onder andere voorzien van een Hainbuch spantangsysteem en Fanuc…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X