Huron: maatje extra met de hoogste nauwkeurigheid

BMT Machine Tools heeft sinds maart de exclusieve licentie om de machines van Huron Graffenstaden te leveren in Nederland. Voorheen mocht de verspaningsspecialist uit Raamsdonksveer alleen de kleinere 5-assers leveren.

Hoewel Huron een goede naamsbekendheid heeft, zijn de recente frees (en frees-/draai) centra van de Franse fabrikant in Nederland nauwelijks bekend. BMT Machine Tools brengt de nieuwe machines nu onder de aandacht bij Nederlandse verspaners. De huidige (wereldwijde) klantenkring van Huron en de Nederlandse maakindustrie tonen namelijk interessante overeenkomsten. Zo is Huron een belangrijke speler op het gebied van grote, 5-assige machines voor de aerospace-industrie. In deze tak van sport is het stabiel verspanen van grote volumes aluminium tot producten die voldoen aan de hoogste eisen, een eerste vereiste.

Groter bewerkingsbereik
BMT en Huron denken dat deze technologie toegevoegde waarde biedt voor de Nederlandse maakindustrie. Het huidige aanbod bij Nederlandse verspaners is van uitzonderlijke kwaliteit, maar vaak beperkt tot een maximaal volume van 1.000×1.000×1.000 mm. Door een groter bewerkingsbereik aan te bieden kunnen verspanende bedrijven zich onderscheiden. Bijvoorbeeld met de Huron machines uit MX-serie. Met een productvolume van 1.160×1.000×900 mm voor een MX8 tot 3.000×3.100×1.500 mm voor een MX20, sluit dit machinetype naadloos aan op het bestaande aanbod van aanbieders van high-end 5-assige verspaning. Aan automatisering is gedacht, waardoor 24/7 productie mogelijk is. Hurons best verkochte machines van dit moment zijn overigens de mastodonten uit de Huron KX serie. De getallen zijn indrukwekkend: 5-assig bewerken tot een gewicht van 20 ton, afmetingen 4080x2180x1550 mm, spindels tot 240 kW en machinegewichten tot 95 ton.

Huron

Vooral als het gaat om een groot bewerkingsbereik, heeft Huron veel te bieden.

Intelligente besturingsopties
5-assig bewerken brengt, zeker bij deze productafmetingen, risico’s met zich mee. De productiekosten (materiaal, bewerkingstijd, gereedschap en energie) zijn hoog. Het is belangrijk dat er geen fouten worden gemaakt die kunnen leiden tot afkeur. Huron heeft hiertoe enkele slimme besturingsopties ontwikkeld: Precilife, Precipower, Precifive en Preciprotect. Precilife is een toolmanager die de staat van de gereedschappen nauwkeurig in de gaten houdt, zowel tijdens productie als bij gereedschapswissel. Op het moment dat de waarden buiten tolerantie vallen wordt er automatisch een zustergereedschap geselecteerd. Precipower optimaliseert de verspaning bij het voorfrezen, door automatisch de verhouding tussen voeding en opgenomen vermogen te optimaliseren, wat resulteert in een maximale materiaalafname. Precifive kalibreert de assen automatisch, zodat eventuele afwijkingen direct en realtime worden gecompenseerd. Preciprotect is een veiligheidssysteem dat vooruitkijkt en anticipeert op de gereedschapsbanen en zo crashes uitsluit.

Nieuwe fabriek
Bij een bezoek aan de fabriek in de Franse Elzas wordt duidelijk dat Huron de historie koestert. Het bedrijf bestaat sinds 1857 en heeft sindsdien vele technische innovaties gebracht. De bekendste is natuurlijk de Huron kop, welke tegenwoordig in vaktaal synoniem is voor een universele freeskop. Ondanks (of misschien wel dankzij) het rijke verleden, laat Huron duidelijk zien in het heden te staan. De marketing is gericht op de behoeften van de sectoren Vervoer, Automotive, Aeronautics en Energie. Beheersing en ontwikkeling van productieprocessen gaat in nauwe samenwerking met industriële partners. Continue ontwikkeling van de vaardigheden en expertise van het personeel wordt aangemoedigd. Bij een rondgang door de nieuwe fabriek valt op dat veel waarde wordt gehecht aan vakmanschap en professionaliteit. Huron verklaart daarover: “We zijn ervan doordrongen dat een machine een grote waarde vertegenwoordigd. Acceptatie van één van onze machines volgt in de meeste gevallen na het frezen van een uitdagend afname product. Dat product vormt dan vaak ook weer het criterium voor het functioneren van de machine gedurende het gebruik. We kunnen het ons eenvoudig niet veroorloven om, zelfs bij het kleinste detail, concessies te doen aan de kwaliteit.”
De bouwkwaliteit komt bij een fabrieksbezoek tot uiting in de zware, gietijzeren machineframes, in diverse stadia van opbouw, en de keuze voor eersteklas componenten. Alles lijkt voor de eeuwigheid gebouwd. Op de wand prijkt een bord met daarop vele klinkende referenties, zoals Airbus, Boeing, Bombardier en Siemens. Daar zijn de trots op bij Huron, niet voor niets luidt het motto: ‘Huron – Precison our tradition’!

Huron

De bouwkwaliteit komt bij een fabrieksbezoek tot uiting in de zware, gietijzeren machineframes, in diverse stadia van opbouw, en de keuze voor eersteklas componenten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Productieve en nauwkeurige instap 5-assige machine

03-05 Het verticale bewerkingscentrum KF3500/5A onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van…

Verspanen

Hop Machines voorziet Mazcom van eerste 5-asser

24-09 Hop Machines heeft een groot 5-assig bewerkingscentrum van YCM geleverd bij Mazcom Metaaltechniek in…

Verspanen

Specials Verspanen & Plaatbewerking op de agenda

14-09 Nu na de AMB en de EuroBLECH ook de METAVAK definitief is verplaatst naar…

Verspanen

Tim Wentink versterkt redactie MetaalNieuws

25-08 Tim Wentink is al vele jaren als journalist, technisch schrijver en contentmaker actief in…

Verspanen

Universele rondslijpmachine Kellenberger 10 voor beginners en experts

29-04 Hardinge heeft de nieuwe Kellenberger 10 geïntroduceerd. Deze universele rondslijpmachine volgt de Kellenberger Vista…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Toyoda bouwt voort op stijf spindelontwerp

07-03 Toyoda introduceert het FH630SX-i 5-assige horizontale bewerkingscentrum. Deze nieuwste toevoeging aan de 5-assige familie…

Verspanen

Cazeneuve presenteert kleine draaibank

03-03 De Franse draaimachinefabrikant Cazeneuve heeft tijdens het open huis ter gelegenheid van haar 115-jarig…

Verspanen

Veelzijdige opties diepere steekbewerkingen

12-02 Dormer Pramet heeft zijn assortiment afsteek- en insteekbewerkingen met diverse belangrijke gereedschappen uitgebreid. Dit…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X