Ik

“IK heb een prachtige onderneming”. “IK maak hele mooie installaties”. ”IK heb grote klanten”.” IK ben veel beter dan al mijn concurrenten”. Dit is een hele korte samenvatting van een drie kwartier durend telefoongesprek, dat ik vele jaren geleden had met meneer Muller. Hij was inmiddels 77 jaar. We spraken af op zijn bedrijf, een enorm pand met veel glas gelegen in de regio Den Haag-Rotterdam. Vanuit zijn grote kantoor kon hij alle 20 medewerkers zien. Voor de deur stond een dikke Mercedes.

IK ga nooit op vakantie, want ze kunnen het hier niet”. “IK ben ’s morgens vroeg als eerste hier”. “IK ga ’s avonds als laatste naar huis”. “IK werk ook in het weekend”.

Ondanks dat het bedrijf mooie installaties maakte voor de voedings- en genotmiddelenindustrie en rechtstreeks leverde aan de grootste fastfoodconcerns, werd de verkoop van het bedrijf een langdurig proces. Veel kandidaten haakten af vanwege de grote afhankelijkheid van de DGA, althans dat dacht men. Ook het karakter van meneer Muller was niet erg bevorderlijk voor de verkoop.

Mede onder druk van zijn kinderen en echtgenote lukte het om het bedrijf te verkopen. Een hele mooie prijs maar veel lager dan meneer Muller in gedachten had. “IK vind dat mijn bedrijf veel meer waard is”. De koper kon langs meneer Muller kijken en zag de mogelijkheden. Circa 3 weken na de verkoop nam het bedrijf eervol afscheid van hem. De onderneming bloeide op omdat de medewerkers eindelijk konden doen waarvoor ze aangenomen waren.

Ons contact werd direct na de verkoop afgebroken. Ondanks enkele pogingen van mijn kant kregen we geen contact meer. Vele jaren later sprak ik zijn zoon. Meneer Muller was 8 maanden na de verkoop overleden. Schijnbare beperkingen, en misschien wel zijn behoefte aan status, hadden hem ervan weerhouden om 20 jaar eerder zijn onderneming te verkopen. De familie had mooie inkomsten uit de verhuur van het pand en de opbrengst van de onderneming was defensief belegd. Helaas heeft meneer Muller dit niet mee mogen maken.

Een koper vermijdt zo veel mogelijk risico’s. De risico’s die er zijn moeten kunnen worden gekwantificeerd. Indien een koper merkt dat een onderneming erg afhankelijk is van de DGA dan wordt dat beoordeeld als een groot risico. Vervang altijd het woordje “IK” door “WIJ” als je over jouw onderneming spreekt. Een onderneming is een samenwerking tussen mensen en machines die ieder hun eigen taak hebben. Dit samenspel zorgt voor de basis waarmee de onderneming ook door kan als de DGA niet (meer) aanwezig is.

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Benieuwd naar de marktwaarde van je bedrijf? Doe dan de quickscan.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Begin of einde?

19-10 Eindelijk weg uit dat oude pand en werken aan de toekomst in een mooi…

Columns

Klein maar fijn

13-09 Bij een van zijn projecten kon hij niet voorkomen dat hij vier medewerkers, die…

Columns

Afscheid

12-07 Al vrij snel kwam een buitenlandse strategische koper met een heel mooi bod. Ook…

Verspanen

VOF neemt Bies draai- en freeswerk over

03-06 Kamiel Koot wordt de nieuwe directeur van de onderneming. Hij vervangt de oud-eigenaar, die…

Columns

Grasmaaien

21-05 Rob, de eigenaar, vormde samen met twee oud-schoolgenoten de directie over het uitermate goed…

Columns

Broederliefde

19-04 Ooit was Fred begonnen allerlei verbruiksmaterialen te leveren aan de metaalindustrie. In zijn Renault…

Columns

Muisgrijs

22-03 Hij woonde al tientallen jaren in een grote hoekwoning met een heuse carport voor…

Columns

Een karakteristieke man

27-01 ‘Kijk, dat bevalt me, jonge kerels netjes in pak’. ‘Snap jij dat? De gemeente…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X