Ik

“IK heb een prachtige onderneming”. “IK maak hele mooie installaties”. ”IK heb grote klanten”.” IK ben veel beter dan al mijn concurrenten”. Dit is een hele korte samenvatting van een drie kwartier durend telefoongesprek, dat ik vele jaren geleden had met meneer Muller. Hij was inmiddels 77 jaar. We spraken af op zijn bedrijf, een enorm pand met veel glas gelegen in de regio Den Haag-Rotterdam. Vanuit zijn grote kantoor kon hij alle 20 medewerkers zien. Voor de deur stond een dikke Mercedes.

IK ga nooit op vakantie, want ze kunnen het hier niet”. “IK ben ’s morgens vroeg als eerste hier”. “IK ga ’s avonds als laatste naar huis”. “IK werk ook in het weekend”.

Ondanks dat het bedrijf mooie installaties maakte voor de voedings- en genotmiddelenindustrie en rechtstreeks leverde aan de grootste fastfoodconcerns, werd de verkoop van het bedrijf een langdurig proces. Veel kandidaten haakten af vanwege de grote afhankelijkheid van de DGA, althans dat dacht men. Ook het karakter van meneer Muller was niet erg bevorderlijk voor de verkoop.

Mede onder druk van zijn kinderen en echtgenote lukte het om het bedrijf te verkopen. Een hele mooie prijs maar veel lager dan meneer Muller in gedachten had. “IK vind dat mijn bedrijf veel meer waard is”. De koper kon langs meneer Muller kijken en zag de mogelijkheden. Circa 3 weken na de verkoop nam het bedrijf eervol afscheid van hem. De onderneming bloeide op omdat de medewerkers eindelijk konden doen waarvoor ze aangenomen waren.

Ons contact werd direct na de verkoop afgebroken. Ondanks enkele pogingen van mijn kant kregen we geen contact meer. Vele jaren later sprak ik zijn zoon. Meneer Muller was 8 maanden na de verkoop overleden. Schijnbare beperkingen, en misschien wel zijn behoefte aan status, hadden hem ervan weerhouden om 20 jaar eerder zijn onderneming te verkopen. De familie had mooie inkomsten uit de verhuur van het pand en de opbrengst van de onderneming was defensief belegd. Helaas heeft meneer Muller dit niet mee mogen maken.

Een koper vermijdt zo veel mogelijk risico’s. De risico’s die er zijn moeten kunnen worden gekwantificeerd. Indien een koper merkt dat een onderneming erg afhankelijk is van de DGA dan wordt dat beoordeeld als een groot risico. Vervang altijd het woordje “IK” door “WIJ” als je over jouw onderneming spreekt. Een onderneming is een samenwerking tussen mensen en machines die ieder hun eigen taak hebben. Dit samenspel zorgt voor de basis waarmee de onderneming ook door kan als de DGA niet (meer) aanwezig is.

Han van Rijn
Specialist in overnames en financieringen voor technische ondernemingen
han@kromhout.net

Benieuwd naar de marktwaarde van je bedrijf? Doe dan de quickscan.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

We doen het!

22-04 Het bedrijf van Ko had een opmerkelijke historie. Het was in het begin van…

Columns

Snurken

28-02 Ze hadden een enorme klik en al snel werd besloten om de beide bedrijven…

TechnishowNieuws

Han van Rijn houdt overname-spreekuur op TechniShow

29-01 Han van Rijn begeleidt al meer dan 30 jaar ondernemers in de technische sector…

Columns

Een coach

25-10 Het bleek een gouden greep. Inmiddels had hij een groot bedrijfspand en dertig medewerkers.…

Columns

Belastingdienst

19-09 Ooit had hij het bedrijf overgenomen en van een traditionele verspaner omgebouwd tot een…

Columns

Vakantie

17-07 De maanden van mindere omzet en orderintake zijn begonnen. Klanten betalen wat later, want…

Columns

Bellen

19-06 Angst voor het onbekende en angst voor weinig interesse in zijn bedrijf en daardoor…

Columns

Doe het nu!

22-05 Het overgrote deel van de vriendengroep werkte al. Max was net begonnen en ik…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV