IMS Nederland zaagt volautomatisch grote series blankstaal

Steeds meer draaierijen doen hun zaagmachine de deur uit en bestellen bij hun leverancier op maat gezaagd materiaal. Om aan deze vraag te kunnen beantwoorden heeft IMS Nederland een volautomatische cirkelzaagmachine van Amada geïnstalleerd. Hierdoor is de leverancier van staal, RVS en aluminium in staat om vanuit Zwijndrecht perfect gezaagd blankstaal, met name automatenstaal, in grote series te leveren.

“De markt is veranderd”, zegt Kimmo Meijer, product manager blankstaal bij IMS Nederland. “Vroeger zaagden we eigenlijk alleen enkel stuks. Maar tegenwoordig hebben onze klanten amper nog voorraad en moeten we just in time op maat gezaagd, ontbraamd en op de juiste manier verpakt materiaal in series aanleveren. Wil je inspelen op deze vraag naar grote series, dan moet je daar de juiste machines voor hebben. Daarom hebben we deze flinke investering gedaan in een state of the art machine. Wij kunnen nu grotere series gezaagd blankstaal tot en met rond 75 mm verzorgen. Deze cirkelzaagmachine is specifiek geschikt voor het seriematig zagen van blankstaal van rond 10 t/m 75 mm, vierkant en zeskant 10 t/m 65 mm. De zaagtolerantie is daarbij zeer nauwkeurig (+/- 0,1 mm).”

Korte stukken in grote aantallen

De keus van IMS is gevallen op een Amada CMII 75 DG volautomatische cirkelzaagmachine. Geen bandzaag dus maar een cirkelzaag. Meijer legt uit: “Bij ons gaat het vaak om kortere stukken op kleine diameters in grote aantallen. De snelheid waarmee deze machine die stukken eruit gooit, krijg je met een bandzaag nooit voor elkaar.”

Amada presenteerde deze totaal nieuw ontworpen volautomatische hardmetaal cirkelzaagmachine op de AMB 2018 in Stuttgart. De machine die bij IMS is geplaatst is de eerste in Nederland. Hij vertegenwoordigt de vierde generatie van dit machinetype en verbindt bewezen kwaliteiten zoals robuustheid, effectiviteit en eenvoudige bediening met innovatieve ontwikkelingen zoals de gepatenteerde Dyna Guide.

Dyna Guide

Deze innovatie was voor IMS een belangrijke reden om de Amada machine te kiezen. Want Dyna Guide zorgt voor een uiterst nauwkeurige zaagtolerantie. Maarten van Heuven, export sales manager Nederland/Vlaanderen bij Amada Machine Tools Europe, legt uit: “Dyna Guide is een extra geleiding op het midden van het zaagblad, waardoor trillingen tijdens het zagen nog meer worden gereduceerd. De zaagkop van de machine wordt met een lineair geleiding horizontaal en spelingsvrij geleid.

 

De Amada-innovatie Dyna Guide is een extra geleiding op het midden van het zaagblad, waardoor trillingen tijdens het zagen nog meer worden gereduceerd.

De Amada-innovatie Dyna Guide is een extra geleiding op het midden van het zaagblad, waardoor trillingen tijdens het zagen nog meer worden gereduceerd.

Deze constructieve kenmerken verbeteren de al bestaande oppervlaktekwaliteit met nogmaals 40 procent bij elke afzonderlijke zaagsnede. Hierdoor kan er nog nauwkeuriger op de eindmaat gezaagd worden. De kosten van verdere bewerkingen zullen hiermee zakken. Gelijktijdig stijgt ook de standtijd van het zaagblad, doordat de vibraties door de toevoeging van de Dyna Guide nog meer gedempt worden.”

Volautomatisch proces

Dankzij de Dyna Guide–technologie zaagt IMS het materiaal vrijwel zonder bramen en met een glad oppervlak. Maar er waren nog meer redenen om voor de Amada machine te kiezen. Hij is aan de aanvoerzijde gekoppeld aan een bundelbelader. Bundels van 1000 kilo kunnen met een bovenloopkraan in het aanvoermagazijn worden geplaatst en dankzij het hellend vlak daarvan kan iedere materiaalvorm (rond, vierkant, zeskant en (platte) strips) volautomatisch in de machine getrokken en afgekort worden.
Van belang is ook de sorteerunit met vier uitgangen aan de afvoerzijde. Hier kunnen vier verschillende lengtematen apart automatisch worden uitgesorteerd, terwijl reststukken in een bak verdwijnen.

Met de volautomatische cirkelzaagmachine is IMS Nederland in staat om perfect gezaagd blankstaal, met name automatenstaal, in grote series te leveren.

Met de volautomatische cirkelzaagmachine is IMS Nederland in staat om perfect gezaagd blankstaal, met name automatenstaal, in grote series te leveren.

Dit alles garandeert een volautomatische productieproces dat door één man kan worden bediend. IMS heeft drie medewerkers opgeleid om het te kunnen uitvoeren. De bediening van de machine is eenvoudig. De operator kan op het touchscreen de aantallen, de materiaalsoort, -afmetingen en de gewenste lengte ingeven. De besturing zorgt vervolgens voor de optimale instellingen qua klemdruk, voeding en zaagsnelsnelheid. Ook geeft de besturing aan met welke vertandingen er moet worden gezaagd. Moet het zaagblad worden gewisseld, dan kan dat eenvoudig binnen enkele minuten gebeuren. “De uitgebreide database van materiaalsoorten dekt 95 procent van onze behoefte af”, zegt Meijer. “Ook is er meer dan voldoende geheugencapaciteit voor terugkerende orders.”

Modulair uit te breiden

Het zaagsysteem kan modulair uitgebreid worden, bijvoorbeeld om zwaardere bundels te kunnen beladen. Ook zijn ketting- en dwarstransporteurs aan de afvoerzijde mogelijk om de sorteermogelijkheden uit te breiden. “Daar zijn we al mee bezig”, verklaart Meijer. “We kunnen nu stukken tot 800 mm automatisch uitsorteren maar willen dat ook met langere stukken kunnen doen. Want door de toenemende automatisering/robotisering bij onze klanten zien we bijvoorbeeld een groeiende vraag naar stukken van 1,5 meter die in snelladers bij de machines worden geplaatst.”

Geslepen assen

De zaagmachine is in februari geïnstalleerd en IMS heeft al een aantal mooie orders gezaagd. De Dyna-Guide technologie biedt in combinatie met de andere specificaties van de machine zelfs ongedachte nieuwe mogelijkheden. Kimmo Meijer vertelt: “We hebben een proef met geslepen assen gedaan. Het zagen daarvan luistert heel nauw. We kunnen echter de klemdruk aanpassen en daardoor is de tolerantie in orde gebleven. De klant was lyrisch over de zaagkwaliteit. We hebben hem de assen in een plastic kous geleverd. Maar we kunnen de gezaagde stukken ook aanleveren in een bak, netjes gestapeld op een pallet en/of met papiertjes ertussen zodat een robot de stukken goed kan oppakken. We kunnen onze klanten exact zoals zij het wensen voorzien van perfect gezaagde stukken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Plaatbewerking

Amada gaat voor snel, efficiënt en betrouwbaar

25-10 Een van de hoogtepunten dit jaar is bijvoorbeeld de Ventis-3015AJe fiberlasersnijmachine met 6 kW…

Plaatbewerking

Amada opent grootschalig innovatiecentrum

11-04 AGIC komt tegemoet aan de uiteenlopende vereisten waarmee Amada-gebruikers over de hele wereld worden…

Plaatbewerking

Automatisch buigen met maximale flexibiliteit

19-12 De buigcel heeft alle functies die plaatbewerkers nodig nodig hebben om maximale flexibiliteit te…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

Verbinden

Amada Weld Tech Europe introduceert AWS3 weerstandslassysteem

12-12 Amada Weld Tech Europe introduceert het AWS3 Servo Motorised Active Resistance Welding System voor…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV