“In een paar stappen vliegen we de volgende investering aan”

Er zijn allerlei redenen om te investeren in een nieuwe bewerkingsmachine: Er is behoefte aan meer capaciteit, een oude machine is aan vervanging toe, nieuwe producten vragen meer machinemogelijkheden, de efficiëntie en productiviteit moet omhoog, enzovoort. Het besluit dat er een nieuwe machine moet komen is één stap. Daadwerkelijk overgaan tot investeren is een tweede. Om tot de juiste machine te komen is een uitgebreid aanschafproces cruciaal, bleek tijdens de workshop ‘Machineaanschaf’ van Dijk Consult, georganiseerd bij Humacs Krabbendam in Nieuwleusen.

De workshop ‘Machineaanschaf’ van Dijk Consult gaf cursisten alle benodigde handvatten om stapsgewijs en op een gestroomlijnde manier een machineaankoop te doen. Humacs Krabbendam in Nieuwleusen stelde hun kantoor en showroom ter beschikking voor de workshop die door de cursisten als zeer informatief werd ervaren. In het najaar van 2023 zal Dijk Consult nogmaals twee workshops organiseren, waaronder ook de workshop ‘Nauwkeurigheid in de Maak’.

Bij de aanschaf van metaalbewerkingsmachine moet een metaalbewerkingsbedrijf eisen formuleren waaraan een machine minimaal moet voldoen om het toekomstige werkpakket te kunnen maken. Een complex proces waarin veel technische , organische en financiële zaken van belang zijn voor het maken van een juiste keuze. Want de machine bepaalt voor een lange periode de productiecapaciteit en daarmee de slagkracht van een onderneming.

“De aanschaf van bewerkingsmachines vergt doorgaans een grote investering. Als bedrijf wil je die investering natuurlijk snel terugverdienen, maar om dat te realiseren moet de machine wel volledig voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van een organisatie. Helaas gaat het hier best vaak mis. Dan voldoet een machine bijvoorbeeld niet aan de vereiste nauwkeurigheid omdat dit in het voortraject niet goed is gedocumenteerd. Of die nieuwe drie-asser blijkt na een paar jaar minder inzetbaar, omdat de vraag naar complexere onderdelen die bijvoorbeeld vijfassig verspaand moeten worden, is toegenomen. In de praktijk zijn er veel voorbeelden te noemen, waarbij in het voortraject niet goed is nagedacht over de benodigde machinespecificaties. Dit leidt dan meestal tot onnodig hoge kosten en frustratie tussen leveranciers en klanten. 30% van de machine-aankopen wordt gedaan zonder dat de eisen duidelijk zijn opgesteld. Van die 30% blijkt in de praktijk 60% van de machines niet te voldoen aan de wensen of verwachtingen. Het is dus een groot probleem”, zegt cursusleider Gert Dijk.

Lees hieronder het hele artikel in de nieuwe uitgave van het magazine VerspaningsNieuws.

Heeft u ook iets interessants te melden of wilt u VerspaningsNieuws een kijkje laten nemen in uw verspanende bedrijf? Samen brengen we de verspanende maakindustrie onder de aandacht! Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor de volgende EMO Hannover 2023 editie? Neem dan contact op met Harold Draaijer of Vincent Span van 54U Media.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Fijne start Metamill met nieuwe Kitamura Mycenter 3XV

09-09 Bij zijn opleiding Middenkader Engineering (mbo 4-niveau) kwam Davey Ariessen tijdens stages in aanraking…

Columns

Je bent niet speciaal

26-06 Kijk, natuurlijk is er wel ruimte voor specials, maar dat geldt vooral voor een…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Personeel en Opleiding

Spindeltijd is gelieerd aan kennis

21-06 Toen Verder in Techniek negen jaar geleden haar deuren opende was de dienstverlening gericht…

Verspanen

Nieuwe machinelijn Soraluce gericht op betrouwbaar, precies en flexibel

21-06 De Performance Line is een nieuwe lijn van Soraluce met drie machinetypes die alle…

Oppervlaktetechniek

Hoogzuivere reiniging – Een hype of een nieuwe realiteit?

20-06 De enorm toegenomen en voortdurend stijgende eisen aan de betrouwbaarheid en prestaties van onderdelen…

Verspanen

Boers & Co verzekerd van hoge luchtkwaliteit en betrouwbaar proces

19-06 Na de installatie van de eerste olienevelseparator in 2015 heeft Boers & Co samen…

Verspanen

NOVA MAX freest astronomische onderdelen vijfassig simultaan

14-06 De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) is het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema