Index belooft veel innovaties tijdens open huis

Veel nieuwe machines en automatiseringsoplossingen. Dat is de belofte van Index voor het open huis dat van 25 tot 28 april wordt gehouden op de thuisbasis in Reichenbach/Fils.

Het TNX220 draaifreescentrum in combinatie met de iXcenter robotcel is een van de hoogtepunten van het open huis.

Tot de hoogtepunten van het Index Open House 2023 behoort ongetwijfeld de universele draaibank Index B500, die nu als lange versie met een draailengte tot 1.200 mm voor nog meer bewerkingsmogelijkheden beschikbaar is. Als optie rust Index deze machine uit met een achttienstations revolver.

Klassieker in nieuw jasje

Daarnaast presenteert Index ook de vernieuwde ABC CNC-draaibank. Deze klassieker staat bekend om zijn hoge dynamiek. De nieuwe versie is sinds kort ook leverbaar met Fanuc besturing en heeft nu standaard een Y-as. In het algemeen onderscheidt deze machine zich door zijn bovenste revolver, die naast de Y-functie ook over een indexbare as, hoogteverstelling en dubbele gereedschapshouders beschikt.

Compact, precies, snel

Innovaties zijn er ook te vinden op het gebied van langdraaiautomaten. Op basis van de Traub TNL20 biedt Index nu een Traub TNL32 compact aan, die de kleine voetafdruk van de TNL20 combineert met een stafdoorlaat van 32 mm. Net als alle andere Traub TNL machines maakt de ‘compact’ 32 variant productief lang- en kortdraaien mogelijk voor werkstukken van gemiddelde en hoge complexiteit. Dit geldt ook voor de Traub TNL12 langdraaiautomaat, die sinds 2022 nieuwe functies heeft gekregen. Net als de grotere varianten kan de machine nu eenvoudig worden omgebouwd tot een kortdraaier. En in vergelijking met zijn voorganger is de machine compacter gebouwd en kinematisch verder verbeterd.

Compleetbewerking

Een belangrijke trend in de verspaning is compleetbewerking. De draaifreescentra van Index worden tijdens het Open House in vier verschillende maten en automatiseringsniveaus gepresenteerd. Hiertoe behoort het Traub TNX220 draaifreescentrum, de opvolger van de Traub TNX65 freesspilversie. Met een spindeldoorlaat van 76 mm, een klauwplaatdiameter van 200 mm en een aanzienlijk verlengde draailengte van 900 mm maakt het volledig nieuw ontworpen draaifreescentrum een aanzienlijke sprong in prestaties. Op het open huis is de TNX220 geautomatiseerd met een iXcenter L. Deze bestaat uit een voor de machine geplaatste robotcel, die aan twee zijden kan worden aangevuld met diverse modules: bijvoorbeeld pallet-/rackmodules, apparatuur voor ontbramen, reinigen of lasermarkeren of een meet-/inspectiestation. Met zo’n meetcel demonstreert Index zijn closed-loop oplossing voor autonome productie.
Ook live te zien is het Index G220 draai-freescentrum met de MBL76 stangenlader die is aangepast aan de nieuwe machineconstructie. Daarnaast zal de index G320 worden gepresenteerd met het nieuwe iXtools gereedschapsmagazijn, met ruimte voor maximaal 392 gereedschapsposities. Het programma wordt aangevuld met de grotere draai-/freescentra G420 en G520. Deze laatste wordt voor het eerst als lange versie getoond.

De Traub TNL32 compact is een nieuwe langdraaimachine die tijdens het open huis van Index in de schijnwerpers staat.

De Traub TNL32 compact is een nieuwe langdraaimachine die tijdens het open huis van Index in de schijnwerpers staat.

Wanneer meer spindels nodig zijn

Voor zeer productief draaien presenteert Index de MS24-6 multispindel draaimachine. In vergelijking met zijn voorganger, de MS22-6, is deze iets groter qua maximale stafdiameter, maar nog steeds compact van ontwerp en voorzien van talrijke functies. Gezien de afnemende seriegroottes is het geoptimaliseerde instelconcept van steeds groter belang. Een essentieel onderdeel hiervan is het snelspansysteem met geïntegreerde W-vertanding op de dwarsslede. Ook de MS22-8 toont een vrijwel onbeperkte bewerkingsflexibiliteit: met acht hoofdspillen en maximaal twee draaibare synchroonspillen kunnen tot zestien gereedschapshouders worden gebruikt.

Productietrends en kennisoverdracht

Naast de presentatie van Index- en Traub-machines nodigt Index alle bezoekers uit om zich te komen verdiepen in de laatste productietrends. Tijdens het open huis worden er diverse lezingen gegeven over vertanden, wikkelen en slijpen, evenals automatisering, retrofitting en industriemanagement. Het thema digitalisering blijft ook een belangrijke rol spelen. Centraal staat het IoT-platform iX4.0 met zijn talrijke iX4.0-apps. Het platform zorgt voor transparantie en productiviteit in de gehele bewerkingsprocesketen.
Aanmelden voor het open huis kan op de website van Index of via Laagland, de Nederlandse vertegenwoordiging van Index.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Ruimer met negen levens

13-02 Het bijzondere aan de FixReam 700 ruimers is hun veelvuldige bruikbaarheid. Deze wordt bereikt…

Verspanen

Automatiseringspakket voor kleinere werkplaats

15-01 Met de DA300 voor 5-assige verticale bewerking heeft Makino een sterke positie verworven in…

Bedrijf en Economie

Laagland heeft flinke groeiambities

18-12 Cammeraat is benoemd tot algemeen directeur en heeft flinke groeiambities met beide bedrijven. Hij…

Verspanen

Mapal introduceert nieuwe gereedschappen

08-10 Een hoogtepunt op de stand van Mapal tijdens de EMO waren de MEGA-Deep-Drill-Steel diepgatboren.…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Nieuwe machinelijn Soraluce gericht op betrouwbaar, precies en flexibel

21-06 De Performance Line is een nieuwe lijn van Soraluce met drie machinetypes die alle…

Verspanen

Gereedschapsoplossingen Mapal voor e-mobiliteit

05-02 Met de indeling van bewerkingsopties in drie oplossingsniveaus – Basic, Performance en Expert –…

Verspanen

Vovu Machining kiest voor Makino

30-01 Om de groeiende vraag naar high precision parts op te vangen, heeft Vovu de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV