Index draai- en freesautomaat bezorgt Leehove enorme tijdwinst

Zelf zegt Jan van Dijk, eigenaar van Leehove Metaalbewerking in De Lier, dat hij lui is. Maar wat hij daarmee eigenlijk bedoelt, is dat hij in zijn bedrijf zo gemakkelijk en vooral zo efficiënt mogelijk wil werken. In dat opzicht is de nieuwe multitask draai- en freesautomaat Index G 200-2, geleverd door Laagland, een uitkomst. Hierop kunnen onderdelen als assen en eindstukken snel en in één keer compleet worden bewerkt.

En dat is precies waar Jan van Dijk naar op zoek is. Zijn bedrijf telt tien medewerkers en bestaat bijna 20 jaar. Leehove Metaalbewerking is specialist in het toeleveren van CNC-draaiwerk, vooral grote series draaiwerk tot 65 mm rond en kleine en middelgrote series draaiwerk tot 250 mm rond. “Wij zijn in staat om met zeer kortlopende productietijden zeer complexe producten te produceren”, zegt Van Dijk. “Hightech producten, netjes en strak gefreesd, vaak met meerdere passingen, met een hoge nauwkeurigheid (tolerantie tot wel 9 μm) die we in grote en kleine series kunnen garanderen.”

Grote series
Leehove produceert vooral grote series. Bijvoorbeeld 500.000 slangtules van een bepaald type per jaar. Ook series van 40.000 stuks van een bepaald product zijn voor het bedrijf heel normaal. “Grote series vind ik prettig”, zegt Van Dijk. “Het schept rust in mijn hoofd als de machines draaien. Vaak zijn het bewerkingen van slechts een aantal seconden. Dat heb ik graag. Als een cyclustijd boven de minuut komt, krijg ik al de kriebels.”
Van Dijk streeft naar zo veel mogelijk productiviteit. Hij heeft in zijn werkplaats bijvoorbeeld een machine staan, waarin al een robot is geïntegreerd. Zo kan deze machine worden beladen met 80 producten, waarmee hij een paar uur zoet is. Maar door er een eenvoudige robotarm en twee europallets voor te zetten kunnen er in één keer 280 extra werkstukken beladen en ontladen worden, waardoor de machine de hele avond kan doordraaien. Naar zulke oplossingen is Jan van Dijk voortdurend op zoek: “Ik houd in het weekeinde in mijn eentje wel eens vijf machines aan de gang, zonder dat ik daar supermoe van wordt.”

Leehove-Laagland

Enkele producten die Leehove Metaalbewerking op de nieuwe Index produceert.

Als Van Dijk een nieuwe machine aanschaft, vormen grote series het uitgangspunt. Daarom koopt hij ze altijd met een bundelmagazijn erachter. Bovendien streeft hij naar het produceren van kant-en-klare producten in één keer. Al zijn machines zijn daarom uitgerust met y-assen en subspindels. “En op nieuwe machines die ik koop laat  ik meettasters zetten, die gedurende het bewerkingsproces continu meten.”

Index G 200-2
Dit alles geldt ook voor de nieuwste aanwinst van Leehove Metaalbewerking, de Index G 200, die afgelopen najaar is geïnstalleerd. De Duitse fabrikant Index-Werke introduceerde deze draai- en freesautomaat in 2016 op de AMB in Stuttgart. Daar zag Van Dijk hem ook voor het eerst. Hij was meteen onder de indruk en geïnteresseerd. “Het is een CNC-draaibank met vier en een halve as, freesunit, draaibare kop en een multi-turret. Niet alleen dat maakt hem uniek, maar ook feit dat hij zo snel van gereedschap naar gereedschap kan switchen. Als je vijf, tien keer of nog vaker gereedschappen moet wisselen per product, telt elke seconde.”

De G 200-2 is een compacte machine, maar wel met een grote werkruimte voor draaien/frezen met een maximale draailengte van 660 mm. De machine kan simultaan bewerken met vier gereedschappen tegelijk. Tot drie gereedschaphouders met y-as en in totaal maximaal 42 gereedschapsstations (VDI25) kunnen aan de hoofdspindel en de subspindel worden ingezet. Zo kunnen werkstukken compleet worden bewerkt.

Superstrakke spiebanen
De machine is ook zwaar uitgevoerd. Hij kent een hoge mate van stijfheid en thermische en dynamische stabiliteit. “Met de zware freesspindel kun je echt superstrak een spiebaantje frezen. Voorheen moesten we nog wel eens smokkelen met de snijsnelheid en de voeding om een goed resultaat te halen. Maar nu kunnen we gewoon de opgegeven snijgegevens ingeven en de machine voert het perfect uit.”

Met deze machine kunnen de cyclustijden enorm worden verkort en Van Dijk ervaart dagelijks de tijdwinst die dit oplevert. Hij laat een hoofdas met meer dan tien bewerkingen zien en legt uit: “Die deden we voorheen in 6 minuten en 50 seconden, nu in 4,45 minuut. Dat tikt aan bij een serie van 300 stuks. Er waren tijden dat we er 600 van maakten en die tijden komen er weer aan. Daar zijn we nu helemaal klaar voor.”

Slijpen
Van Dijk heeft de Index G 200 gekocht met alle opties die maar mogelijk zijn. Zo zit er ook een slijpcyclus op. “Harddraaien doen we al wel, maar slijpen nog niet. Dat is een apart vak. We zullen de machine daarvoor ook moeten automatiseren. Dat gaat er zeker van komen want hier liggen nieuwe kansen met deze machine.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Modern gereedschapsbeheer met Zoller

29-09 METAVAK wordt na de Nederlandse Metaaldagen de tweede vakbeurs waar Laagland dit najaar exposeert.…

Bedrijf en Economie

Nederlandse Metaaldagen in de startblokken

12-07 Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst…

Verspanen

Sneak preview Zoller: geautomatiseerd gereedschap voorinstellen

30-06 Uit het webinar bleek dat Zoller met de robotcel de gereedschapvoorinstelling volledig kan automatiseren.…

Verspanen

“Je weet niet wat je ziet op de machineteller”

28-06 VCN mass turning is specialist in het verspanen van complexe draaidelen van onder andere…

Verspanen

Ontwikkeling klemtechnologie Mapal gedreven door marktsegmenten

19-05 Mapal werkt intensief samen met klanten uit specifieke markten om de individuele behoeften in…

3D

Index breidt activiteiten uit met instap 3D-printers

17-05 Deze participatie geeft One Click Metal extra knowhow en kapitaal om het groeitraject voor…

Verspanen

Makino past nieuwe aluminiumlegering toe in mysterieuze e・Machine

05-05 Eind december onthulde Makino in Japan de komst van de e・Machine. Op dit moment…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X