Index presenteert nieuwe Traub langdraaiautomaat op open huis

0

Machinefabrikant Index introduceert in april tijdens haar open huis de nieuwe langdraaiautomaat Traub TNL12. Deze kan eenvoudig worden omgebouwd tot een kortdraaier.

Ten opzichte van het voorgaande model heeft de nieuwe versie een compactere bouw met verbeterde kinematica. Daarmee worden volgens de Duitse machinebouwer de voorwaarden geschapen voor duidelijke productiviteitsverbeteringen bij kleine precisie-draaidelen.

Meerspindeldraaiautomaat

Een ander hoogtepunt van de presentatie is de nieuwe CNC meerspindeldraaiautomaat Index MS32-6. Deze is geschikt voor de seriematige productie van precisie draaidelen uit stafmateriaal tot diameter 32 mm. Door zijn flexibele machineconcept kan deze CNC-meerspindel volgens Index ook zo worden geconfigureerd dat hij bij eenvoudige draaidelen een echte concurrent voor de nokkengestuurde meerspindelautomaten wordt.
Ook de Index C200 Tandem is voor het eerst op een Index open huis te zien. Uitgerust met een 52’ dubbelspindel aan de hoofd- en tegenzijde zorgt deze horizontale draaiautomaat voor dubbele productiecapaciteit zonder dat de inspanning voor ruimte, energie of mankracht toeneemt.

Automatisering

Omdat een moderne machinefabriek tegenwoordig niet kan zonder passende automatisering, biedt Index ook op dat terrein een gevarieerd aanbod. Dat gaat van eenvoudige in de machine geïntegreerde systemen voor de afvoer van werkstukken tot uitgebreide externe robotoplossingen. Zo zal tijdens het open huis een derde deel van alle tentoongestelde machines uitgerust zijn met de Index robotcel iXcenter. Naast de cellen voor kleine en middelgrote machines is er ook de iXcenter voor de grote draaiautomaten van de G-serie. Eén zo’n cel wordt gepresenteerd aan de eveneens nieuwe G400. Hij bestaat uit een voor de machine geplaatste robotcabine, waar van twee kanten verschillende modules kunnen worden aangedockt, zoals Palletmoduels, meet/controlestations en systemen voor ontbramen, reinigen, lasermarkeren et cetera.

Index biedt de robotcel iXcenter nu ook aan bij de grote draaiautomaten van de G-serie. Tijdens het open huis wordt zo’n cel gepresenteerd aan de nieuwe G400.
Index biedt de robotcel iXcenter nu ook aan bij de grote draaiautomaten van de G-serie. Tijdens het open huis wordt zo’n cel gepresenteerd aan de nieuwe G400.

Net al vorig jaar worden op het open huis, dat van 21 tot en met 24 april in Reichenbach (bij Stuttgart) wordt gehouden, zo’n 2500 bezoekers verwacht. Index wordt in Nederland vertegenwoordigd door Laagland.