Index verkoopt 1000e virtuele machine

257

Draaimachinefabrikant Index, in Nederland vertegenwoordigd door Laagland, heeft begin dit jaar de duizendste licentie van het Industrie 4.0-product ‘Virtuele Machine‘ verkocht. Deze ontwikkeling van Index baseert zich op de besturingstechnologie van Siemens. Tijdens het open huis van Index eerde Siemens de draaimachinefabrikant voor deze prestatie met een award.

Digitale 1:1 kopie
De Index virtuele machine is een digitale 1:1 kopie van een echte machine.  Dit product bewijst zich al jaren in de praktijk en biedt een groot potentieel voor productieverbeteringen. Want met de virtuele machine kan de gebruiker op grote afstand van de productie nieuwe processen en bewerkingen van onderdelen in realtime en 100 procent overdraagbaar aan de echte machine virtueel plannen, testen en zelfs optimaliseren. Het product herkent in een vroeg stadium mogelijke problemen zodat er genoeg tijd is om die op te lossen. Het resultaat is dat instel- en stilstandtijden in de lopende productie omlaag gaan, terwijl de betrouwbaarheid en het rendement stijgen.

Digitale integratie
Het open huis van Index in Reichenbach, dat zo’n 1600 bezoekers trok, stond volledig in het teken van digitale integratie. De bezoekers konden kennis maken met de nieuwe digitale Index-wereld iXworld, bestaande uit vier modules die bijdragen aan het verhogen van de productiviteit in de verspaning. Zo biedt iXplore alle belangrijke informatie voor onderneming, producten en diensten. Het uitrustingsportaal iXshop lost de huidige Infoshop af en dient de verstekking van alle producten – ook spareparts – en diensten rondom de machine; het platform iXservices maakt allerlei interacties mogelijk, bijvoorbeeld voor het beheer van de machines bij de klanten voor storings- en onderhoudsmanagement; iX4.0 is tot slot het IoT-platform, dat de gebruikers data over de toestand van de machine levert voor verregaande analyses.

De voortschrijdende digitalisering en automatisiering werd ook bij de nieuwe machines gedemonstreerd. Zo werd de langdraaiautomaat Traub TNL20 in verschillende uitbreidingsvarianten voorgesteld, onder andere met de optioneel integreerbare robotcel iXcenter.

www.laagland.nl