Industrie extra kwetsbaar voor cyberaanvallen

Vooral sectoren die sterk inzetten op digitale dataverwerking en communicatie, zoals de industrie, retail en zorg, zijn extra kwetsbaar voor cyberaanvallen. Diefstal van data, het gijzelen van systemen en identiteitsfraude nemen sterk toe, zo blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en MWM2.

De onderzoekers stellen dat de industrie, waar digitale communicatie tussen machines, robots en magazijnsystemen toeneemt, een doelwit is van cybercriminelen.

Hoewel tijdens de coronacrisis sprake was van een explosieve toename van het aantal cyberaanvallen, schatten bedrijven het risico op cybercriminaliteit veel lager in dan vóór de crisis. In april van dit jaar zag slechts 34 procent cybercriminaliteit als een groot risico voor de eigen organisatie.

Een zeer beperkte en niet significante stijging ten opzichte van een meting van bijna een jaar eerder, toen dit percentage op 31 procent lag. De risicoperceptie is daarmee nog lang niet teruggeveerd naar het niveau van voor de pandemie, toen ruim de helft van de bedrijven het risico voor de eigen organisatie juist als hoog inschatte.

Focus op continuïteit

Ondanks deze bevindingen is bijna de helft van de bedrijven wel van plan extra maatregelen te treffen om cyberaanvallen te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en MWM2, die bedrijven op drie momenten in de tijd hebben gevraagd in welke mate zij cybercriminaliteit als een risico voor het bedrijf zien: vlak voor de uitbraak van de coronacrisis, in mei vorig jaar en in april dit jaar.

Volgens ABN AMRO hebben de toegenomen focus van ondernemers op de continuïteit van hun bedrijf en de zorg voor hun personeel sinds corona mogelijk gezorgd voor een lagere prioriteit voor cybersecurity.

Industrie is doelwit

De onderzoekers stellen dat de industrie, waar digitale communicatie tussen machines, robots en magazijnsystemen toeneemt, een doelwit is van cybercriminelen. Ook kent de Nederlandse industrie een aantal innovatieve koplopers, waarvan de bedrijfsgeheimen veel waard zijn.

De zorg is eveneens ontdekt door cybercriminelen. Zo heeft corona de digitalisering van de zorg in een stroomversnelling gebracht en dat vergroot de kans dat patiëntgegevens in criminele handen vallen.

Ook retailers en hotels worden steeds vaker getroffen door cybercriminaliteit, doordat zij steeds meer data gebruiken om klanten te binden en klantbehoeften te voorspellen. Daarnaast hebben veel winkeliers vanwege de lockdowns gekozen voor online afzetkanalen. Hierdoor is het risico op een datalek toegenomen, wat kan leiden tot grote reputatieschade en klantverlies en bovendien het voortbestaan van bedrijven in gevaar kan brengen.

Medewerkers trainen

Een succesvolle aanpak van cybercriminaliteit vraagt volgens ABN AMRO om meer dan alleen technologische investeringen. “Ook het trainen van medewerkers in het herkennen van risicovolle situaties is cruciaal. Daarnaast kunnen risico’s worden verkleind door software up-to-date te houden, regelmatig veiligheidstests op het IT-systeem uit te voeren en medewerkers alleen rechten te geven die nodig zijn voor de uitvoering van hun werkzaamheden”, vertelt Ingrid Laane, Sector Econoom Technologie, Media en Telecom en Zakelijke Dienstverlening van ABN AMRO.

Daphne de Kluis, CEO Commercial Banking van ABN AMRO, beaamt dit. “Cybersecurity is een thema waar bedrijven niet meer omheen kunnen. Het digitaal veilig houden van je bedrijf is een steeds grotere uitdaging. We zien dat niet alleen onze klanten, maar óók hun klanten en leveranciers steeds vaker worden getroffen door cyberincidenten. Dit kan leiden tot grote financiële gevolgen en reputatieschade. We vinden het als ABN AMRO daarom belangrijk om onze klanten op dit thema te helpen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Machine-industrie groeit in duizelingwekkend tempo

14-09 De bezettingsgraad is met zo’n 84 procent terug op het oude hoge niveau van…

Bedrijf en Economie

Stappenplan voor servitization

02-09 Het aanbieden van diensten levert in sommige gevallen enkele tientallen procenten extra omzet op.…

Bedrijf en Economie

Aanhoudend forse groei

01-09 De werkgelegenheid nam opnieuw toe en deze stijging was de op twee na grootste…

Bedrijf en Economie

Welzijn werkende Nederlander flink verbeterd tijdens corona

07-07 Terwijl tussen 2015 en 2020 het welzijn van de beroepsbevolking slechts licht verbeterde, was…

Bedrijf en Economie

ABN AMRO lanceert fonds voor bedrijven met duurzame impact

23-06 Het gaat om ‘private equity investeringen’ van tussen de 4 en 30 miljoen euro…

Bedrijf en Economie

Belastingschuld blijft industriële bedrijven achtervolgen

17-05 Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO dat is gebaseerd op data van het…

Bedrijf en Economie

Industrie slaat weg in naar breed gedragen herstel

04-03 Terwijl in 2020 sprake was van een krimp (-5 procent), kwam het herstel in…

Bedrijf en Economie

Industriële productie krimpt met 1,5 procent in 2020

09-01 Onder invloed van de wereldwijde handelsspanningen en de kwakkelende Duitse auto-industrie was 2019 een…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X