Industrie groeit weer

De NEVI PMI kwam in januari uit op 50.2. Dit wijst op een lichte verbetering van de bedrijfsomstandigheden in de Nederlandse industrie.

De productie bij de Nederlandse bedrijven nam in januari beperkt toe, maar dit was wel de grootste toename sinds juni 2011. Desondanks daalden de nieuwe orders opnieuw. Dit kwam door de zwakke binnenlandse vraag, want de export orders stegen voor de zevende maand op rij. De voorraad gereed product daalde gering.
De werkgelegenheid bleef onveranderd en de daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was de grootste sinds juni 2012. De inkoopactiviteiten verminderden opnieuw en de voorraad ingekochte materialen nam aanzienlijk af. De levertijden namen voor de dertiende maand op rij toe.
De inkoopprijzen stegen, zij het in de geringste mate in vijf maanden. De stijging van de verkoopprijzen was beperkt, maar was wel de hoogste sinds juni 2012.

Nieuwe orders index
Het aantal ontvangen nieuwe orders bij de Nederlandse productiebedrijven daalde in januari voor de vierde opeenvolgende maand. Deze daling was beperkt en de kleinste in de huidige periode van daling. De gegevens wijzen er op dat de geringe marktvraag en aarzelende klanten de belangrijkste factoren waren voor de afname van het aantal nieuwe orders.

Export orders index
In tegenstelling tot de tendens voor het totale aantal ontvangen nieuwe orders, steeg de buitenlandse verkoop van de Nederlandse productiebedrijven in januari voor de zevende opeenvolgende maand. Deze groei was redelijk en enigszins groter dan het onderzoek gemiddelde. Er werd melding gemaakt van betere omstandigheden met betrekking tot de vraag in een aantal exportmarkten. Dit betrof vooral markten buiten Europa.

Verkoopprijs index
De verkoopprijzen in de Nederlandse productiesector werden in januari voor de derde maand op rij verhoogd. Deze verkoopprijsinflatie was matig, maar was wel de hoogste sinds juni 2012. De panelleden gaven aan dat zij over het algemeen hun verkoopprijzen hadden verhoogd vanwege de hogere inkoopkosten.

Lager rapportcijfer
NEVI-hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele becommentarieert de ontwikkeling als volgt: “Het beeld blijft onveranderd. Geen duidelijk herstel van onze economie in januari. De NEVI Purchasing Managers Index (PMI) scoorde 50.2 (december 49.6). Dit wijst op een uiterst lichte verbetering van de bedrijfsomstandigheden in onze industrie. Oorzaak: het gestegen exportvolume. Een knappe prestatie, voor de zevende maand op rij! Met als gevolg een stijgend productievolume in de industrie. Maar de binnenlandse vraag nam verder af. Inkoop- en verkoopprijzen namen wederom licht toe. En de voorraden ingekocht materiaal namen af. Bedrijven bouwden hun voorraden verder af om hun cash positie te verbeteren. Als gevolg namen de levertijden toe. Er wordt kennelijk steeds meer op bestelling gefabriceerd. Het aantal banen bleef op hetzelfde peil als in de voorgaande maand. De cijfers tonen aan dat industriële bedrijven behoedzaam worden gemanaged: kosten worden waar mogelijk verlaagd, interne buffers verlaagd om de cashpositie te verbeteren en er wordt meer op order geproduceerd. Geef de industrie eens ongelijk! Bedrijven doen er alles aan om de beschikbare menskracht, kennis en ervaring zo goed mogelijk op peil te houden. Vraag is: hoe lang zal de huidige situatie aanhouden? Dat is en blijft koffiedik kijken. Maar zolang de binnenlandse vraag zwak blijft en de prijzen blijven stijgen, zal herstel uitblijven. Zeker tot de zomer. Ondanks de licht gestegen NEVI-PMI verlaag ik mijn rapportcijfer naar 5.7 (vorige maand 5.8).”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Mauriks Solutions viert gouden jubileum

29-03 Het verhaal van Mauriks Solutions begon op 1 april 1973 als kleine onderneming met…

Materialen

MCB wordt eigenaar van de Belgische staaldistributiegroep Saey

29-03 Saey is een belangrijke staaldistributeur (met vestigingen in Kuurne, Heule en Zwijnaarde),  die zich…

Verbinden

Super-betrouwbare verbindingen

29-03 Met 25 jaar werkervaring bij verschillende werkgevers, is John Hoeben gepokt en gemazeld in…

Transport en Logistiek

Workshop over inzet AGV’s en mobiele robots

29-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Automatisering

Robots met power in compact ontwerp

29-03 De KR 800 overtuigt bijvoorbeeld bij de handling tot 800 kg payload. De twee…

Verspanen

Heavy-duty volhardmetalen vingerfrezen

29-03 Deze nieuwe generatie hardmetaalsoorten zijn voorzien van de Zertivo 2.0 coating, welke hoge productiviteit…

Verspanen

Gibac Chemie ideale partner voor precisiereiniging

29-03 Gibac Chemie is partner voor verspanende en niet-verspanende vloeistoffen, filtratieprocessen alsmede precisiereiniging voor de…

Verspanen

Maatwerk voor hightech componentenreiniging

29-03 Nieuwe ontwikkelingen op het vlak van onderdelen voor productie-installaties van halfgeleiders zorgen ervoor dat…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen