Innovatieve gebruiksvriendelijke oplossingen voor plaatbewerking

Natuurlijk is de markt voor Widenhorn in honderd jaar tijd enorm veranderd. Toen oprichter Albert Widenhorn in 1919 begon met zijn winkel aan de Leuvehaven in Rotterdam, kon hij geen weet hebben van de huidige activiteiten. Toen de opa van huidig eigenaar Anco Euser  begon met het verkopen van zetbanken en knipscharen voor plaatbewerking, naast alle andere gereedschappen, kon hij al zeker niet weten dat die machines ooit computergestuurd zouden worden. Flexibiliteit, innovatie en productontwikkeling zijn belangrijke pijlers van het  familiebedrijf.

De oplossingen van Widenhorn maken steeds meer deel uit van een dynamisch netwerk.

De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en de projecten van Widenhorn zullen zich blijven ontwikkelen. Dat betekent dat kennis van alleen software al niet meer genoeg is. Het gaat al lang niet meer alleen om digitale ‘drivers’ die een machine aansturen. “De machines zelf worden steeds complexer en sneller”, zegt Anco Euser. “De software moet daar in meegaan en verder worden geoptimaliseerd. Dat kan ook alleen maar door de inbreng van gebruikers die er bij onze klanten mee werken. Er zijn veel ontwikkelingen van onze software geweest die door Nederlandse klanten zijn aangedragen. Het resultaat is altijd iets wat we gezamenlijk bereiken: Widenhorn, klant en leverancier.”

Praktische oplossingen

Wat voorheen eenrichtingsverkeer was – het leveren van een oplossing voor een probleem – is nu dus een complexe keten geworden. Daarbij bieden de door Widenhorn geleverde digitale en hardwarematige hulpmiddelen inmiddels ook andere grote voordelen, zoals materiaal- en tijdbesparing. De terugverdientijd van de praktische en praktijkgerichte oplossingen is meestal eerder weken dan maanden. Maar de integratie met andere systemen, zoals ERP, Accounting of CRM is cruciaal, want er gaat bijna geen systeem meer zonder koppeling de deur uit.

De oplossingen van Widenhorn maken steeds meer deel uit van een dynamisch netwerk. Om software te laten ‘slagen’, is de postprocessor die de vertaalslag naar de machine maakt van levensbelang. Om die reden heeft Widenhorn deze processoren altijd al in eigen beheer gemaakt. Aanpassingen kunnen daardoor direct worden gedaan, zodat machines niet stil staan.

Efficiënt gebruik materiaal/tijd

De besparingen die gerealiseerd kunnen worden op materiaal en tijd zijn belangrijker dan ooit, zeker met de huidige overspannen materiaalmarkt. Materiaal is lastig te verkrijgen en de kiloprijs is enorm toegenomen. Mede om die reden is het zo efficiënt mogelijk benutten van het schaarse materiaal juist nu een absolute must. Anco Euser: “Het maakt nogal uit of je 25% of slechts 15% afval hebt op jaarbasis. De automatische nestingoplossingen van Widenhorn worden continu verbeterd en stellen gebruikers in staat om werkelijk alles uit het plaatmateriaal te halen.

Doordat dit automatisch wordt gedaan binnen de grenswaardes die de werkvoorbereider heeft gesteld, om bijvoorbeeld producten die gekant moeten worden automatisch allemaal in dezelfde richting te leggen, zorgt dit ook nog eens voor een enorme besparing op werkvoorbereidingstijd. Onze gebruikersverhalen tonen besparingen tot 85% aan. En dat in een tijd waar goed personeel moeilijk te krijgen is.”

De automatische nestingoplossingen van Widenhorn worden continu verbeterd en stellen gebruikers in staat om werkelijk alles uit het plaatmateriaal te halen.

De automatische nestingoplossingen van Widenhorn worden continu verbeterd en stellen gebruikers in staat om werkelijk alles uit het plaatmateriaal te halen.

Integratie essentieel

CADCAM & Calculatie software is al lang niet meer een op zichzelf staande applicatie. Bij veel maakbedrijven wordt nog veel werk dubbel gedaan. Informatie in het ERP-systeem wordt regelmatig nog niet automatisch overgenomen door het CADCAM-systeem en omgekeerd. Terwijl dit eigenlijk relatief eenvoudig en zonder langdurige trajecten te doen is. De software van Widenhorn beschikt standaard over ‘open’ koppelingsmogelijkheden. Dit is al gedaan met vele ERP- en boekhoudsystemen. De te produceren onderdelen met alle benodigde gegevens kunnen automatisch ingelezen worden.

Nadat alles genest is wordt de data weer beschikbaar gemaakt voor het ERP-systeem, zodat daar bijgewerkt kan worden wat de status van een product of order is en ook uit welke platen, met bijbehorende certificaten de onderdelen zijn gesneden. Als de nestings gesneden zijn wordt dit ook automatisch weer beschikbaar gemaakt voor ERP. “Zo is de complete cyclus inzichtelijk zonder dat iemand ergens data hoeft in te geven”, aldus Euser. “Dat is onmisbaar in deze uitdagende tijden. Deze mogelijkheden zijn niet enkel beschikbaar voor snijmachines, maar ook voor kantbanken, ponsnibbelmachines, routers en combinatiemachines. Gebruiksvriendelijk, praktisch, efficiënt, Nederlandstalig en met een korte implementatietijd.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Plaatbewerking

Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

10-10 Bystronic had besloten dit jaar niet deel te nemen aan de zomereditie van de…

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

TechnishowNieuws

Widenhorn presenteert afraapmodule op TechniShow

14-07 Want die logistiek is volgens directeur Anco Euser van Widenhorn de echte uitdaging in…

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

22-06 “Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen