Innovatieve kraan voor nieuwe generatie windmolens

De Rotterdamse startup Tetrahedron heeft een innovatieve kraan ontwikkeld die bestaande hefplatformen geschikt maakt voor installatie van de nieuwe generatie windmolens op zee. Om de innovatie verder te ontwikkelen ontvangt Tetrahedron een investering van proof-of-concept fonds UNIIQ.

Windenergie op zee groeit de komende decennia enorm. Om aan de grote vraag aan windenergie te voldoen worden de windmolens op zee in hoog tempo groter en hoger. Bestaande jack-up schepen, zogenaamde hefplatformen, die de windmolens installeren kunnen binnenkort niet meer hoog genoeg tillen om bij de hoogste delen van windmolens te komen. Het Rotterdamse Tetrahedron ontwikkelt een innovatieve kraan die bestaande jack-up vessels geschikt kan maken om ook de volgende generaties 10-20MW windmolens op zee te kunnen installeren.

Tilhoogte-upgrade

Eigenaren van jack-up schepen zijn hard op zoek naar mogelijkheden om hun schepen upgrades te geven om hoger te kunnen tillen en zo hun schip relevant te houden. Als ze niet voldoende kunnen meegroeien dan worden hun schepen binnen enkele jaren onbruikbaar voor de offshore windenergie. De huidige upgrademogelijkheden zijn echter beperkt. Deze maken de kraan zwaarder waardoor deze verlies in tilvermogen met zich meebrengen. De kraan moet tijdens het varen in liggende positie worden gebracht en mag niet (veel) langer zijn dan de lengte van het schip. Ook daaraan kunnen de huidige upgrademogelijkheden moeilijk voldoen. Het unieke aan het ontwerp van Tetrahedron is dat zij een innovatie hebben ontwikkeld waarmee een bestaande kraan een tilhoogte-upgrade krijgt zonder verlies van tilvermogen. Daarnaast wordt de kraan in liggende positie niet langer waardoor deze nog op het jack-up schip past tijdens het varen.

Tetrahedron is een design & engineering bedrijf opgericht in 2018. Het bedrijf ontwikkelt één product, de Tetrahedron hijskraan. Deze is ontworpen om windturbine componenten van 10-20MW windturbines offshore te installeren. Het professionele team bestaat uit vijf engineers. Tetrahedron wordt daarnaast inhoudelijk ondersteund door de TU-Delft en Hogeschool Rotterdam. Het bedrijf is gehuisvest in de RDM op Rotterdam-Heijplaat.

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X