Intelligente gereedschapshouder Schunk volgt bewerkingsproces op de voet

Schunk start vanaf september met de levering van de intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder iTENDO. Hiermee is het mogelijk om bewerkingsprocessen met een hoge resolutie op het gereedschap te volgen en de snijparameters in real-time aan te passen. De benodigde versnellingssensor en de elektronica zijn in de gereedschapshouder geïntegreerd zonder de interferentie contour en eigenschappen te beïnvloeden.

De iTENDO is in staat om naadloos het bewerkingsproces vast te leggen, vooraf gedefinieerde exacte grenswaarden te bewaken en, in geval van onregelmatigheden, real-time adaptieve controle van onder meer de rotatiesnelheid en voedingssnelheid mogelijk te maken. Uitgerust met een sensor, batterij en zendeenheid, registreert de intelligente gereedschapshouder de gegevens op het gereedschap en verzendt deze draadloos via bluetooth naar een ontvangsteenheid in de machinekamer, waar ze via een kabel naar een controle- en evaluatie-eenheid worden doorgestuurd.

Dit maakt het systeem fundamenteel anders dan andere oplossingen voor procesbewaking. In piloottoepassingen heeft de intelligente houder zich volgens Schunk bewezen tijdens het frezen, boren, ruimen, verzinken en zelfs bij het ontbramen.

Startset voor eenvoudige inbedrijfstelling

In eerste fase standariseert Schunk de iTENDO voor de gebruikelijke HSK-A 63 interface met klemdiameters van 6 tot 32 mm en een lengte van 130 mm. De sensorische gereedschapshouder is geschikt voor het gebruik van koelsmeermiddel en ontworpen voor snelheden tot 10.000 RPM. De inbedrijfstelling en data-analyse worden uitgevoerd via een browsergebaseerd dashboard op standaard pc’s, tabletcomputers of smartphones.

In de eenvoudige configuratie, die kan worden geïmplementeerd zonder aanpassingen aan de machinekamer, kunnen de live gegevens van de sensor via een lokale verbinding op het Schunk-dashboard worden weergegeven. Hiervoor biedt Schunk een speciaal koffersysteem aan met geïntegreerd display, waardoor de gereedschapshouder binnen twee uur met minimale inspanning in bedrijf kan worden gesteld. In een tweede configuratie is de real-time controller verbonden met het machinebesturingssysteem door een servicetechnicus via digitale of analoge I/O, zodat bijvoorbeeld alarmen kunnen worden geactiveerd of processen adaptief kunnen worden aangestuurd.

De derde en meest geavanceerde configuratie maakt aanvullende informatie uitwisseling met de machine mogelijk, bijvoorbeeld in het geval van het nieuwste Siemens besturingssysteem via OPC UA. Alle varianten kunnen ook via een cloudoplossing worden bediend en centraal worden aangestuurd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hoger rendement dankzij automatisch ontbramen

05-05 Om zuivere eindproducten te verkrijgen, moeten scherpe randen, oneffenheden of uitsteeksels betrouwbaar worden verwijderd…

Verspanen

Nauwkeurige klem voor kleine onderdelen met hoge klemkracht

28-04 Snelheid is de sleutel tot succes – vooral als het gaat om de handling…

Verspanen

Nieuwe 5-assige klem voor efficiënte bewerking

25-03 Schunk benadrukt ook de neertrekbek, waarmee de Kontec KSX-C2 uitstekende resultaten op het gebied…

Verspanen

Schunk opent applicatiecentrum CoLab

03-03 De mogelijkheden voor automatisering zijn divers en nieuwe technologieën breiden het spectrum voortdurend uit.…

Verspanen

Spanklauwen vervangen zonder gereedschap

17-02 Het systeem kan worden gebruikt, ongeacht of de spil horizontaal of verticaal is geplaatst.…

Verspanen

Afgedichte 2+2 klauwplaat met lange compensatieslag

20-01 Om aan de toenemende eisen van de markt te voldoen, heeft Schunk de onderhoudsarme…

Automatisering

Schunk lanceert Plug & Work grijpersystemen voor Doosan en Techman cobots

05-01 Na de lancering van het Plug & Work-portfolio voor Universal Robots, breidt Schunk het…

Automatisering

Praktische handvatten voor automatisering en opspanning

23-11 ‘Hoe kan ik mijn freesmachine effectiever inzetten?’ is de titel van een gezamenlijk webinar…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X