Intelligente spantechniek en grijpsystemen voor machinale bewerking

Smart loading, smart processing, smart connection – deze drie kernthema’s zullen de industriële productie de komende vijf jaar kenmerken, aldus Schunk met oog op de EMO. De kerndoelstelling is een intelligente vereenvoudiging van de industriële productie.

Tot nu toe stond de processtabliteit en de economische efficiëntie van de afzonderlijke bewerkingen centraal. Volgens de experts van Schunk zullen moderne toepassingen het mogelijk maken om de procesketen flexibeler te maken en gedetailleerde procesgegevens aan te bieden. “Onze spantechniek en grijpsystemen maken een gedetailleerde controle van het productieproces in real time mogelijk en voeren zelfstandig de bijbehorende acties uit”, aldus Hendrik Schunk, directielid bij de specialist in klemtechnologie en grijpsystemen.

Het beste voorbeeld hiervan is de intelligente gereedschapshouder iTendo met sensoren, die vanaf deze herfst voor testdoeleinden beschikbaar is. De iTendo maakt een volledig toezicht op de status en registratie van de processtabiliteit mogelijk, onbemand toezicht op grenswaarden, detectie van gereedschapsbreuk en regeling in real time snijsnelheid, toerental en voedingssnelheid. Als het frezen instabiel wordt, grijpt het geïntegreerde slimme systeem onmiddellijk in zonder dat de operator iets hoeft te doen: afhankelijk van de situatie wordt het proces gestopt, teruggebracht naar eerder gedefinieerde basisparameters, of bijgesteld tot de frees terugkeert naar een stabiel bereik. Daarnaast zorgen Digital Twins van de gereepschapshouderseries Tendo, Tribos en Sino op basis van DIN 4000 voor consistente gegevens in de gehele CADCAM procesketen. Ze bieden de perfecte voorwaarden voor simulaties, botsingsobservaties en voor het beheer van het Shopfloor-Management.

De slimme iTendo maakt real-time procesbewaking en –besturing rechtstreeks op de tool mogelijk.

Geautomatiseerde machinebelading
Schunk introduceert voor het eerst in het Vero-S nulpuntspansysteem voor pallets een sensorisch nulpuntspansysteem dat een permanente controle mogelijk maakt van de neerwaartse kracht, de positie van het vergrendelingsmechanisme en de aanwezigheid van werkstukken of pallets. Daarnaast zullen nieuwe speciale Vero-S-componenten worden voorgesteld voor de lucht- en ruimtevaart, 3D-printing en het direct klemmen van het werkstuk. Daarnaast presenteert Schunk geavanceerde concepten met de nadruk op automatische machinebelading. Van eenvoudige en kosteneffectieve automatiseringsoplossingen met lichtgewicht robots tot palletiseeroplossingen voor flexibele productie van kleine batches. En ergonomische, collaboratieve oplossingen met de Co-act EGL-C-grijper met lange slag, welke handling van onderdelen in een vormgesloten grijper tot 8 kg mogelijk maakt.

Schunk, hal 3, stand D30

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Bedrijf en Economie

Schunk is officiële sponsor van de NXT Gen Cup

28-03 De auto-industrie ondergaat de grootste transformatie tot nu toe. Dit verandert ook de toekomst…

TechnishowNieuws

Slimme en productieve spantechnologie

12-03 Naast alle gereedschappen is één van de hoogtepunten van Schunk tijdens de TechniShow de…

Verspanen

Tendo Silver opent deur naar hydro-expansie-spantechniek

21-11 Gebruikers in de metaalbewerking zijn al lang overtuigd van de hydraulische expansietechnologie voor gereedschaphouders:…

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV