Interactief innovatieplein ‘Innovation starts here’

0

Voor de professionele METAVAK-bezoeker uit ‘wereld van de verspaning’ is het geen groot geheim meer hoe een bepaald werkstuk dient te worden geproduceerd op een CNC machine. Waar wel steeds meer de nadruk op wordt gelegd is de noodzakelijk efficiency. Dit staat centraal op het plein ‘Innovation starts here’

Hoofdthema op dit plein is ‘machine efficiency’. Aan de hand van presentaties en demonstraties wordt dit thema extra uitgelicht. “Steeds meer wordt het aantal werkstukken per order geringer”, vertelt Daniëlle Wild, adviseur van METAVAK. “Dit houdt in dat per order het maken van CNC programma’s, instellen van fixers, tool handling en meten toeneemt. Deze setup kosten dienen te worden omgeslagen over een geringer aantal werkstukken. De partners van het Verspanersforum reiken op het demoplein mogelijke oplossingen aan en delen kennis met de bezoekers om technische vraagstukken op te lossen.”

Partners
De partners van het interactieve plein ‘Innovation starts here’ zijn: Verspanersforum, LCMC CAD/CAM, Promas CNC, Young Cutting Tools, Renishaw Benelux, Gibac Chemie, IMS-Nederland, Olmia Robotics en Heidenhain Nederland.

Harm Kort, voorzitter van het Verspanersforum, legt uit: “Gezien de kleine series die de meeste verspaners in Nederland maken, is het van groot belang dat het eerste werkstuk dat je maakt gelijk goed is. Dat kan op verschillende manieren. Als je tien verschillende verspaners dezelfde opdracht geeft, krijg je tien verschillende werkstukken, maar er is er maar één die de beste is, en die moet je hebben. Om dat voor elkaar te krijgen moet je filosofie goed zijn. Heb je dat eenmaal voor elkaar, dan is het eenvoudig om je proces te optimaliseren met software. Maar je moet aan de goede kant beginnen en hoe je dat doet zullen wij laten zien op dit demoplein.”

De demonstraties op het Demoplein Innovation starts here worden elke beursdag gegeven op de volgende tijdstippen:

14.00 uur
15.00 uur
16.00 uur
19.00 uur

Verspanersforum introduceert slijpcursus
Deelnemer aan het interactieve plein Verspanersforum start de nieuwe cursus Productief Economisch Machine Slijpen. De deelnemers aan deze cursus krijgen in een dagsessie de belangrijkste beginselen van slijpen bijgebracht. Het Verspanersforum heeft al een royaal aanbod van cursussen, die op diverse plaatsen in het land worden aangeboden: productief economisch draaien, frezen, kotteren/boren, multitask bewerken, bewerken van superlegeringen en geharde metalen. Daar wordt het slijpen nu aan toegevoegd. “Als je op internet gaat zoeken naar slijpen, vind je daar bijna niks over”, zegt Harm de Kort van het Verspanersforum. “Wij denken daarom dat we met deze cursus in een behoefte voorzien.”

Eigen lesmateriaal
Zoals gebruikelijk heeft het Verspanersforum weer haar eigen lesmateriaal ontwikkeld dat bij de cursus zal worden gebruikt. Hierin worden de belangrijkste aspecten van het slijpen behandeld, zoals het principe van slijpen, de eigenschappen, de codering en de keuze van slijpschijven, slijtage en standtijd, toepassing van koelsmeermiddelen en de montage/demontage van slijpstenen. “Waarom zijn er harde en zachte slijpschijven en hoe maak je de keuze daartussen? Met wat voor snelheden slijp je? Hoe verleng je de standtijd van een slijpsteen? Wat voor slijpbewerkingen hebben we? Allerlei praktische zaken komen aan de orde. We behandelen het handslijpen tot en met het inwendig slijpen en het tandwiel slijpen.” Het Verspanersforum verstrekt op METAVAK alle informatie over de nieuwe cursus en al haar andere activiteiten.

Verspanersforum, stand 287