Investeren in hightechindustrie vraagt lange adem

Als het goed gaat met de hightechsector als geheel, dan is de kans groot dat het bij meerdere organisaties voor de wind gaat. “Maar dit lukt alleen als je scope verder reikt dan de volgende jaarcijfers”, waarschuwt Willem Endhoven, managing director van brancheorganisatie High Tech NL. “Want investeren in de hightechsector is kapitaalintensief en vraagt om een lange adem.”

High Tech NL helpt bedrijven te focussen op langetermijninnovatie. “Wil een hightechbedrijf echt tot volle wasdom komen, dan is een periode van tien jaar eerder regel dan uitzondering”, stelt Endhoven. “En dat terwijl venture capital-fondsen zich juist vaak richten op bedrijven die de potentie hebben op korte termijn een grote markt te veroveren. Op dat vlak zie ik een belangrijke rol voor High Tech NL als aanjager voor de Nederlandse hightechindustrie. Want als sparringpartner voor onze leden helpen we dat ze de boot niet missen. Samen met sterke partijen in de branche vormen wij het cement tussen nieuwe partnerships, om zo langetermijninnovatie binnen de hightechindustrie op alle fronten te versterken. Bijvoorbeeld door ondernemers de weg te wijzen naar financiële injecties om kansrijke initiatieven vorm te geven.”

Innovaties binnen Nederland houden
High Tech NL weet welke ingrediënten nodig zijn om binnen de hightechsector een krachtig nationaal ecosysteem te creëren: intensieve ontwikkeltrajecten, het werven van het juiste technisch talent en een gezonde financiering. Voor een doordachte financiering op lange termijn zocht Endhoven naar een investeringspartij die dezelfde taal spreekt als de sector. Met het technologiefonds Innovation Industries als aansprekend voorbeeld. “In anderhalf jaar tijd investeerden we met Innovation Industries in maar liefst elf bedrijven, variërend van ondernemingen die zich nog in de opstartfase bevinden tot aan bedrijven die al flink aan het groeien zijn”, aldus Harm de Vries, general partner van Innovation Industries. “Een rol die in nationaal verband nog niet was ingevuld. Bij ons werken geen economen, maar technisch geschoolde mensen met ervaring in de hightechindustrie. Wij zijn hightech investeerders en geen bankiers. En dat is essentieel om producten en ideeën goed te kunnen beoordelen en onze bedrijven te helpen bij het realiseren van groei.” Endhoven vult aan: “Samen zetten we ons in om langetermijninnovaties binnen onze grenzen te houden. En in zo’n filosofie draag ik Harm graag kansrijke bedrijven aan. Zo helpen we bedrijven om alle groeifases op een gezonde manier te doorlopen.”

Innovation Industries
Het technologiefonds Innovation Industries gaat de komende tien jaar enkele tientallen miljoenen euro’s investeren in circa twintig veelbelovende hightech bedrijven in Nederland. Het doel is hoogwaardige kennis op de technische universiteiten, TNO en ECN versneld om te zetten in succesvolle (internationale) bedrijven en om reeds bestaande hightech bedrijven te ondersteunen bij hun groei. Innovation Industries speelt ook een rol bij het mogelijk maken van investeringen door buitenlandse investeerders in Nederlandse hightechbedrijven. De Vries noemt het voorbeeld van Nearfield Instruments, een spin-off van TNO: “Samen met Samsung Ventures investeerden we in de ontwikkeling van hun metrologiesysteem voor de halfgeleiderindustrie. Doordat wij erbij betrokken waren als co-investeerder, is deze transactie snel verlopen. Wij hebben immers kennis van de lokale markt, wetgeving en gebruiken, en hebben een goede relatie met TNO. Voor alle betrokken partijen schept dat vertrouwen. Dat heeft er mede aan bijgedragen dat Nearfield in één jaar tijd is gegroeid van 2 naar 40 fte. En de groei is er nog lang niet uit. Wij willen samen met het team van Nearfield Instruments een marktleider maken: een bedrijf waar we in Nederland trots op kunnen zijn en dat kan bijdragen aan een versterking van de Nederlandse hightechsector.”

Patient money
Investeren in de hightechindustrie vraagt om ‘patient money’, zegt Endhoven. “Geld waarvan de verstrekker weet dat het een langere tijd vaststaat in een specifieke investering. Dat geld vind je niet zomaar, maar het komt wel beschikbaar als je de financiers een stukje meer rust en zekerheid kunt geven. Daar spelen we met High Tech NL ook een rol in. Bijvoorbeeld door mensen uit ons netwerk te vragen om te sparren en mee te denken vanuit hun deskundigheid. Dit vergroot de kans op betrokkenheid van de investeerders, en daarmee de kans dat de investeringen die we in Nederland doen ook hier blijven. Hier moeten ideeën groeien en bloeien. Datzelfde gevoel proef ik bij Innovation Industries. Dat schept vertrouwen en zorgt voor een stevig fundament.”

Topbedrijven
Samen maken High Tech NL en Innovation Industries zich sterk voor een gezamenlijke doel: topbedrijven creëren in de hightechsector. “Voor iedere fase waarin een bedrijf zich bevindt, zijn binnen de portfoliobedrijven specifieke competenties nodig”, legt De Vries uit. “Wij proberen ervoor te zorgen dat de samenstelling van de teams meebeweegt met deze dynamiek. We zijn dan ook voortdurend op zoek naar goede mensen, bijvoorbeeld CEO’s. Daarin zijn de contacten die High Tech NL binnen de industrie heeft erg belangrijk. Uiteindelijk zijn het de mensen bij de hightechbedrijven die ervoor zorgen dat hun ondernemingen doorgroeien tot internationale spelers.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

“Je kunt niet de hele dag fysiek zwaar werk doen”

13-10 Maar liefst 2 op de 5 werknemers in Nederland heeft te maken met lichamelijke…

MetavakNieuws

Slim leren, slim produceren en slim verdienen

01-10 Het is voor het eerst dat de vakbeurs METAVAK de handen ineen slaat met…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Bedrijf en Economie

TNO investeert 5 miljoen in MKB Innovatiemotor

11-03 De ambitie is om zo de toegang voor het MKB tot de hoogwaardige TNO-expertise…

3D

TNO spin-off maakt industrieel 3D printen sneller en goedkoper

24-02 TNO heeft een unieke methode ontwikkeld om de snelheid van het 3D-printproces aanzienlijk op…

Bedrijf en Economie

Bijna geen krimp meer – Nevi PMI januari 49.9

03-02 De Nevi PMI steeg naar 49.9 in januari, wat wijst op de kleinste verslechtering…

Personeel en Opleiding

Dekkingsgraad eindigt net onder de 100%; geen pensioenverlaging in 2020

23-01 Door de stijging van de rente daalden de verplichtingen van PMT in het vierde…

Bedrijf en Economie

Industriële productie krimpt met 1,5 procent in 2020

09-01 Onder invloed van de wereldwijde handelsspanningen en de kwakkelende Duitse auto-industrie was 2019 een…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X