J. v.d. Mortel heeft zijn eigen digitale leeromgeving

Jarenlang heeft Joan van de Mortel, oprichter en eigenaar van J. v.d. Mortel Hekwerken en Poorten in Deurne, iedereen die bij hem kwam werken zelf wegwijs gemaakt in zijn bedrijf. Maar nu dit in korte tijd is gegroeid van twintig naar dertig medewerkers, gaat dat gewoon niet meer. Bovendien is het niet meer van deze tijd. Daarom heeft hij samen met Brighter Legends een eigen digitale leeromgeving opgezet. Met duidelijke profielen en omschrijvingen van de werkzaamheden voor elke functie.

J. v.d. Mortel Hekwerken en Poorten beschikt dankzij Brighter Legends over een eigen digitale leeromgeving met duidelijke profielen en omschrijvingen van de werkzaamheden voor elke functie.

Hoe dat werkt? Neem Marcel. Een tijdje geleden is hij bij J. v.d. Mortel komen werken op de expeditie. Kort voor zijn eerste werkdag kreeg hij een mailtje toegestuurd met een inlogcode, zodat hij het handboek voor zijn functie kon inzien in de digitale leeromgeving van zijn nieuwe werkgever. Nou ja handboek…. Dat klinkt als een vuistdik boekwerk, maar niets is minder waar. Alle handboeken zijn kleine modules; hapklare brokken, die je in een kwartier á 20 minuten leest. Het zijn korte duidelijke teksten met plaatjes die de werkzaamheden – zoals het maken van een bon – verduidelijken. “Plaatjes zeggen het meest”, weet Joan van de Mortel.

Rust bij iedereen

Marcel bleek het handboek te hebben gelezen toen hij arriveerde. De voordelen daarvan werden direct duidelijk. “Als iemand al is voorbereid geeft dat rust bij iedereen”, zegt Van de Mortel. “De basisbegrippen zijn bekend, waardoor collega’s, die meestal druk genoeg zijn met hun eigen werk, niet steeds alles hoeven uit te leggen. De nieuwe werknemer kan ook altijd terugvallen op het handboek.”

Maatwerk in metaal

J. v.d. Mortel produceert al ruim 30 jaar hekwerken en poorten. Klanten kunnen ook bij het bedrijf terecht voor trappen, steenkorven, diverse tuindecoraties en een groot scala aan staalwerken. “We zijn sterk in maatwerk in metaal”, verduidelijkt Van de Mortel.

Van de dertig medewerkers werken de meesten in de werkplaats, waar ze kunnen beschikken over een machinepark voor alle metaalbewerkingen die nodig zijn om de producten te produceren. Daarnaast zijn er monteurs, mensen op expeditie, tekenaars, calculators/werkvoorbereiders en een bedrijfsleider in dienst.

Opleiden zit in DNA

Opleiden zit in het DNA van het bedrijf. Ieder jaar worden er zeker twee BBL’ers opgeleid om de jeugd kansen te geven. Het belang van opleiden neemt toe. Niet alleen omdat functies veranderen, maar ook omdat mensen zich willen ontwikkelen en uitgedaagd willen worden. Van de Mortel gelooft heilig in opleiden. “Als je je medewerkers iets biedt, geeft dat commitment. Wanneer iemand uit de werkplaats aangeeft dat hij wil leren tekenen om in de toekomst op de werkvoorbereiding te kunnen gaan werken, dan geven wij hem die kans.”

Praktijkgerichte (bij)scholing

Gezien het belang van opleiden besloot Van de Mortel om dit verder te professionaliseren. Hij is in zee gegaan met Brighter Legends. Deze online opleider voor maakbedrijven maakt praktijkgerichte (bij)scholing mogelijk op een manier waar mensen blij van worden. Met e-learnings, instructievideo’s of korte hapklare brokjes leerstof. Brighter Legends creëert samen met maakbedrijf een centrale plek waar medewerkers terecht kunnen voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Modules toevoegen

J. v.d. Mortel is heel basic begonnen met het maken van modules, die de specifieke taken beschrijven van alle kantoorfuncties. En wat er nodig is aan vaardigheden om bijvoorbeeld te kunnen verkopen of calculeren. Vandaaruit wordt deze digitale leeromgeving verder ontwikkeld naar alle andere functies in bedrijf. Dat kan makkelijk, want de leeromgeving is dynamisch; modules kunnen telkens worden toegevoegd, uitgebreid en/of aangepast. Zo kan steeds dieper op de materie worden ingegaan.

Aantrekkelijk voor medewerkers

Joan van de Mortel is ervan overtuigd dat deze digitale leeromgeving zijn bedrijf verder gaat helpen. Als je het voor de mensen aantrekkelijk en makkelijk maakt om zich door te ontwikkelen, wakkert dat hun belangstelling aan. “Tot voor kort was er bij ons niemand enthousiast voor het werken met de robot. Nu hebben we iemand die het wel leuk vindt om daar opleidingen voor te volgen. Ombouwen, centreren en kalibreren beheerst hij al, de volgende fase is programmeren.”

Van de Mortel kan andere maakbedrijven een digitale leeromgeving zeker aanraden. “Je moet het wel goed en consequent aanpakken. Wij doen het echt samen met Brighter Legends. Ze hebben een hulplijn, kijken mee bij wat we doen en bewaken de voortgang. Het kost best veel tijd, maar dat is het dubbel en dwars waard. Voor ontwikkeling van mijn bedrijf én voor mijn medewerkers.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Toeleveren

NTS groeit veel harder dan verwacht

15-05 De omzet van 412 miljoen euro betekende een groei van 30% ten opzichte van…

Bedrijf en Economie

Maakindustrie cruciaal voor sterke samenleving

01-05 Volgens FME-voorzitter Theo Henrar is de maakindustrie in Nederland van grote waarde, en dit…

Transport en Logistiek

Workshop over inzet AGV’s en mobiele robots

29-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Toeleveren

Nederlandse productiebedrijven doen het beter dan Britse collega’s

23-03 Bijna negen van de tien ondervraagde engineers (87%) voor het rapport Stand van zaken…

Verspanen

Doorbraak AM als volwaardige productietechnologie is aanstaande

08-03 Dit is ook het domein van Fraunhofer Innovation Platform bij de Universiteit Twente (FIP-AM@UT),…

Toeleveren

Zuid-Hollandse maakindustrie komt bijeen in Van Nelle Fabriek

22-02 Dit jaar is er weer een gevarieerd programma met diverse keynotes en technologielezingen, onder…

Toeleveren

Nevat lanceert Update methode voor medewerkers

30-01 De Update methode, die door en voor bedrijven in de maakindustrie is ontwikkeld, zorgt…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021