Jubileumedities Vision, Robotics & Mechatronics en Photonics

Op 1 en 2 juni vinden de 15e editie van Vision, Robotics & Mechatronics en de 10e editie van Photonics plaats. Moniek Groot en Michiel Beerens zijn de twee nieuwe gezichten die de karren van beide Mikrocentrum evenementen trekken. Hun kernboodschap? Ja, de in Veldhoven getoonde technologieën hebben een hoog futuristisch gehalte. Maar ze zijn helemaal klaar voor de serieuze praktijk.

Het is al weer 5 jaar geleden dat een robot jubileumtaarten naar bezoekers gooide. En hoewel 2016 iets minder glibberig zal verlopen is het dubbel feest. Vision, Robotics & Mechatronics bestaat 15 jaar en er is sinds het vorige jubileum veel veranderd. Was de veiligheid van de taartgooirobot verzekerd door het toen hypermoderne SafeMove-systeem waarmee een in zones opgedeeld elektronisch ‘hekwerk’ om de robot werd gelegd, inmiddels zijn we beland in het jaar van de inherent veilige corobot.

Een nieuw tijdperk
Volgens Moniek Groot, de kersverse beursmanager voor Vision, Robotics & Mechatronics, laat het corobotvoorbeeld zien hoe razendsnel ontwikkelingen zich momenteel opvolgen. Maar ook hoe serieus en productierijp de applicaties zijn die met nieuwe technologie kunnen worden gerealiseerd. Groot: “Het speelkwartier van de corobot is echt voorbij. Ook de grote spelers hebben de nieuwe fase zichtbaar omarmd, getuige beroemde voorbeelden als de LBR iiwa van Kuka, de YuMi van ABB en recentelijk de CR 35ia van Fanuc. Deze robotbouwers bouwen dit soort robots natuurlijk niet zo maar. Ze ontwikkelen ze in nauwe samenwerking met de industrie: super veilig, robuust en gebruikersvriendelijk. Overigens zijn er in de afgelopen 5 jaar ook op dit laatste punt grote stappen gezet.  Een mooi voorbeeld hiervan is de PLC controlled robot van Yaskawa die robotprogrammeren kinderlijk eenvoudig maakt. Deze, en ook de nieuwste innovatieve oplossingen van gerenommeerde merken als Staubli, Panasonic en Mitsubishi zijn allemaal van de partij.”

Photonics praktijk
Ook op de jubileumeditie van Photonics – de 10e  al weer – is het de hoogste tijd voor de praktijk.  Volgens de nieuwe branchemanager Michiel Beerens, die een achtergrond in innovatiemanagement heeft, staat fotonica wat dat betreft echt op doorbreken. “Fotonica heeft een beetje de naam nog erg wetenschappelijk en experimenteel te zijn. Maar ik kan je verzekeren, niets is minder waar. Neem een vakgebied als integrated photonics – een technologie waarbij chips van licht gebruik maken. In glasvezelnetwerken is het een bewezen technologie met veel voordelen. En ook steeds meer sensoren voor bijvoorbeeld het heel precies meten van een temperatuur, druk of belasting maken gebruik van integrated photonics. Superrelevant voor machinebouwers, en wij hebben de producenten als Technobis gewoon op de vloer. Bovendien realiseren te weinig mensen zich dat Eindhoven één van de weinige plekken op de wereld is waar deze chips gemaakt kunnen worden. Onder de naam Photon Delta timmert de regio stevig aan de weg. Zo is er op Photonics 2016 ook het European Photonics Venture Forum, een Europese bijeenkomst van vooruitstrevende ondernemers en investeerders. Naast de ‘Meet your match’ van het Enterprise Europe Network, die overigens ook voor Vision, Robotics & Mechatronics bezoekers georganiseerd wordt, zijn er dus volop kansen voor bedrijven die futuristische, maar uitontwikkelde en robuuste technologie in de praktijk willen brengen. Ik zou zeggen, grijp die kans!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Virtuele beurs Omron presenteert fabriek van de toekomst

23-11 Omron Industrial Automation Europe organiseert een virtuele beurs, waar klanten de nieuwste technologieën voor…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion verplaatst naar juni 2021

20-04 In navolging van de maatregelen rondom het coronavirus, heeft Mikrocentrum de vakbeurs Vision, Robotics…

Automatisering

Dymato onderscheiden door Hanwha Robotics

11-03 Tijdens de Hanwha Partner dagen in Frankfurt heeft Theo Coffeng namens Dymato een award…

Automatisering

Vakbeurs Vision, Robotics & Motion groeit verder

17-06 Door de groeiende interesse voor robotica, vision technologie en motion control heeft Vision, Robotics…

Automatisering

Kuka cobot maakt cocktails

05-06 Kuka Automatisering + Robots is op 12 en 13 juni opnieuw aanwezig op Vision,…

Werkplaatstechniek

Smart camera voor vision-inspecties

21-12 Omron lanceert de FHV7-serie Smart Camera met lichtbron en beeldverwerkingsfunctionaliteit voor geavanceerde vision-inspecties. Dankzij…

Automatisering

Nieuwe cobot-serie Omron telt 12 modellen

20-12 Omron introduceert de TM-serie collaboratieve robot. Dankzij de diverse vision-functionaliteiten en een eenvoudige, intuïtieve…

Automatisering

Succesvolle 17e editie Vision, Robotics & Motion

11-06 Op 6 en 7 juni vond de 17e editie van vakbeurs Vision, Robotics &…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X