Succesvolle editie Vision, Robotics & Motion

Dat automatisering en digitalisering zeer actuele onderwerpen en uitdagingen in de hightech- en maakindustrie zijn, bleek tijdens de 21e editie van Vision, Robotics & Motion.

Vision, Robotics & Motion bood alles van druk bewegende cobots, drones, een geautomatiseerde meetcel en diverse software oplossingen tot aan een koffiezettende en zelfs een tafelvoetballende robot.

Met de nieuwe pijler Digital Innovation, 40 sprekers, 120 exposanten en 1796 bezoekers (beide +20%), kijkt organisator Mikrocentrum terug op een succesvolle editie.

Innovatieve en creatieve toepassingen

Van druk bewegende cobots, autonome heftrucks, een exoskelet, drones, een geautomatiseerde meetcel, pick-and-place robots, aandrijftechnische oplossingen, vision systemen en diverse software oplossingen tot aan een koffiezettende en zelfs een tafelvoetballende robot. Dit alles was op 5 en 6 juni te vinden op de beursvloer. “Er zijn legio innovatieve en creatieve toepassingen om te automatiseren en te digitaliseren. Op de beursvloer was volop inspiratie op te doen en werd er flink genetwerkt. We zagen dan ook vele mooie ontmoetingen en boeiende gesprekken plaatsvinden op de beursvloer”, aldus Charlotte de Jong, Programmamanager Vision, Robotics & Motion. “Bezoekers vonden hier een one-stop-shop naar de fabriek van de toekomst.”

Samenwerken essentieel

Op de beurs werden connecties gelegd tussen bedrijven in de hele keten. Zowel bezoekers als exposanten ontmoetten hier hun samenwerkingspartners, leveranciers en klanten. De kracht van zo’n ecosysteem wordt nog maar eens benadrukt door keynotespreker Dennis van Kleef van Schiphol: “We hebben zelf niet alle kennis in pacht, we moeten samenwerken en elkaar versterken.” Van Kleef gaf tijdens zijn keynote een kijkje in de keuken in het automatiseren en robotiseringstraject van het bagageproces bij de grootste luchthaven van Nederland.

Samenwerken geldt overigens niet alleen tussen mensen, maar ook tussen de mens en robot, maar ook de mens met AI. De sprekers en exposanten op de beurs zijn het daarover met elkaar eens. Zo benadrukt keynote spreker Guido van Gageldonk, programmamanager AI bij de Brabantse Ondernemers Maatschappij: “AI is gereedschap om ons werk efficiënter te kunnen doen. Ik zie het als een nieuwe fiets. De fiets brengt je sneller op de plaats van bestemming, dan ga je toch niet lopen met de fiets aan de hand? We moeten gaan fietsen. En dan vallen we misschien een keer, maar daar leren we van.” Hij riep dan ook de aanwezige bedrijven op om volop aan de slag te gaan met de mogelijkheden die AI biedt. En dat er legio voorbeelden zijn waarin we niet alleen nu, maar ook in de toekomst van kunnen profiteren, bewees ook robot evangelist Lukas M. Ziegler in zijn keynote. Hij maakt het tot zijn persoonlijke missie om aan te tonen dat de robot geen bedreiging is voor de mens, maar juist een oplossing voor vele problemen.

Slimmer werken door te digitaliseren

Nieuw deze editie was de toevoeging van de pijler Digital Innovation. In een aansluitende hal konden bezoekers laagdrempelig in contact komen met 20 softwarepartijen gespecialiseerd in onder andere RPA (Robotic Process Automation), PLM, PDM, DMS, productconfiguraties tot cybersecurity en 3D CAD software. Al deze tools hebben als doel de hightech- en maakindustrie te helpen om slimmer en efficiënter te werken. Een mooi voorbeeld hiervan was ook te horen in het ervaringsverhaal door Midpoint Brabant, VPT Versteeg en Motivate . Zij deelden hun inzichten en tips over slimmer werken in een high mix, low volume omgeving waarbij het doel was om maximale interactie te bereiken tussen de vakman en de machine door werkplekstandaardisatie.

Volgende editie in 2025

De volgende editie van Vision, Robotics & Motion staat gepland op 11 en 12 juni 2025, wederom in de Brabanthallen. Het meest actuele beursnieuws is te vinden op de website.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Vision, Robotics & Motion wijst weg naar slimme productieautomatisering

29-05 Nieuw deze editie is de toevoeging van de pijler: Digital Innovation. “Steeds meer maakbedrijven…

Automatisering

Mitutoyo demonstreert geautomatiseerde meetcel

22-05 De vraag naar geautomatiseerd produceren is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Daarnaast…

Oppervlaktetechniek

Schuurrobot voor automatisch schuren en polijsten

21-05 Het hart van EKB’s expertise ligt in het naadloos integreren van productieautomatiseringssystemen, variërend van…

Automatisering

Bereid je bedrijf voor op nieuwe Machineverordening

21-05 Om bedrijven op weg te helpen in de voorbereiding organiseert Mikrocentrum Opleidingen op 6…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion zet in op digitalisering en automatisering

20-05 “Steeds meer maakbedrijven willen automatiseren. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is er aanhoudende…

Automatisering

Slimme automatisering is er, nu de implementatie nog

14-06 Van een cobotarm die patat bakt en een lopende band waar met vision technologie…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Automatisering

Eén smart systeem voor elke robot en elke grijper

24-05 Match is compatibel met elke lichtgewicht robot, cobot en met alle 6-assige robots op…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV