K3D-AddFab schaalt 3D metaalprinten op voor hightech- en luchtvaart

0

In 2013 was AddLab in Eindhoven een van de eerste open innovatiecentra voor 3D metaalprinten. Nu geven de partners KMWE, NTS-Group, Machinefabriek De Valk en K3D een vervolg aan hun samenwerking. Onder de naam K3D-AddFab schalen ze hun gedeelde infrastructuur op naar serieproductie van toepassingen voor de hightech- en luchtvaartindustrie.

K3D heeft al eerder een samenwerkingsverband in Terborg opgezet en na de aankoop van hun eerste MetalFAB1 systeem in 2016 zijn er al meer dan 45.000 onderdelen voor industriële toepassingen geprint. Met K3D als organiserende partner wordt K3D-AddFab het tweede centrum in hun groeiende gedistribueerde productienetwerk in Nederland. K3D-AddFab is hiervoor een samenwerking aangegaan met Additive Industries, de Nederlandse fabrikant van industriële 3D metaalprintsystemen die ook ondersteuning bij proces- en productontwikkeling biedt. Het MetalFAB1 systeem van K3D-AddFab werd aan de partners bij Additive Industries in Eindhoven overgedragen en zal op de gloednieuwe Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven geïnstalleerd worden.

Serieproductie
“Binnen K3D-AddFab zullen we samenwerken aan onze ontwikkelprojecten voor klanten als Airbus. De gezamenlijke locatie op BIC helpt ons om de additieve technologieën te combineren met onze kernactiviteiten in subtractieve processen, zoals frezen en draaien”, zegt Edward Voncken, CEO van KMWE en voorzitter van Brainport Industries. “Voor ons is K3D-AddFab enerzijds de proeftuin voor gedistribueerde 3D fabricage in veeleisende markten, anderzijds fungeert het als een extra training- en demonstratiecentrum om de hoek van ons hoofdkantoor. Door onze samenwerking zal de leercurve, die begon toen AddLab bijna zes jaar geleden haar deuren opende, versnellen”, voegt Jan-Cees Santema, Sales Director Europe van Additive Industries toe.