Kant-en-klare oplossingen zijn de toekomst in automatisering

Wat kunnen we op automatiseringsvlak verwachten in 2023? Anders Beck, Vice President of Strategy and Innovation bij Universal Robots, bespreekt vijf voorspellingen voor het komende jaar.

Om een robotsysteem te maken heb je onder andere hardware, software, applicaties, sensoren en interfaces nodig. Daarom  wordt 2023 het jaar van de kant-en-klare oplossingen, aldus Anders Beck van Universal Robots

1. Kant-en-klare oplossingen maken automatisering toegankelijker dan ooit tevoren

De vooruitgang in robotica, machine learning en andere technologieën heeft het tempo van technologische vooruitgang vertienvoudigd. Maar ondanks al hun indrukwekkende verwezenlijkingen moeten technologiebedrijven beseffen dat ze niet overal goed in zijn. In de wereld van de robotica is dat niet anders. Om een robotsysteem te maken heb je onder andere hardware, software, applicaties, sensoren en interfaces nodig. Daarom  wordt 2023 het jaar van de kant-en-klare oplossingen. Fabrikanten die toepassingen en producten creëren rond bestaande technologieën zullen hierin centraal staan. Zij zijn in staat om innovatie te stimuleren door technologieën te combineren tot complete oplossingen voor de meest voorkomende toepassingen, zoals lassen en palletiseren. Het resultaat? Automatisering wordt geavanceerder, maar tegelijk ook eenvoudiger dan ooit tevoren.

2. Fabrikanten schakelen over op modulaire productie

We zien een trend naar meer flexibele productiemodellen. En ondanks dat traditionele industriële robot belangrijk blijven in sommige productiesectoren, liggen sommige modellen buiten hun bereik doordat ze groot en op een vaste plek gevestigd zijn. Daarnaast vergen ze vaak ook een complexe toepassing.

Cobots daarentegen kunnen een vergelijkbare reeks activiteiten uitvoeren als traditionele industriële robots, maar zijn kleiner, lichter en veel gemakkelijker in te zetten. Ze zijn ontworpen om naast mensen te werken en beter geschikt voor omgevingen of opdrachten die flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereisen. Tot slot zijn ze het meest kosteneffectief voor bedrijven die automatiseren – een belangrijke overweging in 2023.

Volgens The Collaborative Robot Market 2022 Report van Interact Analysis zal de cobotsector in 2026 groeien tot ruim 2 miljard euro. Omdat cobots taken als verpakken, palletiseren, lassen en assembleren blijven veranderen, zien we in 2023 dat ook grote bedrijven zich tot lichtgewicht cobots wenden om de modulariteit van hun productie te vergroten.

3. Cobots met een hoger laadvermogen en een groter bereik maken furore

Door de toenemende cobotautomatisering zijn er ook steeds meer bedrijven die zware ladingen willen hanteren. Het goede nieuws is dat we onlangs de introductie hebben gezien van verschillende cobots met een hoger laadvermogen en een groter bereik. In 2023 zullen deze cobots productieomgevingen blijven transformeren en de dagtaak van veel werknemers verbeteren.
In 2022 presenteerde ook Universal Robots een nieuwe cobot in deze categorie, de UR20, die gebouwd is voor een hoger laadvermogen, hogere snelheden en superieure bewegingscontrole binnen een lichtgewicht systeem met een klein oppervlak. Dit zal nieuwe toepassingsmogelijkheden creëren en innovatie over de hele linie stimuleren.

4. De langdurige toename van industriële robotinstallaties zal aanhouden ondanks de mondiale onzekerheden

Uit het recente IFR World Robotics Report blijkt dat de installatie van industriële robots in 2021 een recordhoogte heeft bereikt en met 31% is gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. In totaal zijn de jaarlijkse robotinstallaties wereldwijd tussen 2015 en 2021 meer dan verdubbeld. Hoewel de groei in 2022 in de gehele sector trager leek te verlopen, is dit grotendeels te wijten aan de wereldwijde onzekerheden als gevolg van de pandemie en de schaarste van elektronische componenten.

Wij verwachten dat de opwaartse trend van cobotautomatisering zich in 2023 zal voortzetten. Bedrijven over de hele wereld hebben namelijk te maken met een tekort aan arbeidskrachten en technici en bovendien zitten we midden in de overgang naar industrie 5.0, waarin het werken naast robots zal leiden tot meer mensgerichte, duurzame en veerkrachtige bedrijven.

5. Klanten staan centraal in productontwikkeling

Hoewel we uitgebreid praten over samenwerking met robots op de werkplek, blijft menselijke samenwerking de motor van innovatie.
Klanten begrijpen hun eigen behoeften beter dan wie dan ook en zijn, nu de automatiseringsmarkt volwassener is geworden, beter dan ooit in staat om die te verwoorden. Zowat elke robotfabrikant zal zijn eindgebruikers veel meer bij de productontwikkeling betrekken. Uiteindelijk kunnen klanten hierdoor rechtstreeks invloed uitoefenen op het product dat ze kopen, terwijl ze tegelijkertijd waardevolle feedback leveren voor de roboticabedrijven – wat betekent dat zij een product kunnen introduceren ten gunste van de hele markt.

De toekomst van cobots

Meer dan ooit moeten bedrijven voortdurend innoveren en zich aanpassen om te overleven en te groeien. In 2023 zullen zij steeds meer vertrouwen op technologie en innovatie om nieuwe wegen in te slaan, met kant-en-klare oplossingen als kern. Dit alles maakt het komende jaar tot een spannende tijd voor automatisering.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Universal Robots lanceert cobot met 30 kg laadvermogen

29-11 De nieuwe UR30 is de tweede in de nieuwe serie innovatieve cobots van Universal…

Toeleveren

Technology Update over cobots en robots in maakindustrie

27-11 Met de toenemende vraag naar high mix, low volume, high complexity producten in de…

Automatisering

Hurco hanteert werkstukken beter met cobots

25-09 Iedereen die zijn machinebedieners wil ontlasten bij het plaatsen van onderdelen in de machine,…

Automatisering

‘Nobelprijs Robotica’ naar topvrouw Universal Robots

30-05 In navolging van Universal Robots’ medeoprichter Esben Østergaard, die de Engelberger Award in 2018…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

MetavakNieuws

Dormac heeft alles in huis voor totaaloplossingen

27-09 Met de SMX-serie brengt Dormac een flexibele en productieve multitaskingmachine naar METAVAK. De SMX2600s…

Automatisering

Universal Robots presenteert cobot met 20 kg laadvermogen

22-06 De UR20, die deze week wordt geïntroduceerd op de Automaticabeurs in München, heeft een…

Automatisering

Omron start samenwerking met Innovatiecluster Drachten

02-05 “Omron is voor ons een partner van wereldformaat met geavanceerde industriële robots en cobots.…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?