Kanthal: “De staalindustrie moet elektrificeren”

“Als de industrie haar doel van fossielvrij staal wil bereiken, moet ze stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen in haar verwarmingsprocessen. Elektrificatie is de meest veelbelovende manier om dit te bereiken”, volgens Anders Björklund, president van het Zweedse verwarmingstechnologiebedrijf Kanthal.

Elektrische verwarmingstechnologie is volgens Kanthal een haalbaar alternatief voor emissie-intensieve verwarmingsprocessen. (foto: Kanthal)

Staal blijft een van ’s werelds meest bruikbare en meest gevraagde grondstoffen, maar de productieprocessen zijn energie-intensief en produceren enorme hoeveelheden koolstofdioxide (CO2). Wereldwijd is de staal- en ijzerindustrie goed voor zo’n 7 procent van de CO2-uitstoot. Bijzonder emissie-intensief zijn verwarmingsprocessen, die traditioneel worden aangedreven door gas of olie. Volgens Kanthal is elektrische verwarmingstechnologie een haalbaar alternatief.

“Er zijn veel misvattingen over elektrische verwarming. Bijvoorbeeld dat het bepaalde temperaturen niet kan bereiken. Maar met onze technologie, die oventemperaturen tot 1.500 °C dekt, kun je elk verwarmingsproces in de staalproductie elektrificeren”, zegt Björklund. “Zoals we hebben bewezen, heeft Kanthal de technologie, de thermische expertise, de middelen en de wereldwijde voetafdruk om alle energie-intensieve verwarmingsprocessen te elektrificeren.”

Schoner en stiller productieproces

Naast het elimineren van CO2- en NOx-emissies en het verbeteren van de thermische efficiëntie, biedt elektrische verwarming ook een nauwkeurige temperatuurregeling. De vermindering van geluid en uitlaatgassen betekent een schoner, stiller productieproces en werkomgeving.

“Hoewel de huidige verwarmingstechnologie overwegend gasgestookt is, bieden elektrische verwarmingsprocessen unieke mogelijkheden om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en tegelijkertijd de thermische efficiëntie te verhogen en de werkomgeving mogelijk te verbeteren”, zegt Dilip Chandrasekaran, Business Development Manager Steel, Kanthal en een van de sprekers op de Sustainable Industrial Manufacturing Conference die zal worden gehouden in Brussel, België, 28-29 juni.

In de presentatie zal Chandrasekaran de voordelen en voordelen van elektrische verwarming binnen verschillende staalproductietoepassingen schetsen en voorbeelden tonen van de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied, met specifieke aandacht voor grootschalige gasverwarming, inclusief modellering en experimentele gegevens.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Industriële ovenbouwer Electron enthousiast naar Thermprocess

12-06 Vier jaar geleden keerden Jos Koelewijn en Arnold-Jan van der Wielen van Electron Thermal…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X