Industriële ovenbouwer Electron enthousiast naar Thermprocess

Vier jaar geleden keerden Jos Koelewijn en Arnold-Jan van der Wielen van Electron Thermal Processing Equipment in Nijkerk dolenthousiast terug van hun bezoek aan de vakbeurs Thermprocess in Düsseldorf. Eind juni gaan ze opnieuw, ditmaal echter als exposant. “Het is een supermooie beurs”, zegt sales engineer Van der Wielen. “Als innovatieve speler op het gebied van warmtetechnologie en bouwer van hightech industriële ovens willen we hier aanwezig zijn.”

Electron is in 1988 opgericht door de vader van huidig directeur Jos Koelewijn. Hij richtte zich op de warmtebehandeling van metalen en het bouwen van eenvoudige ovens. Van eenvoudige ovens kan tegenwoordig nauwelijks nog worden gesproken. Electron is nu een technologische leider met jarenlange ervaring in het leveren van turnkey warmtebehandelingsprocessen en diffusiecoating oplossingen. Het bedrijf biedt een breed scala aan warmtebehandelingsovens (luchtcirculatie-ovens, kamerovens, gloeiovens en verharding- & temperingovens). Maar ook oppervlaktebehandelingsovens, zoals speciale coatingapparatuur, alsmede diffusiecoating-technologie voor de gasturbine- en vliegtuigmotorenfabricage en de ‘repair industrie’. En Pyrolyse-ovens, die voornamelijk worden gebruikt voor het thermisch schoonmaken, thermisch recyclen van industrieel afval en de recycling van kunststoffen, kwik en edelmetalen. Tevens biedt Electron Flue Gas Treatment systemen.

Kennis van procestechnologie
Het Nijkerkse bedrijf onderscheidt zich van andere ovenbouwers door het leveren van maatwerkoplossingen, van productontwerp tot fabricage en van serviceverlening tot onderhoud. Alle kernonderdelen worden geproduceerd in Nijkerk, waar ook het testen, de assemblage en het in bedrijfstellen plaatsvindt. Maar Electron ontwikkelt en bouwt niet alleen de ovens, het bedrijf heeft ook kennis van de processen die in de ovens plaatsvinden. “We kunnen ook de procestechnologie leveren”, vertelt Jos Koelewijn. “Daarin ontwikkelen we ons sterk door. Zo kunnen we bijvoorbeeld een coating ontwikkelen voor de klant. Daarmee onderscheiden we ons van de concurrentie. We zijn hiervoor zelfs een eigen lab aan het inrichten.”

Electron onderscheidt zich van andere ovenbouwers door het leveren van maatwerkoplossingen, van productontwerp tot fabricage en van serviceverlening tot onderhoud. Alle kernonderdelen worden geproduceerd in Nijkerk.

Drie maakbedrijven
Electron is onderdeel van de Glaesum Group, waartoe ook de bedrijven Emergo en Elicra behoren. Het zijn drie maakbedrijven met in totaal 35 á 40 medewerkers, gevestigd op dezelfde locatie in Nijkerk, met alle drie hun eigen klantenbestand. “We werken samen en er is sprake van een onderlinge synergie”, zegt Koelewijn. “Dat maakt ons flexibel in het bedenken en creëren van oplossingen voor onze klanten.”

Synergie is er met name tussen Electron en Emergo, dat sterk is in het produceren van dunwandig (rond) RVS plaatwerk tot 3 mm met een hoog afwerkingsniveau.

Dunwandig RVS plaatwerk
Synergie is er met name tussen Electron en Emergo, dat sterk is in het produceren van dunwandig (rond) RVS plaatwerk tot 3 mm met een hoog afwerkingsniveau. Energo beheerst diverse bewerkingstechnieken en heeft ook een slijpafdeling waar tevens kan worden gepolijst. 15 à 20 procent van de productie is ten behoeve van Electron. De overige 80 procent is voor externe klanten, bijvoorbeeld in de farmacie, de medische sector en de voedingsmiddelenindustrie. Arnold-Jan van der Wielen: “We hebben veel expertise over taaie materialen en hoogtemperatuur legeringen. Die zullen we ook op de beurs presenteren. We maken hier producten van maar kunnen producten ook slim redesignen.”
Het derde bedrijf in de groep is Elicra, dat kleine verwarmingselementen en systemen maakt, allemaal klantspecifiek, bijvoorbeeld voor laboratoria en universiteiten. Elicra is tevens vertegenwoordiger van Rica (gesloten buis- en patroonelementen) en distributeur van de Kanthal weerstandsdraden van Sandvik Wire & Heating Technology. Hierdoor kan Elicra verwarmingselementen- en systemen leveren in de hele temperatuurrange tot 2250°C.

Energietransitie
Maar op Thermprocess zal vooral Electron zich presenteren. Het zal op de beurs ongetwijfeld veel gaan over zuinig omgaan met energie. “De energietransitie is wel een enorme trend in de heatingwereld”, zegt Van der Wielen. “Wij zijn veel betrokken bij ontwikkelingen om gasgestookte processen te elektrificeren. Daar valt veel te halen als het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot. Als alle auto’s in ons land elektrisch zouden zijn, levert dat 4 procent minder uitstoot op. Elders, bijvoorbeeld in de petrochemische industrie, kunnen echter veel grotere slagen worden gemaakt. Kraakprocessen elektrisch verwarmen? Het kan, dat hebben we al laten zien in studies. Hier gaan we op onze stand op Thermprocess zeker aandacht aan geven.” De vakbeurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast vinden van 25 tot en met 29 juni plaats in Düsseldorf. Samen vormen ze een hotspot van de wereldwijde gieterij- en metallurgietechniek.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Sandvik Coromant CoroTurn Prime B-type wisselplaten

31-10 PrimeTurning, geïntroduceerd in 2017, maakt het draaien in alle richtingen mogelijk en is een…

Verspanen

Nieuwe volhardmetalen vingerfrezen Sandvik Coromant

05-10 Het concept is ontwikkeld voor voorbewerken en nabewerken met verschillende aangrijpingen in alle toepassingen…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Toeleveren

Kanthal: “De staalindustrie moet elektrificeren”

29-06 Staal blijft een van ’s werelds meest bruikbare en meest gevraagde grondstoffen, maar de…

Toeleveren

Registratie voor ‘Bright World of Metals’ 2023 gestart

24-01 Nieuwe technologieën, stijgende eisen aan energie-efficiëntie en de wens om zorgvuldig met hulpbronnen om…

Verspanen

Geoptimaliseerd frezen voor trillingsvrij bewerken

06-10 Door een veilige en trillingsvrije bewerking te waarborgen, met name bij lange uitsteeklengten, biedt…

Verspanen

Sandvik Coromant introduceert nieuwe soorten voor het draaien van superlegeringen

09-06 HRSA materialen worden vaak gebruikt voor vliegtuigonderdelen die te maken hebben met extreme prestatievereisten.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen