Industriële ovenbouwer Electron enthousiast naar Thermprocess

Vier jaar geleden keerden Jos Koelewijn en Arnold-Jan van der Wielen van Electron Thermal Processing Equipment in Nijkerk dolenthousiast terug van hun bezoek aan de vakbeurs Thermprocess in Düsseldorf. Eind juni gaan ze opnieuw, ditmaal echter als exposant. “Het is een supermooie beurs”, zegt sales engineer Van der Wielen. “Als innovatieve speler op het gebied van warmtetechnologie en bouwer van hightech industriële ovens willen we hier aanwezig zijn.”

Electron is in 1988 opgericht door de vader van huidig directeur Jos Koelewijn. Hij richtte zich op de warmtebehandeling van metalen en het bouwen van eenvoudige ovens. Van eenvoudige ovens kan tegenwoordig nauwelijks nog worden gesproken. Electron is nu een technologische leider met jarenlange ervaring in het leveren van turnkey warmtebehandelingsprocessen en diffusiecoating oplossingen. Het bedrijf biedt een breed scala aan warmtebehandelingsovens (luchtcirculatie-ovens, kamerovens, gloeiovens en verharding- & temperingovens). Maar ook oppervlaktebehandelingsovens, zoals speciale coatingapparatuur, alsmede diffusiecoating-technologie voor de gasturbine- en vliegtuigmotorenfabricage en de ‘repair industrie’. En Pyrolyse-ovens, die voornamelijk worden gebruikt voor het thermisch schoonmaken, thermisch recyclen van industrieel afval en de recycling van kunststoffen, kwik en edelmetalen. Tevens biedt Electron Flue Gas Treatment systemen.

Kennis van procestechnologie
Het Nijkerkse bedrijf onderscheidt zich van andere ovenbouwers door het leveren van maatwerkoplossingen, van productontwerp tot fabricage en van serviceverlening tot onderhoud. Alle kernonderdelen worden geproduceerd in Nijkerk, waar ook het testen, de assemblage en het in bedrijfstellen plaatsvindt. Maar Electron ontwikkelt en bouwt niet alleen de ovens, het bedrijf heeft ook kennis van de processen die in de ovens plaatsvinden. “We kunnen ook de procestechnologie leveren”, vertelt Jos Koelewijn. “Daarin ontwikkelen we ons sterk door. Zo kunnen we bijvoorbeeld een coating ontwikkelen voor de klant. Daarmee onderscheiden we ons van de concurrentie. We zijn hiervoor zelfs een eigen lab aan het inrichten.”

Electron onderscheidt zich van andere ovenbouwers door het leveren van maatwerkoplossingen, van productontwerp tot fabricage en van serviceverlening tot onderhoud. Alle kernonderdelen worden geproduceerd in Nijkerk.

Drie maakbedrijven
Electron is onderdeel van de Glaesum Group, waartoe ook de bedrijven Emergo en Elicra behoren. Het zijn drie maakbedrijven met in totaal 35 á 40 medewerkers, gevestigd op dezelfde locatie in Nijkerk, met alle drie hun eigen klantenbestand. “We werken samen en er is sprake van een onderlinge synergie”, zegt Koelewijn. “Dat maakt ons flexibel in het bedenken en creëren van oplossingen voor onze klanten.”

Synergie is er met name tussen Electron en Emergo, dat sterk is in het produceren van dunwandig (rond) RVS plaatwerk tot 3 mm met een hoog afwerkingsniveau.

Dunwandig RVS plaatwerk
Synergie is er met name tussen Electron en Emergo, dat sterk is in het produceren van dunwandig (rond) RVS plaatwerk tot 3 mm met een hoog afwerkingsniveau. Energo beheerst diverse bewerkingstechnieken en heeft ook een slijpafdeling waar tevens kan worden gepolijst. 15 à 20 procent van de productie is ten behoeve van Electron. De overige 80 procent is voor externe klanten, bijvoorbeeld in de farmacie, de medische sector en de voedingsmiddelenindustrie. Arnold-Jan van der Wielen: “We hebben veel expertise over taaie materialen en hoogtemperatuur legeringen. Die zullen we ook op de beurs presenteren. We maken hier producten van maar kunnen producten ook slim redesignen.”
Het derde bedrijf in de groep is Elicra, dat kleine verwarmingselementen en systemen maakt, allemaal klantspecifiek, bijvoorbeeld voor laboratoria en universiteiten. Elicra is tevens vertegenwoordiger van Rica (gesloten buis- en patroonelementen) en distributeur van de Kanthal weerstandsdraden van Sandvik Wire & Heating Technology. Hierdoor kan Elicra verwarmingselementen- en systemen leveren in de hele temperatuurrange tot 2250°C.

Energietransitie
Maar op Thermprocess zal vooral Electron zich presenteren. Het zal op de beurs ongetwijfeld veel gaan over zuinig omgaan met energie. “De energietransitie is wel een enorme trend in de heatingwereld”, zegt Van der Wielen. “Wij zijn veel betrokken bij ontwikkelingen om gasgestookte processen te elektrificeren. Daar valt veel te halen als het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot. Als alle auto’s in ons land elektrisch zouden zijn, levert dat 4 procent minder uitstoot op. Elders, bijvoorbeeld in de petrochemische industrie, kunnen echter veel grotere slagen worden gemaakt. Kraakprocessen elektrisch verwarmen? Het kan, dat hebben we al laten zien in studies. Hier gaan we op onze stand op Thermprocess zeker aandacht aan geven.” De vakbeurzen Gifa, Metec, Thermprocess en Newcast vinden van 25 tot en met 29 juni plaats in Düsseldorf. Samen vormen ze een hotspot van de wereldwijde gieterij- en metallurgietechniek.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Sandvik ondersteunt circulariteit met recyclinginitiatief

13-12 Sandvik Coromant heeft het recyclen van volhardmetaal al enkele decennia gestimuleerd. Sandvik kocht in…

Bedrijf en Economie

Duurzaamheid troef op dynamische metallurgie-beurzen

19-06 De vier beurzen trokken 63.300 bezoekers uit 114 landen – waarvan 58% beslissers. Ongeveer…

Automatisering

Tebulo Robotics maakt werk in staalindustrie aangenamer

31-05 Tebulo Robotics uit Warmenhuizen ontwerpt, bouwt en levert innovatieve, technisch hoogwaardige robotintegraties voor uiteenlopende…

Bedrijf en Economie

Focus op ecoMetalen, decarbonisatie en circulaire economie

08-05 Ruim 2.000 exposanten uit meer dan 50 landen zullen in twaalf beurshallen de wereldwijde…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Sandvik Coromant CoroTurn Prime B-type wisselplaten

31-10 PrimeTurning, geïntroduceerd in 2017, maakt het draaien in alle richtingen mogelijk en is een…

Verspanen

Nieuwe volhardmetalen vingerfrezen Sandvik Coromant

05-10 Het concept is ontwikkeld voor voorbewerken en nabewerken met verschillende aangrijpingen in alle toepassingen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV