Kasteel Metaal financieel best presterende metaalbewerker

Kasteel Metaal is volgens corporate finance specialist Aeternus financieel de best presterende metaalbewerker van Nederland. Nummer 2 is VMC – Veluw Metal Creations en nummer 3 de Theuws groep.

In het rapport ‘Top 25 best presterende metaalbewerkers 2024’ brengt Aeternus de financiële prestaties van de best presterende Nederlandse metaalbewerkers in beeld.

 

In het rapport ‘Top 25 best presterende metaalbewerkers 2024’ brengt Aeternus de financiële prestaties van de best presterende Nederlandse metaalbewerkers in beeld.

Toeleveranciers

Voor dit rapport heeft het brancheteam Industrial Manufacturing van Aeternus gekozen voor een specifieke niche binnen de industriële maakindustrie. De bedrijven in het onderzoek zijn gedefinieerd als bedrijven die actief zijn als toeleverancier voor de OEM’ers en/of first- en second tier toeleveranciers en zich toeleggen op de bewerking van harde metalen. Denk hierbij aan ondernemingen die draaien, frezen, kanten, laseren, buigen, lassen, slijpen en snijden in zowel kleine als grote series. Metaalgieterijen en metaalbewerkende bedrijven die een andere eindmarkt bedienen, zoals de offshore sector, zijn in het rapport buiten beschouwing gelaten.

Hogere brutowinst

In 2022 groeide de gemiddelde brutowinst en EBITDA van de Top 25 met respectievelijk 27% en 24,5% ten opzichte van 2021. In 2022 hebben 9 van de 10 bedrijven een hogere brutowinst gerealiseerd dan in 2021.

Kasteel Metaal

Aeternus heeft drie prestatie-indicatoren gehanteerd om tot de ranglijst te komen: EBITDA per FTE (arbeidsproductiviteit), operationele winst en Return On Invested Capital (ROIC). Kasteel Metaal voert de Top 25 aan. In 2021 scoort deze onderneming het beste in de categorie arbeidsproductiviteit en in 2022 in de categorieën arbeidsproductiviteit én ROIC. In de overige categorieën scoort Kasteel Metaal ook steevast in de Top 3. Kasteel Metaal weet dit te realiseren met 63 FTE, wat volgens Aeternus duidt op een hoge operationele efficiency en wat leidt tot een hoge toegevoegde waarde voor haar klanten.

VMC

Nummer twee VMC heeft haar klassering met name te danken aan haar hoge arbeidsproductiviteit en operationele winst, zowel in 2021 als 2022. In 2022 scoorde deze onderneming zelfs het beste in de categorie operationele winst.

Theus Groep

Nummer drie Theuws Groep scoort ook goed in de categorieën arbeidsproductiviteit en operationele winst in beide jaren. Dat de ROIC van zowel VMC als Theuws Groep lager is, duidt op een hoog geïnvesteerd kapitaal.

De volledige Top 25 staat in het rapport van Aeternus.

Consolidatieslag zet door

Aeternus stelt in het rapport ook vast dat de consolidatieslag in de Nederlandse metaalbewerking doorzet. Om de groeiambities te halen, blijven bedrijfsovernames onderdeel van de strategie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Bedrijf en Economie

Investeringsmaatschappij helpt toeleveranciers door te groeien

08-08 Aeternus, kantoor in corporate finance, ging in gesprek met VADO, Verenigd Ondernemers Fonds en…

Bedrijf en Economie

Blokland Metaalbewerking financieel best presterende metaalbewerker 2021

09-08 In het Top 25 rapport van Aeternus Corporate Finance worden de Nederlandse metaalbewerkende bedrijven…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV