Blokland Metaalbewerking financieel best presterende metaalbewerker 2021

Blokland Metaalbewerking komt als beste naar voren uit de top 25 metaalbewerkers. De top 5 bestaat verder uit 24/7 TailorSteel, Kasteel Metaal, HVL Metaal & Techniek en Kepser Pro-Metaal. Aeternus Corporate Finance heeft het ‘Top 25 rapport Metaalbewerkers’ gemaakt met als doelstelling het delen van kennis en inzichten in de sector Industrial Manufacturing.

Aeternus Corporate Finance heeft een ranking gemaakt met de Top 25 Metaalbewerkers. Blokland Metaalbewerking komt als beste naar voren.

In het Top 25 rapport van Aeternus Corporate Finance worden de Nederlandse metaalbewerkende bedrijven gerangschikt op basis van financiële performance. De Top 25 is samengesteld op basis van drie geselecteerde prestatie-indicatoren. Als maatstaf voor arbeidsproductiviteit is in dit onderzoek de EBITDA in relatie tot het aantal FTE gehanteerd. Deze ratio is de maatstaf voor de mate van productiviteit van de onderneming en de mate waarin het bedrijf voorbereid is op een toekomst met reductie van arbeidskrachten door technologische innovaties.

De tweede indicator is de maatstaf voor operationele winst (EBITDA / Brutowinst). Hieruit blijkt het rendement dat een bedrijf realiseert uit één euro brutowinst. De keuze voor de EBITDA is ingegeven om de effecten van afschrijvingen op immateriële vaste activa buiten beschouwing te laten. Tenslotte wordt gekeken naar Return On Invested Capital. Als maatstaf om het rendement op het geïnvesteerde kapitaal te berekenen, wordt het rendement op het geïnvesteerd vermogen (ook wel Return On Invested Capital of ROIC genoemd) gebruikt.

Analyse Top 25

Blokland Metaalbewerking voert dit jaar de Top 25 aan. De onderneming scoort in twee van de drie categorieën het beste met een EBITDA productiviteit van ruim € 51k per FTE en een ROIC van 39,3%. Met een operationele winst van 35,2% scoort de onderneming in de laatste categorie een derde plaats. Hiermee komt Blokland Metaalbewerking op een totaalscore van 5. Deze hoge operationele performance is ook de markt niet ontgaan. In 2019 heeft Dumaco een 100% aandelenbelang in Blokland verworven.

Aangezien twee bedrijven gedeeltelijk op de vijfde plaats staan in deze Top 25, wordt de Top 6 aangevuld met respectievelijk 247TailorSteel, Kasteel Metaal, HVL Metaal & Techniek, Kepser Pro-Metaal en De Rooy Slijpcentrum. Opvallend is dat drie van de zes bedrijven in de Top 25 een bescheiden bedrijfsomvang hebben. Met relatief kleine brutowinsten onder de € 10 mio ten opzichte van een gemiddelde brutowinst van ruim € 14,5 mio, zijn deze ondernemingen in staat een hoge operationele performance te realiseren ondanks de vaak gemaakte aanname van schaalvoordelen in deze sector.

De enige grote uitschieter in de Top 6 betreft 247TailorSteel, met een brutowinst van ruim € 31 mio, de op twee na grootste metaalbewerker in de Top 25. Deze prestatie is de markt niet ontgaan. Investeringsmaatschappij Parcom heeft in 2019 een 60% aandelenbelang in 247TailorSteel verworven en wil hiermee samen met het managementteam internationale groei realiseren. Verderop in dit rapport analyseren wij de Top 10 over de jaren 2018 en 2019. Als wordt ingezoomd op 247TailorSteel, is deze nummer 2 notatie over 2018 en 2019 prijzenswaardig.

HVL Metaal & Techniek, nummer 4 in de Top 25, scoort ook het hoogste in de categorie operationele winst. Met een klein team van gemiddeld 62 FTE en een relatief lage OPEX, is de onderneming in staat een efficiency van 36,7% te realiseren ten opzichte van het gemiddelde van 22,4% in de Top 25.

Lees het hele rapport hier.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

‘Consolidatieslag bij toeleveranciers versnelt’

21-05 Metaalbewerkers moesten ook in de nasleep van de Covid-pandemie verschillende hindernissen overwinnen zoals torenhoge…

Bedrijf en Economie

Kasteel Metaal financieel best presterende metaalbewerker

15-05 In het rapport ‘Top 25 best presterende metaalbewerkers 2024’ brengt Aeternus de financiële prestaties…

Bedrijf en Economie

Investeringsmaatschappij helpt toeleveranciers door te groeien

08-08 Aeternus, kantoor in corporate finance, ging in gesprek met VADO, Verenigd Ondernemers Fonds en…

Plaatbewerking

Plaatbewerker Dumaco neemt Blokland Metaalbewerking over

15-05 Met de overname van Blokland Metaalbewerking verstevigt Dumaco haar positie in de markt als…

Plaatbewerking

Blokland Metaalbewerking breidt fors uit

08-05 De eerste maanden van 2019 staan bij Blokland Metaalbewerking vooral in het teken van…

Verspanen

Extra krachtpatser bij Blokland

26-06 Het machinepark van Blokland Metaalbewerking is uitgebreid met een tweede Mazak Integrex draai-freescentrum. De…

Bedrijf en Economie

Blokland schenkt € 18.000,00 aan KiKa

05-12 Het Open Huis dat Blokland Metaalbewerking organiseerde om de opening van de tweede locatie…

Plaatbewerking

Langste aan- en afvoer

08-11 Blokland Metaalbewerking heeft een hagelnieuwe Adige LT8.1 buislasersnijmachine in gebruik genomen. Met 8,5 meter…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV