Koningspaar koppelt MKB-metaal aan Duitse ondernemers

0

Duitse en Nederlandse metaalondernemers ontmoetten elkaar op 27 mei tijdens de bijeenkomst ‘grensoverschrijdend zakendoen in Duitsland’. Een groot succes, mede dankzij het Koninklijk paar. Zij deden aan het einde van het programma mee aan tafelgesprekken tussen ondernemers over onderwerpen als smart industry, grensoverschrijdende samenwerking en vakpersoneel.

De bijeenkomst was mede georganiseerd door Koninklijke Metaalunie, VMO en FME op initiatief van de Duitse organisaties Unternehmerverband en Unternehmerschaft Niederrhein. Het doel was om bedrijven uit Noordrijn-Westfalen en het Nederlandse MKB-metaal (met veel Metaalunieleden) nader kennis te laten maken. Dat bleek een groot succes met zo’n 200 deelnemers en louter enthousiaste ondernemers.

In zijn welkomstspeech riep directeur beleid van Koninklijke Metaalunie Jos Kleiboer de aanwezige Nederlandse ondernemers op deze kans met beide handen aan te pakken. “Want is het niet vreemd dat wij, in Oost-Nederland, makkelijker 100 km naar het westen zaken doen dan 10 km naar het oosten? Het is belangrijk om bijeenkomsten als deze te houden. Samen met partners en bedrijven over grenzen heen. Landsgrenzen mogen samenwerking niet in de weg staan”, aldus Kleiboer.

Voor Nederland en Duitsland geldt dat er in beide richtingen een groot exportpotentieel is, wederzijds dus. “We moeten daar gebruik van maken. We hebben zoveel gemeen. In een rapport van een grote Nederlandse bank werd onlangs aangegeven wat de drempels zijn om over de grenzen te gaan. Dat zijn vooral betalingsrisico’s regelgeving en cultuurverschillen. We kunnen vandaag in ieder geval beginnen met de cultuurverschillen opzij te schuiven door met elkaar in gesprek te gaan. Laat dat de eerste winst zijn van deze dag.”

De Duitsers lieten nog weten dat het goed is dat veel Nederlanderse ondernemers Duits spreken. Prof. dr. Ben van Lier van Centric liet weten dat Nederland soms te veel gericht is op trans-Atlantische samenwerking, terwijl Nederland bijvoorbeeld meer exporteert naar Noordrijn-Westfalen dan naar China.

Duits mag ook meer aandacht krijgen bij techniekvakken op school, zo bleek tijdens een workshop. Vakmensen kunnen in de toekomst dan ook goed zaken doen of werken in Duitsland. Koningin Maxima gaf die dag tijdens een afsluitende persconferentie een gelijk signaal af, nadat het Koningskoppel uitgebreid met ondernemers had gesproken. Een succesvolle dag voor het MKB-metaal.