Koninklijk paar opent ICER op DRU Industriepark

0

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima openen op 6 mei ICER in de Afbramerij op het DRU Industriepark in Ulft. ICER is een unieke publieksattractie voor techniek en innovatie in de Achterhoekse ijzer- en maakindustrie. De initiatiefnemers willen vooral jongeren enthousiasmeren voor de techniek en bezoekers laten zien én ervaren hoe waardevol en mooi het technische ambacht ook vandaag de dag nog is.

Het Koninklijk paar brengt op 6 mei een streekbezoek aan de Achterhoek, waarin de opening van ICER is opgenomen. ‘s Middags van 13.30 tot 14.30 uur bezoeken zij ICER.

Zie hier het volledige programma rond de opening.

In ICER worden verleden, heden en toekomst belicht aan de hand van twaalf kabinetten waarin verschillende stadia centraal staan die worden doorlopen om van een idee tot een product te komen. Het bezoek begint met een gezichtsscan, die tijdens de rondgang door het belevingscentrum ook steeds weer gebruikt kan worden om de spellen en interactieve gedeeltes in werking te stellen­.

Op een spectaculaire, indringende en interactieve wijze krijgt de bezoeker vervolgens een kijkje in de ‘maak-keuken’. De bezoeker komt van idee en materiaal en de wijze van verwerking daarvan naar de betekenis van vorm en design in de hedendaagse maakindustrie. Bezoekers kunnen technieken van zowel vroeger als nu zelf uitproberen en krijgen gelijk inzicht in hypermoderne manieren van produceren, zoals 3D printen. Ook de eindfase blijft niet onbesproken. In ICER zijn tal van typische Achterhoekse producten te zien die een beeld geven van de ontwikkelingen in de tijd: een fiets van vroeger en van nu, de bekende geëmailleerde pan uit grootmoeders keuken naast de moderne vertaling daarvan.

In ICER zijn nog meer werkplaatsen ondergebracht waar gewerkt kan worden met allerlei machines en apparaten: kolomboren, etspersen, soldeerbouten, industriële naaimachines, keramiek-ovens en smidsvuren bieden voldoende mogelijkheid om allerlei materialen te ontdekken en te bewerken.

De smederij die terzijde van de Afbramerij is gebouwd, is nog niet echt ingericht. Binnenkort gaat ook dat gebeuren. Mobiele smidsvuren en andere apparatuur, nodig voor het bewerken van metalen, worden dan binnen gebracht. Maar niet alleen smeedactiviteiten, ook andere bezigheden die met extra veiligheid moeten worden omgeven.