Lang Technik biedt eenvoud, bedrijfszekerheid en flexibiliteit

Veel Nederlandse verspaners zullen naar de EMO afreizen om daar te kijken naar hun volgende fase van automatisering. Dat is althans de verwachting van André Gaalman en Harrold Filart van Leering Hengelo. Met de producten en systemen van Lang Technik kan  Leering goed beantwoorden aan die automatiseringsbehoefte. Lang Technik toont op de EMO met de Eco-Compact 20 en de Robo-Trex twee systemen voor het automatiseren van freesmachines.

Directeur André Gaalman is positief gestemd over de EMO. Leering kende de afgelopen jaren een gezonde, stabiele groei, maar dit jaar is de groei echt fors. “We zitten natuurlijk in een hoogconjunctuur, maar ook Lang Technik draagt hier aan bij. Het feit dat we hen vertegenwoordigen geeft ons veel nieuwe klanten en potentieel. Veel Nederlanders zullen in Hannover op zoek gaan naar de nieuwste trends in automatisering. Ze zullen ook bij Lang Technik langs komen.”

Palletbelading
Leering vertegenwoordigt Lang Technik nu ruim een jaar, en sinds 1 januari 2017 zelfs exclusief in de Benelux. De Duitse fabrikant ontwikkelt en produceert systemen voor het beladen van freesmachines. Daar waar de meeste aanbieders van dergelijke systemen uitgaan van productbelading, daar hanteert Lang Technik het principe van palletbelading. “Optimale toepassingen voor deze systemen zijn enkelstuks en kleine series”, aldus Harrold Filart, Sr. technisch commercieel adviseur bij Leering. “Als je zoekt naar eenvoud, bedrijfszekerheid en flexibiliteit bij het beladen van je machines in combinatie met een snelle terugverdientijd, heeft Lang veel te bieden.”

Niet meer programmeren
De twee systemen die op de EMO worden getoond, illustreren die eenvoud. Het automatische handlingsysteem Robo-Trex bedient bewerkingscentra vanaf een kar, die als opslagmedium dient van maximaal 42 pallets (afhankelijk van de afmetingen). Optioneel is het systeem met maximaal vier karren verkrijgbaar, waarmee de opslagcapaciteit wordt verviervoudigd. Doorgaans moet er bij automatisch beladen nog flink wat worden geprogrammeerd, voordat de producten kunnen worden bewerkt. Bij de Robo-Trex hoeft dat echter niet. Elke kar is uitgerust met een chip, die door de machine wordt herkend zodra hij het systeem wordt ingereden. Daarop staat het programma dat moet worden uitgevoerd. Hiermee gaat de machine aan de slag en er hoeft niks meer te worden geprogrammeerd. “Daarbij maakt het niet uit of de kar slechts deels of volledig is beladen”, aldus Filart. “De robot loopt er over heen en pakt gewoon de pallets op. Het is heel simpel: “Je opent de deur, rijdt de kar erin, sluit de deur en start het systeem. Hiermee kun je veel spindelrendement halen.”

Het tweede systeem is de Eco-Compact 20. Vanwege de eenvoud is dit een prima systeem om te beginnen met geautomatiseerde productie. De cel, die bij de machine wordt geplaatst, is uitgerust met een draaitafel waarop de pallets met de opgespannen producten kunnen worden geplaatst. Er is ruimte voor twintig palletplaatsen op een grondoppervlak van slechts 2×2 meter. Het beladen gaat per hand of met een kraan via een grote deur. Ook hier verloopt de communicatie met de machine eenvoudig en is programmeren niet meer nodig.

Lang heeft alles in eigen huis om deze systemen te kunnen ontwikkelen en bouwen: een eigen nulpuntspansysteem, spantechniek en automatisering. Alles past modulair in elkaar. Daarnaast is ook de rol van leverancier Leering belangrijk. Filart: “Wij bespreken de details met de klant en denken met hem mee om de goede oplossingen te bedenken. Met een paar tips kan hij vaak al veel effectiviteit winnen.”

Hardmetaal frezen
Medewerkers van Leering zijn tijdens de EMO ook present op de stand van Mastercut. Deze Amerikaanse producent brengt al jaren een lijn voor hardmetaal frezen op de markt in de Verenigde Staten en Engeland. Nu willen ze ook het Europese vasteland veroveren. Hiervoor zijn overal dealers aangesteld, onder wie Leering voor de Benelux. Mastercut biedt een compleet en breed programma in volhardmetalen schachtgereedschappen: frezen en boren. Ze hebben ook lijnen voor aluminium, de dental industrie en de houtindustrie. De Amerikanen hebben een Europees distributiecentrum geopend in Nederland, maar Leering houdt ook zelf voorraad aan. “Het programma uit de  brochure EuroQuick is direct leverbaar”, zegt Harrold Filart. “Daarmee kunnen we 85-90 procent van de markt afdekken. Daar beginnen we mee. Mastercut biedt topkwaliteit tegen een gunstige prijs voor de hogere marktsegementen. Hun gereedschappen zijn echt concurrerend en die gaan we samen met een goed stuk advies echt in de markt neerzetten.”

Zaagmachines
Karmetal is met een heel programma bandzaagmachines op de EMO aanwezig. Leering is sinds enkele maanden de exclusieve vertegenwoordiger van deze Turkse fabrikant in de Benelux en voert deze lijn naast de zaagmachines van Amada.  “Amada is een topmerk voor bedrijven die 24 uur per dag productie zagen”, aldus Filart. “Maar als het net een stapje daaronder mag zijn, is Karmetal een aantrekkelijke optie. Hun machines zijn gunstig geprijsd en leveren goed nauwkeurig zaagwerk.”

Lintzagenservice.nl
Leering heeft onlangs de nieuwe website www.lintzagenservice.nl gelanceerd. Dit is een webshop waarin direct bandzagen kunnen worden besteld. Het is tevens een kennisbank: klanten kunnen eenvoudig aangeven wat ze precies zoeken en krijgen dan een advies voor  de band die ze nodig hebben. Amada zal op de EMO een aantal nieuwe bandzagen introduceren. Ook die kunnen in de nieuwe webshop worden besteld.

Geautomatiseerde straaltechniek
Leering Hengelo is ook met een eigen stand aanwezig op de EMO. Onder de naam Normfinish zullen enkele straalcabines worden gepresenteerd. Dat zijn niet alleen standaard, maar ook geautomatiseerde cabines. Want ook in de straaltechniek zet de automatisering volgens André Gaalman door. “Steeds vaker verkopen we cabines met een robot die de producten  in de machine plaatst en het straalproces ondersteunt.”
Leering bouwt veel speciale machines voor specifieke toepassingen en is daarmee wereldwijd actief.  Het bedrijf wil op de EMO in contact komen met eindgebruikers voor concrete projecten, maar ook met dealers voor nieuwe markten.

Lang Technik, hal 3, stand C09
Mastercut hal 6, stand E74
Karmetal hal 15, stand B01
Normfinish, hal 11, stand D34

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Er komt iets kleins aan…

30-10 AMT heeft de PostPRo SFX in de eerste plaats ontworpen voor gebruikers van 3D…

Verspanen

Taiwan pakt de spotlights op EMO met slimme oplossingen

23-10 Dat deed het land niet alleen met exposanten, die toekomstgerichte conceptproducten aan de wereld…

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Verstelbare gedempte kotterbaar

11-09 Lange gereedschapsuitsteeklengtes kunnen ervoor zorgen dat een gereedschap gaat oscilleren bij het kotteren van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV