Laserworx produceert kleine series in plaatwerk efficiënt met PROfirst CADCAM & Calculatie

Het jonge bedrijf Laserworx in Leek is opgericht door twee ervaren plaatwerkers met ruim 30 jaar ervaring, Wim Oostra en Jan Siebe Veenstra. Ze kenden elkaar als klant en wilden samen iets nieuws opzetten. Wim is de man van de techniek (met name snijtechniek) en Jan Siebe is sterk op commercieel en financieel vlak. Ze hebben een gezamenlijke visie: het rendabel maken van enkelstuks en kleine series in de toelevering, zodat deze techniek ook beschikbaar wordt voor een grotere groep bedrijven.

Laserworx ging in mei 2015 van start met een gloednieuwe Trumpf L3030 6KW lasersnijmachine. “Als je enkelstuks en kleine series rendabel wil maken, dan is de betrouwbaarheid van groot belang”, legt Wim de keuze voor deze laser uit. “Dat is deze machine. Niet alleen vlakke plaat kunnen we er op snijden, maar ook buizen. De machine is eenvoudig om te stellen.” Kort daarna werd geïnvesteerd in een Durma AD S 30175 kantbank met Delem besturing. “We willen niet alleen snijden, maar ook een halffabricaat kunnen afleveren. We kunnen inmiddels ook in eigen huis ontbramen, tappen, boren en verzinken. De afwerking van onze producten is belangrijk. Niets verlaat hier het pand, zonder dat het netjes is afgewerkt.”

Van machinebouw tot kunstobject
De klantenkring is snel gegroeid en enorm breed, van bedrijven in attractie- en machinebouw tot kunstobjecten en collega metaalbedrijven. Er bleek duidelijk een markt voor de kleine series en enkelstuks. “Onze kracht is flexibiliteit, snelheid en leverbetrouwbaarheid,” vertelt Jan Siebe, het aanspreekpunt voor klanten en verantwoordelijk voor het maken van alle offertes. “We zijn zo ingesteld dat als iemand snel iets nodig heeft, hij het dezelfde dag nog kan ophalen. Dat geldt niet alleen voor het snijwerk, het kan zelfs inclusief afbramen en zetwerk. Dat kan doordat we een grote materiaalvoorraad hebben. Dit is overigens wel een stuk efficiënter geworden sinds we met PROfirst werken.”
Dat Laserworx niet alleen sterk is in het maken van kleine series bewijst wel een volledig in huis geproduceerd kunstobject dat nu in Dubai staat. Maar liefst 3.500 aluminium panelen werden gesneden en gezet. “Dit project geeft wel aan wat onze mogelijkheden zijn. Een prachtig prestige project waarvoor we alle plaatwerkonderdelen hebben gemaakt. We zijn zelfs de tweede aan het maken. Doordat onze lasersnijmachine betrouwbaar is, kunnen we de grotere series met een gerust hart ’s avonds en ’s nachts onbemand laten lopen.”

Slimme software oplossingen
Doordat het klantenbestand groeide en er steeds meer aanvragen kwamen, ontstond de noodzaak sneller en slimmer te kunnen werken. “Als je snel wilt leveren, moet je ook snel offertes kunnen maken en goed inzicht hebben in de productiecapaciteiten. Dat was er eigenlijk niet. Omdat we met verschillende systemen werkten voor offertes, productie en tekenen. Dit kostte ons veel tijd en was erg omslachtig”, zegt Jan Siebe over de start van de zoektocht naar een goede oplossing. “We hebben verschillende machineonafhankelijke systemen bekeken en uiteindelijk gekozen voor de totaaloplossing van Widenhorn met PROfirst CADCAM en Calculatie gekoppeld aan ons Exact boekhoudsysteem.”
Wim vult aan: “Ik dacht eerst dat het te mooi was om waar te zijn. PROfirst kon alles wat we wilden en het prijsniveau was ook netjes. Offertes maken, productie aansturing, productie planning, tekeningen maken en controleren, machinetijdregistratie en een koppeling naar ons boekhoudpakket allemaal in één gebruiksvriendelijk systeem.”

Snelle implementatie
PROfirst werd in enkele dagen geïmplementeerd, zodat snel accurate offertes konden worden gemaakt in het systeem op basis van allerlei toegezonden bestanden, zoals DXF, DWG, DSTV en zelfs PDF. Jan Siebe maakt hier het meest gebruik van. “Vroeger was ik met een grote offerte soms anderhalve dag bezig. Nu gaat dit binnen een uur. Vroeger waren we met drie man voltijd aan het calculeren, nu kan één persoon dat doen. Hierdoor wordt onze scoringskans ook groter.”
Dit geldt ook voor de productiekant vult Wim aan. “PROfirst is overzichtelijk en alles zit in één database. We kunnen offertes die order zijn geworden direct laden en combineren met andere orders van een bepaald materiaal. Juist op die manier kunnen we enkelstuks en kleine series efficiënt produceren en combineren met grotere series. Daarnaast is de materiaalvoorraad altijd inzichtelijk en worden restplaten direct opgeslagen. We kunnen nu een veel kleinere voorraad aanhouden, omdat we exact weten wat er aanwezig is en nooit te veel bestellen. De Powernesting van PROfirst is daarbij ook krachtig, zodat we automatisch het meest optimale halen uit iedere plaat.” Voor planning en tijdregistratie wordt gebruik gemaakt van de PROfirst JobVision module. Zo is real-time inzichtelijk wat de werklast is en welk product wanneer gereed is. Als vervolgens een order gereed is, kan door de koppeling met Exact Online alle informatie direct worden ingelezen en met één druk op de knop een factuur worden gegenereerd. Zo wordt ook op de administratie dagelijks veel tijd bespaard.

Service hoog in het vaandel
Een product kan nog zo goed zijn, maar als er een vraag is moet deze wel snel worden opgelost, zeker met de korte levertijden tegenwoordig. Alle medewerkers van Laserworx ervaren de service van Widenhorn als fantastisch. “Als we bellen is er altijd direct iemand die ons kan helpen. Ook wijzigingen in de postprocessor of koppeling worden vrijwel direct gedaan, zodat we geen stilstand hebben”, zegt Wim. Laserworx beschikt over een serviceabonnement, zodat ook de nieuwste versies direct ontvangen worden. Deze brengen continu verbetering op vele vlakken. “Wij konden als een van de eerste PROfirst V10 in praktijk gebruiken. Hiermee kunnen we zelfs CSV bestanden inlezen in offerte stadium, waarbij alle informatie automatisch wordt overgenomen en de DXF automatisch worden ingelezen en gecontroleerd. Zo kan je offertes echt met één klik maken.”
Inmiddels gebruikt Laserworx ook het hoogwaardige kantgereedschap op de kantbank en laserlenzen met RFID chip en nozzles voor de lasersnijmachine van Widenhorn.

Klaar voor de toekomst
Inmiddels heeft Laserworx ook gekozen voor AutoPOL GT voor de offline programmering van de Durma Kantbank. Dit systeem is door Widenhorn gekoppeld aan PROfirst CADCAM. Door de kwaliteitsslag die Laserworx met de investering in de totaaloplossing van Widenhorn heeft gemaakt, kan meer geproduceerd worden in minder tijd en met optimaal gebruik van materiaal. Alle processen sluiten op elkaar aan, zodat grote series, kleine series en enkelstuks optimaal kunnen worden gemaakt. Laserworx kan nu nog sneller inspringen op de wensen van de klant en ze hiermee op plaatwerkgebied volledig ontzorgen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Automatisering

WiCAM stimuleert integratie volop

17-04 “Op de Nederlandse Metaal Dagen zullen we graag laten zien dat dit ook echt…

Plaatbewerking

Tuwi-klanten onder de indruk van ontwikkelingen bij Durma

11-04 Tuwi brengt de machines van Durma al sinds 2005 op de Nederlandse markt en…

Plaatbewerking

Tuwi biedt een kijkje in de Durma keuken

23-03 Dit keer ging de reis naar het Turkse Bursa waar de groep, bestaande uit…

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Plaatbewerking

Tien keer Tuwi op Euroblech

14-10 Durma De eerste partner is Durmlazar (hal 11, stand G48). Op een stand van…

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

Plaatbewerking

Derde snijtafel geeft Jeldi flexibiliteit voor spoedwerk

28-09 De speciale aandacht van Sweegers voor spoedwerk bij deze investering is niet zo vreemd.…

Metaalnieuws inBeeld

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021