Live demo PROfirst CADCAM, Calculatie, Planning & Shopfloor V2024

Al sinds de start van PROfirst CADCAM & Calculatie is Widenhorn betrokken bij de ontwikkeling van deze geavanceerde en gebruiksvriendelijke software voor plaatbewerking. Voor veel uitdagingen waar toeleveranciers dagelijks mee te maken hebben, heeft PROfirst een handige oplossing. Of het nu gaat om een bijna perfect automatische nesting, een ideale snijtechnologie, razendsnelle offertes of papierloos werken. De nieuwe 2024 versie is op METAVAK als eerste te zien en wordt live gedemonstreerd. Een nieuwe duurzame stap in de optimalisering van het gehele proces van offerte tot shopfloor.

Voor veel uitdagingen waar toeleveranciers dagelijks mee te maken hebben, heeft PROfirst een handige oplossing.

De reactie van veel bedrijven als ze PROfirst voor het eerst zien, is dat de interface nogal ouderwets is. Dat is zeker waar, maar ouderwets wil niet zeggen dat het minder is. Integendeel. Het grote voordeel is dat alles zo is gemaakt, dat je geen menu’s in hoeft en alle beschikbare knoppen daar zijn waar je ze nodig hebt. Functies die je niet kunt gebruiken, zijn uitgeschakeld. Dit zorgt voor de meest effectieve manier van werken. Dat is ook wat gebruikers ervaren. PROfirst werkt snel en met zo min mogelijk muisklikken. Maar om ook tegemoet te komen aan de huidige tijd is er een compleet vernieuwde interface ontwikkeld, waarbij bestaande gebruikers altijd terug kunnen schakelen naar de huidige interface.

Geïntegreerd CAD systeem

De PROfirst 3D STEP module is krachtige software die zowel enkele als complete samenstellingen kan verwerken en automatisch de juiste uitslagen en werktekeningen met controlematen kan maken. In de nieuwste versie worden niet enkel plaatwerkdelen verwerkt, maar ook buizen, kokers en inkoopdelen. Er is zelfs een eerste AI functie toegevoegd die terugkerende onderdelen ook kan herkennen.

Als PROfirst geïnstalleerd staat op de computer, dan is er direct de beschikking over een viewer voor STEP bestanden. In de Verkenner of Outlook is direct een STEP file te zien en staan er ook maten bij. Zelfs zonder deze te openen in een systeem. Maar ook de 2D CAD module die in ieder PROfirst systeem beschikbaar is, heeft krachtige nieuwe functies gekregen die iedere gebruiker helpen. Er konden al bestanden ingelezen worden als DXF, DWG, PDF, DSTV, GEO, AI, EPS en JPG, dit is aangevuld met bijvoorbeeld DWF (Design Web Format). De CAD omgeving is volledig geïntegreerd in zowel de Calculatie als het CAM gedeelte.

De meest in het oog springende vernieuwing is het automatisch maken van bruggen tussen contouren. Dit kan zowel automatisch als door het eenvoudig klikken op twee contouren. Vooral bij de wat meer grafische tekeningen is dit iets wat veel voorkomt en normaal tijdrovend is. De gebruiker kan simpelweg een JPG of foto omzetten in DXF en gaten die anders uit zouden vallen eenvoudig verbinden.

Offertes maken

Steeds sneller accurate offertes maken voor zowel intern als extern wordt steeds belangrijker. PROfirst startte ooit met het eenvoudig berekenen van een 2D tekening om te snijden. Deze module is continu doorontwikkeld, waardoor het inmiddels mogelijk is complete 3D samenstellingen automatisch te calculeren, waarbij naast het plaatwerk ook de kokers en koopdelen met alle bijbehorende bewerkingen als lasersnijden, buislasersnijden, kanten en soevereinen direct worden berekend. Ook externe bewerkingen als poedercoaten en verzinken kunnen met één druk op de knop worden toegevoegd. Misschien nog wel belangrijker dan een snelle calculatie en offerte is dat de gegenereerde data ook direct kan worden overgenomen in andere systemen als ERP, boekhouding of planning. Door de eigen ontwikkelafdeling van Widenhorn is veel mogelijk tot aan integratie toe. Directe dataverwerking zorgt ervoor dat alle informatie overal beschikbaar is en dubbel werk tot het verleden behoord. Alleen al door zo’n integratie met systemen kunnen bedrijven duizenden euro’s per jaar besparen.

Papierloos

Als bedrijven alle systemen met elkaar gekoppeld hebben, willen ze ook steeds vaker af van het papierwerk. De Jobvision planning en shopfloor module van PROfirst zorgt voor de nieuwe manier van werken. Er hoeft geen papier meer geprint te worden, dus gelijk een mooie duurzaamheidslag. Alles is bij iedere machine digitaal inzichtelijk. Alle vervolgstappen van een snijdeel zijn digitaal te zien. De nieuwe 2024 versie van Jobvision biedt ook een volledig overzicht van alle lopende orders. Direct is op kantoor te zien wat de status van een order is. Zijn de onderdelen al genest, in welke platen, zijn ze al gesneden en hoever is de complete order. Ook de manco’s zijn inzichtelijk. Real-time alle lopende orders inzichtelijk geeft veel rust.

Optimale ondersteuning

PROfirst CADCAM biedt aansturing van werkelijk iedere snijmachine en routers. In de nieuwste release is de automatische nestingtechnologie verder geoptimaliseerd. De PROfirst Powernesting technologie blonk altijd al uit in verschillende gebruikerstesten, maar toch wordt deze steeds weer verbeterd. Ook de snijtechnologie blijft in ontwikkeling, want machines worden steeds sneller en dan is de juiste technologie essentieel. Doordat Widenhorn zijn eigen postprocessoren en maatwerk ontwikkelt is iedere snijmachine optimaal aan te sturen. Aanpassingen zijn binnen een dag gedaan.

Al met al biedt de V2024 versie van PROfirst veel nieuwe functionaliteiten waarvan klanten kunnen profiteren. Daarbij kunnen ze dagelijks rekenen op de ouderwetse service van familiebedrijf Widenhorn. Geen moeilijke telefoonsystemen, gewoon bellen, persoonlijk contact en direct antwoord op de vraag! Op METAVAK demonstreert Widenhorn de nieuwste release. Deze wordt eind dit jaar uitgerold over de honderden klanten met een serviceabonnement.

Widenhorn
Stand A120

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

METAVAK trekt ruim 5.650 bezoekers

16-10 “We hebben weer een succesvolle editie van METAVAK achter de rug”, zegt Jessica Eijkelenboom…

Automatisering

Coby van RoboJob biedt antwoord op cobot-automatiseringsbehoefte

08-10 “We merken dat Nederland al best volwassen is op het gebied van automatisering, en…

Plaatbewerking

Besten Machines present met lasers, kantbank en schaar

05-10 De twee Senfeng fiberlasers zijn gloednieuw en hebben een aantal belangrijke verbeteringen. Een van…

Plaatbewerking

Compacte fiberlaser voor werkplaats met beperkte ruimte

04-10 Nardo Machines en Services presenteert op METAVAK haar eigen merk Benchmark Fiberlaser lasersnijmachines. Dit…

Verspanen

Style presenteert drie machines op METAVAK

04-10 “METAVAK biedt een uitgelezen kans om onze machines aan een breed publiek voor te…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

JEVA haalt alles uit complexe bewerkingscentra met EDGECAM

04-10 De visie van Gerco en Wilco van Amerongen was duidelijk toen de twee broers…

Verbinden

Scala aan onderwerpen op Lastechnisch Kennisevent

04-10 Het event is opgedeeld in drie grote blokken: recente veranderingen in regelgeving, lasprocesontwikkelingen en…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?