LVD produceert ‘coronavrije’ deuropener

0

Machineproducent LVD en Hogeschool Vives slaan de handen ineen voor het design en de productie van een ‘coronavrije’ deuropener die ze gratis ter beschikking stellen van zorginstellingen en openbare diensten.

Het coronavirus overleeft op gladde oppervlakken en materialen en deurklinken vormen per definitie een groot risico. Wie virusdruppeltjes via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Een handsfree deuropener kan dit voorkomen. Docenten productie, verbonden aan het Vives departement Industriële Wetenschappen en Technologie, ontwikkelden een inox deuropener in het Vives Maaklab. Het systeem wordt op een bestaande deurklink gemonteerd waardoor men de deur kan openen en sluiten met de arm in plaats van met de hand.

Snijden en buigen

LVD, producent van plaatbewerkingsmachines, ondersteunde de voorbije weken AZ Groeninghe met beschermingspakken en stuurde mondmaskers naar AZ Delta en de LVD-filialen in China, Slovakije, Italië en de USA. Dit bijzondere project kan het bedrijf echter met eigen machines realiseren: “Met de machines in het LVD XP Center, het democenter voor onze klanten, konden we de stukken snel produceren. De inox plaat van 3×1,5 m ging eerst naar een Electra lasersnijmachine waar ze in de gewenste vorm gesneden werd. Uit één plaat haalden we 200 stuks. Daarna werden de gesneden stukken geautomatiseerd gebogen op de Dyna-Cell, een gerobotiseerde buigcel”, aldus Sébastien Van Neste, application engineer bij LVD.

Eenvoudige montage

“De deuropener wordt met drie eenvoudige kabelbinders op de klink gemonteerd en past op zowel binnen en buitendeuren. Eén design past op 95% van de bestaande deurklinken, in alle maten en vormen. Dit geldt ook voor deuren met een hydraulische deurpomp”, weet Vives docent Productie/Automatisering Pieter Desplenter.

“Ons ontwerp is vrijgegeven, op die manier kunnen maakbedrijven wereldwijd aan de slag, zodat de productie en de verdeling snel kan gaan. Alles helpt om het coronavirus een halt toe te roepen”, aldus nog Tom Scharlaken, Lector Mechanica – Elektrotechniek van Vives. Samples kunnen, na aanvraag, gratis afgehaald worden bij Vives. Zorg- en overheidsinstellingen krijgen voorrang. Vives doet een oproep naar maakbedrijven om de deuropeners tegen kostprijs ter beschikking te stellen.