Maakindustrie krijgt plek voor innovatie in IJmond

Het Techport Innovation Centre, dat wordt gebouwd in Velsen-Noord, krijgt vanaf 2023 een belangrijke rol in het opleiden van technisch personeel met nieuwe skills en het inzetten van digitale technologie binnen de industrie.

Vertegenwoordigers van de initiatiefnemers kondigen samen met Spot de Robot het Techport Innovation Centre aan.

Ook draagt het nieuwe centrum bij aan de energietransitie door oplossingen te ontwikkelen waarmee efficiënter en schoner kan worden geproduceerd.

Creatief innovatievermogen

De maakindustrie moet schoner en slimmer produceren. Dit is een uitdaging, maar vooral een enorme kans. De maak- en onderhoudsindustrie heeft namelijk zelf kennis en expertise in huis om nieuwe technologieën en productiemethodes te ontwikkelen die nodig zijn voor de energietransitie. En door de inzet van digitalisering kan de maakindustrie ook daadwerkelijk slimmer en efficiënter produceren. Dit vraagt om creatief innovatievermogen en ook voldoende goed opgeleid personeel met nieuwe skills, competenties en vaardigheden.

Geen enkel bedrijf is groot of sterk genoeg om alleen te innoveren en personeel op te leiden. Alleen door samenwerking met andere bedrijven en het onderwijs is het mogelijk om de stap richting een slimmere, efficiëntere en schonere industrie te zetten. Om het innovatievermogen te faciliteren en aan te jagen, opent Techport in 2023 een fysieke locatie in Velsen-Noord: het Techport Innovation Centre.

Aantrekkelijke plek

Hiermee creëert Techport voor de IJmond een aantrekkelijk plek om te studeren, te werken, te ondernemen en te innoveren. Een plek voor bedrijven en scholen in de Metropoolregio Amsterdam en daarbuiten om in multidisciplinaire teams, in netwerken en ecosystemen, samen te werken aan een duurzame en digitale maak- en onderhoudsindustrie.

Het is de ambitie om in het Techport Innovation Centre innovaties te versnellen en direct te koppelen aan het onderwijs. Mark Denys, voorzitter Techport: “We willen bedrijven en onderwijsinstellingen ondersteunen om technologietoepassingen voor digitalisering en de energietransitie te versnellen en data te verzamelen, te analyseren en op de markt brengen.

Hierbij hebben we altijd de focus op duurzaamheid, digitalisering en voldoende goed opgeleid personeel met nieuwe skills, vaardigheden en competenties. In het gebouw zelf creëren we inspiratie- en innovatieruimten. Hier wordt getest en demonstreren bedrijven innovaties. De ruimtes zijn een leeromgeving voor studenten vol met impressies van de nieuwste technologieën.”

Innovatieteams

In het Techport Innovation Centre werken innovatieteams. Deze innovatieteams bestaan uit talentvolle studenten, slimme onderzoekers, ambitieuze ondernemers en inspirerende docenten. De teams werken in een afgebakende periode van 3 tot 36 maanden actief aan een nieuw product of dienst, aan een procesoptimalisatie of een energiezuinige toepassing. Zij focussen zich op zowel een schonere vorm van energievoorziening, op energie efficiëntie in de maak- en onderhoudsindustrie en op de digitalisering van onderhoud.

Daarnaast is een fonds beschikbaar voor bedrijven. Dit fonds is bedoeld voor de aanschaf van proefinstallaties en project gerelateerde hard- en software.

Innovatiemakers

Samen met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen, de zogenaamde innovatiemakers, wil Techport het komende jaar nadenken over de inhoudelijke invulling van het Techport Innovation Centre. Hierbij wordt gekeken naar welke innovatiebehoefte er is binnen de maakindustrie als je kijkt naar het slimmer en efficiënter produceren.

Op basis van de behoefte worden vraagstukken vastgesteld en wordt gekeken welke faciliteiten, zoals hard- en/of software of proefopstellingen, hiervoor nodig zijn. Hiervoor organiseert Techport vanaf april 2022 bijeenkomsten, waarvoor belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

MKB-maakindustrie zet vol in op (vak)mensen, innovatie en duurzaam ondernemen

27-06 “Focus op deze thema’s is nodig om het ondernemerschap en verdienvermogen in de MKB-maakindustrie…

Toeleveren

Rotterdam maakt werk van instroom MKB-maakindustrie

27-06 De MKB-maakindustrie is goed voor een belangrijk deel van de werkgelegenheid in de regio…

Verspanen

Manufacturing Technology Conference helpt hightech- en maakindustrie verder te groeien

14-06 Zowel ASML als Thermo Fisher Scientific wil groeien. Hiervoor moet de efficiency van de…

Automatisering

Vision, Robotics & Motion: slimme automatiseringsoplossingen in de maakindustrie

31-05 Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak…

Personeel en Opleiding

J. v.d. Mortel heeft zijn eigen digitale leeromgeving

24-05 Hoe dat werkt? Neem Marcel. Een tijdje geleden is hij bij J. v.d. Mortel…

Toeleveren

NTS groeit veel harder dan verwacht

15-05 De omzet van 412 miljoen euro betekende een groei van 30% ten opzichte van…

Bedrijf en Economie

Maakindustrie cruciaal voor sterke samenleving

01-05 Volgens FME-voorzitter Theo Henrar is de maakindustrie in Nederland van grote waarde, en dit…

Transport en Logistiek

Workshop over inzet AGV’s en mobiele robots

29-03 Integratie van AGV’s (automatisch geleide voertuigen) en mobiele robots leidt tot betere benutting van…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema