Maakindustrie krijgt plek voor innovatie in IJmond

Het Techport Innovation Centre, dat wordt gebouwd in Velsen-Noord, krijgt vanaf 2023 een belangrijke rol in het opleiden van technisch personeel met nieuwe skills en het inzetten van digitale technologie binnen de industrie.

Vertegenwoordigers van de initiatiefnemers kondigen samen met Spot de Robot het Techport Innovation Centre aan.

Ook draagt het nieuwe centrum bij aan de energietransitie door oplossingen te ontwikkelen waarmee efficiënter en schoner kan worden geproduceerd.

Creatief innovatievermogen

De maakindustrie moet schoner en slimmer produceren. Dit is een uitdaging, maar vooral een enorme kans. De maak- en onderhoudsindustrie heeft namelijk zelf kennis en expertise in huis om nieuwe technologieën en productiemethodes te ontwikkelen die nodig zijn voor de energietransitie. En door de inzet van digitalisering kan de maakindustrie ook daadwerkelijk slimmer en efficiënter produceren. Dit vraagt om creatief innovatievermogen en ook voldoende goed opgeleid personeel met nieuwe skills, competenties en vaardigheden.

Geen enkel bedrijf is groot of sterk genoeg om alleen te innoveren en personeel op te leiden. Alleen door samenwerking met andere bedrijven en het onderwijs is het mogelijk om de stap richting een slimmere, efficiëntere en schonere industrie te zetten. Om het innovatievermogen te faciliteren en aan te jagen, opent Techport in 2023 een fysieke locatie in Velsen-Noord: het Techport Innovation Centre.

Aantrekkelijke plek

Hiermee creëert Techport voor de IJmond een aantrekkelijk plek om te studeren, te werken, te ondernemen en te innoveren. Een plek voor bedrijven en scholen in de Metropoolregio Amsterdam en daarbuiten om in multidisciplinaire teams, in netwerken en ecosystemen, samen te werken aan een duurzame en digitale maak- en onderhoudsindustrie.

Het is de ambitie om in het Techport Innovation Centre innovaties te versnellen en direct te koppelen aan het onderwijs. Mark Denys, voorzitter Techport: “We willen bedrijven en onderwijsinstellingen ondersteunen om technologietoepassingen voor digitalisering en de energietransitie te versnellen en data te verzamelen, te analyseren en op de markt brengen.

Hierbij hebben we altijd de focus op duurzaamheid, digitalisering en voldoende goed opgeleid personeel met nieuwe skills, vaardigheden en competenties. In het gebouw zelf creëren we inspiratie- en innovatieruimten. Hier wordt getest en demonstreren bedrijven innovaties. De ruimtes zijn een leeromgeving voor studenten vol met impressies van de nieuwste technologieën.”

Innovatieteams

In het Techport Innovation Centre werken innovatieteams. Deze innovatieteams bestaan uit talentvolle studenten, slimme onderzoekers, ambitieuze ondernemers en inspirerende docenten. De teams werken in een afgebakende periode van 3 tot 36 maanden actief aan een nieuw product of dienst, aan een procesoptimalisatie of een energiezuinige toepassing. Zij focussen zich op zowel een schonere vorm van energievoorziening, op energie efficiëntie in de maak- en onderhoudsindustrie en op de digitalisering van onderhoud.

Daarnaast is een fonds beschikbaar voor bedrijven. Dit fonds is bedoeld voor de aanschaf van proefinstallaties en project gerelateerde hard- en software.

Innovatiemakers

Samen met vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen, de zogenaamde innovatiemakers, wil Techport het komende jaar nadenken over de inhoudelijke invulling van het Techport Innovation Centre. Hierbij wordt gekeken naar welke innovatiebehoefte er is binnen de maakindustrie als je kijkt naar het slimmer en efficiënter produceren.

Op basis van de behoefte worden vraagstukken vastgesteld en wordt gekeken welke faciliteiten, zoals hard- en/of software of proefopstellingen, hiervoor nodig zijn. Hiervoor organiseert Techport vanaf april 2022 bijeenkomsten, waarvoor belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Automatisering

Nieuw directieteam CAD & Company

20-06 CAD & Company ondersteunt en begeleidt implementatieprocessen, innovatie- en digitaliseringstrajecten, biedt trainingen en deelt…

Automatisering

Unieke schakel tussen industrie en onderwijs

20-06 Hij vervolgt: “In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op…

Verspanen

Nieuwe generatie brengt verse knowhow in familiebedrijf

16-06 Om een antwoord op die vragen te krijgen spraken we met Maurits en David…

Bedrijf en Economie

Mkb-booster stimuleert productie-innovatie

01-06 Dit is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van Koninklijke Metaalunie door Berenschot…

Automatisering

Drie scenario’s voor gebruik smart glasses

30-05 Dynabook zet drie concrete toepassingen van AR en VR in combinatie met smart glasses…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X