Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

De opleidingsbehoefte in de verspanende industrie verandert. Bedrijven en werknemers willen ieder moment kunnen starten met een opleiding, ze hebben grote behoefte aan ‘hapklare brokken’ die ze in hun eigen tempo en op hun eigen manier kunnen volgen en tegelijk moeten deze aantoonbaar waardevol zijn. De techniekopleiders STODT en CRAFT Education zijn daarom een samenwerking aangegaan voor het aanbieden van wettelijk erkende mbo-opleidingen voor de verspaning volgens de zogeheten ‘derdeleerweg’ route.

V.l.n.r. Ben Verbeek en Roy van Bussel van CRAFT Education en Jeroen Rouwhof van STODT ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst voor het aanbieden van wettelijk erkende mbo-opleidingen voor de verspaning volgens de zogeheten ‘derdeleerweg’ route.

Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze willen en toch een officieel mbo-diploma willen behalen.

Opleiden per onderwerp

STODT biedt al jaren de wettelijk erkende BBL-opleidingen Allround precisie verspaner en verspaningstechnoloog op mbo-niveau 3 en 4 aan. Dat gebeurt in samenwerking met ROC’s. Deze opleidingen voorzien duidelijk in een behoefte van maakbedrijven én werknemers. Maar steeds vaker proeft STODT ook een andere behoefte.

Bedrijven willen nieuwe medewerkers (bijvoorbeeld zij-instromers) of hun huidige medewerkers direct bij- en/of omscholen als de situatie daar om vraagt. “Er is daarbij een grote behoefte aan flexibiliteit”, zegt directeur Jeroen Rouwhof van STODT. “Deze behoefte kunnen we nu uitstekend invullen met deze derdeleerweg route. Medewerkers kunnen per gewenst onderwerp worden opgeleid. De modules die zij volgen hebben een civiel effect en tellen daarom mee voor het behalen van een mbo-certificaat of -diploma.

Ook voor ondernemers die nadenken over een eigen bedrijfsschool kan deze route een perfecte oplossing zijn.”

STODT had deze leerroute zelf kunnen ontwikkelen, maar heeft in plaats daarvan gekozen voor samenwerking met CRAFT Education in Deurne. Dit is een door het ministerie van OC&W-erkende onbekostigde onderwijsinstelling. CRAFT beschikt reeds over de lesmaterialen en modules en de accreditatie die nodig zijn voor (deel)opleidingen op het gebied van verspanen.

Door de samenwerkingsovereenkomst kan STODT nu alle verspanende mbo-opleidingen, vanaf entree niveau tot en met niveau 4, in de derde leerweg aanbieden met de slimmigheid van CRAFT onder de motorkap.

CRAFT Education is zo’n vijf jaar geleden opgericht door Roy van Bussel en Ben Verbeek. Hun doel was technische opleidingen aan te bieden die voor honderd procent aansluiten bij de behoefte van mensen die willen leren. CRAFT ontwikkelt en maakt lesmaterialen voor het beroepsonderwijs, geeft deze zelf uit en beschikt over theorie- en praktijkruimten waar opleidingen kunnen worden verzorgd.

Bovendien werkt de onderwijsinstelling uit Deurne samen met diverse fabrikanten van machines, gereedschappen en meetmiddelen, waarvoor ook efficiënte trainingen en opleidingen worden gemaakt. Zo is CRAFT steeds op de hoogte van de nieuwste technologische kennis, die dan weer wordt verwerkt in lesmaterialen en opleidingen.

De leerfabriek van STODT in Best. Iedere verspaner in Nederland kan nu opleidingen volgen op een manier die het beste bij hem past. Dat kan via e-learning of e-learning met Hulp Op Afstand (HOA) maar ook met lessen op verschillende locaties.

De leerfabriek van STODT in Best. Iedere verspaner in Nederland kan nu opleidingen volgen op een manier die het beste bij hem past. Dat kan via e-learning of e-learning met Hulp Op Afstand (HOA) maar ook met lessen op verschillende locaties.

Groter bereik

Net als Rouwhof zijn Van Bussel en Verbeek blij met de samenwerking tussen CRAFT en STODT. Want hierdoor heeft de derdeleerweg route nu een veel groter bereik. Iedere verspaner in Nederland heeft nu de mogelijkheid opleidingen te volgen op een manier die het beste bij hem past. Dat kan via e-learning of e-learning met Hulp Op Afstand (HOA).

Maar ook met lessen op de locaties van CRAFT in Deurne en Schiedam of in de STODT leerfabrieken in Hengelo en Best. In company trainingen zijn eveneens mogelijk. “Eigenlijk is elke variant mogelijk”, zegt Rouwhof. “Ons leerbedrijf kan de voortgang monitoren en de deelnemer zo verder helpen in zijn ontwikkeling. Het oefenen van vaardigheden voor verspanen gebeurt in onze leerfabrieken. In de praktijk kan de deelnemer dan meteen toepassen wat hij heeft geleerd. Onze ervaren MBO docenten en vakspecialisten begeleiden iedere deelnemer. Zij informeren, stimuleren en adviseren hen gedurende hun studie.

De communicatie tussen leerling en docent verloopt eenvoudig en snel via onze digitale leeromgeving. Wie behoefte heeft aan meer begeleiding, kan eenvoudig op verschillende manieren contact opnemen met een begeleider.”

Ieder moment starten

Een aantrekkelijk aspect is dat ieder moment kan worden gestart met een mbo-opleiding. Wachten op een officieel startmoment hoeft niet. Wie voldoet aan de vooropleidingseis kan het lesmateriaal van een opleiding al binnen een week ontvangen en direct beginnen met studeren. Wie niet aan de vooropleidingseis voldoet voor een mbo niveau 1, 2, 3 of 4 opleiding, kan deelnemen aan een toelatingstoets.

Roy van Bussel en Ben Verbeek noemen de derde leerweg een ideale methode om invulling te geven aan LLO, een Leven Lang Ontwikkelen. Vanwege de flexibiliteit, maar ook omdat de methode een context biedt die motiveert. “Mensen kunnen opleiding voor opleiding, module voor module volgen en uiteindelijk een tastbaar resultaat in handen krijgen in de vorm van een erkend mbo-diploma. Daar mag je jaren over doen maar we kennen ook voorbeelden van mensen die dit in 9 maanden hebben gedaan.”

Het is niet alleen STODT dat profiteert van de samenwerking doordat het nu de middelen van CRAFT Education kan inzetten voor de derde leerwegroute. Omgekeerd zal CRAFT ook profiteren van de kennis van de experts van STODT om de lesmaterialen en de modules te verrijken met actuele kennis, bijvoorbeeld op het gebied van materiaalkunde. “Deze samenwerking is goed voor iedereen”, zegt Roy van Bussel. “Voor ons, voor STODT en voor iedereen die zijn kennis van verspanen op een hoger niveau wil brengen. Uiteindelijk is dat goed voor de hele maakindustrie in Nederland.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Nieuwe mbo structuur voor de metaal- en technologische industrie

03-10 Hierdoor hebben scholen en bedrijven meer ruimte om samen te werken en mee te…

Personeel en Opleiding

Trainingspartner STODT mag officieel Heidenhain certificaat uitreiken

16-05 Dit officiële certificaat mag alleen door een opleidingsinstituut worden uitgegeven, wanneer meer dan de…

Personeel en Opleiding

STODT leert verspaner op de centjes te letten

02-03 Henk Beldman van STODT heeft de afgelopen jaren tal van lucratieve afstudeerprojecten voorbij zien…

Personeel en Opleiding

Huisshow STODT met partners

23-02 De huisshow is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de ontwikkelingen in…

Personeel en Opleiding

3M bundelt scholingsaanbod bedrijfsveiligheid

22-11 De keuze van individueel aanpasbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) is een eerste vereiste om veilig…

Personeel en Opleiding

Cobotopleiding-in-a-box

06-10 Het opleidingspakket maakt deel uit van een uitgebreid onderwijsprogramma, waarmee Universal Robots nieuwe mogelijkheden…

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen