Meningen over herstel staalmarkt zijn verdeeld

De meningen over de ontwikkelingen op de staalmarkt lopen momenteel sterk uiteen, zo meldt de mei-editie van het StaalJournaal.

Productie bij Opel in Rüsselsheim. De autosector is een belangrijke verbruiker van staal. De Europese autoproducenten melden een wat stagnerende verkoop, maar hopen op verbetering in de loop van het jaar wanneer een behoorlijk aantal nieuwe modellen gepresenteerd zal worden. (Foto: Stellantis)

Zo concludeert Eurofer, de vereniging van Europese staalproducenten, dat de voortdurende economische onzekerheid de ontwikkeling van de staalbehoefte negatief zal beïnvloeden en pas op langere termijn een verbetering ziet. De oorzaken hiervan moeten worden gezocht in instabiele energieprijzen, hoge inflatie- en rentecijfers, een matige vraag en geopolitieke ontwikkelingen.

Dit jaar afname staalverbruik in EU

In 2023 groeide het staalverbruik in de EU nog met ruim 1%, maar voor 2024 gaat Eurofer uit van een afname van 1%, terwijl voor 2025 een toename van 2% wordt voorspeld. Een van de belangrijke verbruikers van staal is de autosector. In 2023 steeg het verbruik in die branche met ruim 8,5%, maar bleef dat uiteindelijk toch achter op het niveau van vóór de Corona-periode.

Voor 2024 en 2025 verwacht men een daling van 0,4% respectievelijk een stijging van 0,8%. De Europese autoproducenten melden een wat stagnerende verkoop, maar hopen op verbetering in de loop van het jaar wanneer een behoorlijk aantal nieuwe modellen op markt zal gepresenteerd worden.

Minder bouwactiviteiten

De bouwsector, een andere belangrijke staalverwerker, heeft zich in de post-coronatijd goed hersteld, echter vanwege de Europa breed verslechterde economische omstandigheden namen ook daar de activiteiten af en dus daalde het staalverbruik. Voor 2024 voorziet men dat de overheden zowel civiele bouw als infrastructurele werkzaamheden zullen stimuleren, maar het effect zal zich over meerdere jaren gaan uitsmeren. Kortom ook hierover is Eurofer niet echt optimistisch gestemd.

Positieve ontwikkelingen

De toch wel aarzelende Europese economie en marktonzekerheid zorgen er volgens het StaalJournaal voor dat inkopers enkel inkopen wat ze nodig hebben en niet speculeren. “Maar er zijn zeker ook positieve ontwikkelingen te melden; enkele staalfabrieken (niet uit Europa) verwachten herstel in diverse sectoren, en sommige Europese staalproducenten werken zelfs al met minimale prijsverhogingen ten opzichte van een paar weken geleden.

Over het algemeen zijn de voorraden bij handelaren relatief laag, waardoor er toch materiaal moet worden ingekocht om niet zonder te zitten. Dit, in combinatie met de naderende zomervakantieperiode die mogelijk nog verlengd wordt door staalfabrieken, kan leiden tot een lichte stijging in de vraag.”

Ondanks de Chinese economische uitdagingen in de vastgoedsector en de matige vraag blijft het land volop staal produceren. Dit draagt niet bij aan een evenwicht tussen vraag en aanbod, en voedt volgens het StaalJournaal de vrees dat er nog meer goedkoop Chinees materiaal op de exportmarkt terecht komt. “Naar alle waarschijnlijkheid is de bodem bereikt en met de naderende automobielonderhandelingen hebben staalfabrieken er alle belang bij om prijzen minimaal stabiel te houden, maar bij voorkeur nog iets te laten stijgen.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Onzekerheid heerst op staalmarkt

17-04 “Het zijn vooral deze twee tegengestelde feiten die de marktsituatie bepalen en de staalprijzen onder…

Materialen

Lente nog niet in zicht op staalmarkt

18-03 Hoewel staalprijzen traditioneel vaak stijgen bij de start van de lente, is dit nu…

Materialen

Stijging staalprijzen onwaarschijnlijk

19-02 Als redenen hiervoor noemt het StaalJournaal de dreiging van mogelijk meer en naar alle…

Materialen

Staalprijzen verder in de lift?

17-01 De vraag naar staal in Europa is nog altijd zwak. Enigszins opmerkelijk is volgens…

Materialen

Staalprijzen: houdt de stijgende trend aan?

20-12 Het StaalJournaal constateert in haar laatste editie van dit jaar dat de EU-staalproducenten een…

Materialen

Staalprijzen op keerpunt

20-11 Dit jaar heeft China, ‘s werelds grootste staalproducent, een afname in haar productie laten…

Materialen

Vraag en aanbod op staalmarkt uit balans

18-10 De prijs van steenkool is fors gestegen, terwijl andere grondstoffen geen grote schommelingen vertonen.…

Materialen

Staalprijzen: malaise houdt aan

13-09 De ontwikkeling van de staalprijzen vertoont een grillig patroon. Als gevolg van de hogere…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV