Mennens waarborgt kwaliteit en veiligheid bij bouw windpark

Mennens en zusterbedrijf Certex UK slaan de handen ineen en zijn betrokken bij de bouw van windpark Hollandse Kust Noord. Zij leveren inspecteurs die zorgdragen voor de inspecties van het materieel voordat dit offshore geïnstalleerd wordt en ná oplevering van de turbines.

Mennens en zusterbedrijf Certex UK verzorgen gedurende de bouw van windpark Hollandse Kust Noord o.a. de inspectie van hydraulische systemen, valbeveiligingsoplossingen, hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Medio oktober is het Consortium CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco, begonnen met de bouw van het ambitieuze offshore windproject. Windpark Hollandse Kust Noord heeft een geïnstalleerd vermogen van 759 MW, levert jaarlijks minstens 3,3 TWh en bestaat uit 60 turbines. Mennens en Certex UK zorgen er onder meer voor dat de turbines voldoen aan geldende wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid. Denk daarbij aan de inspectie van hydraulische systemen, valbeveiligingsoplossingen, hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM).

Ruime ervaring en expertise

Mennens en Certex UK zijn specialist in staalkabels, hijs- en hefmiddelen en veilig werken op hoogte. Beide bedrijven hebben ruime ervaring met windturbines. Zo waren ze gezamenlijk betrokken bij de realisatie van Windpark Hollandse Kust Zuid. Daarnaast werkten ze mee aan windpark Borssele 1&2, Fryslân en Westermeerwind.

Inspectie

Jeroen Peters, Managing Director bij Mennens Amsterdam, vertelt over de werkzaamheden van Mennens en Certex UK: “Onze experts controleren of de windmolenonderdelen voldoen aan alle veiligheidseisen. Internationaal gelden hiervoor de ISO-richtlijnen, daarnaast gelden binnen Nederland onder meer de Machinerichtlijn, de Arbowet, NEN en DIN. Hierbij is o.a. een jaarlijkse inspectie verplicht. We zorgen ervoor dat deze inspectie goed verloopt en dat Consortium CrossWind beschikt over de benodigde certificaten. Zodat de monteurs op een efficiënte en verantwoorde wijze kunnen werken op hoogte. Daarnaast voeren we een zogeheten ‘statutory inspection’ uit. Deze inspectie is uitgebreider en zorgt ervoor dat de klant uit kan gaan van een nulmeting.”

Veiligheidsuitrustingen

Mennens en Certex UK verzorgen ook de inspectie van de benodigde veiligheidsuitrusting voor de monteurs. Jeroen vertelt: “De monteurs werken op grote hoogte, soms wel op 251 meter boven zeeniveau. Daar zijn goedgekeurde persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor nodig. Denk hierbij aan valharnassen, veiligheidshaken en veiligheidslijnen. Werken monteurs bijvoorbeeld bovenop het platform van een windturbine, dan moeten zij zich áltijd vasthaken. Want op zulke hoogtes speelt wind een belangrijke rol bij het uitvoeren van werkzaamheden.”

Materialen hijsen en heffen

Bij de werkzaamheden in het windpark moeten niet alleen personen naar grote hoogte worden gebracht. Ook materiaal moet op een veilige manier van de grond naar boven worden getakeld. “Hiervoor maakt Consortium CrossWind gebruik van dienstliften, vaak bevinden deze zich binnenin de windmolens. Deze liften gaan omhoog door middel van takels. Mennens en Certex UK controleren of de dienstliften voldoen aan de eisen die de wet- en regelgeving voorschrijft. Zodat de last veilig naar grote hoogte kan worden gehesen. Zo garanderen we de veiligheid van iedereen die bij het project betrokken is.”

Tags

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen