Metaalstakingen gaan verder in Friesland

52
Er is nog steeds geen nieuwe cao voor de metalektro en dat betekent dat de vakbonden hun acties voortzetten. Vanaf donderdag zijn er stakingen in de Friese metaalsector.

Drie dagen lang wordt er gestaakt. In het zuiden van de provincie op donderdag 27 en vrijdag 28 september en in het noorden op vrijdag 28 september en maandag 1 oktober. Dit betekent dus volgens FNV Metaal en CNV Vakmensen dat op de vrijdag de hele provincie platligt. Vele honderden staalwerkers leggen in deze drie dagen het werk neer.

Bedrijven die meedoen aan de stakingen in Friesland zijn onder meer Ardagh, Gea Leeuwarden, De Wulf Miedema, Meyer Plaatbewerking, Damen Ship Repair, Spaans Babcock, Accel Group, Landustrie, Stork Turbo Blading en De Jong hot water tanks.

Hele sector plat
“Nog steeds komt de FME, de werkgeversorganisatie in de metaalsector, niet over de brug om metaalwerkers fatsoenlijk te belonen voor hun harde werk”, aldus Wilma Nieveen, bestuurder FNV Metaal. “Ook de metaalwerkers in Friesland hebben schoon genoeg van de opstelling van de FME. We leggen de hele sector plat in Friesland. We weten dat de FME de staking probeert te breken, maar dat gaat niet lukken. De Friese metaalwerkers willen een goede cao en zijn bereid om op te komen voor hun rechten.”
Nieveens collega van CNV Vakmensen, Jikkie Aalberts, zegt over de staking: “Dat de hele sector plat gaat en er zoveel metaalwerkers meedoen aan de stakingen, zegt wel hoe hoog het de medewerkers zit. Genoeg is echt genoeg. Het is tijd voor een fatsoenlijke cao en wel nu!.”

Estafettestakingen metaal
Afgelopen periode hebben al vele duizenden metaalwerkers door het hele land actiegevoerd voor een goede cao. Ook de komende weken worden er nog acties en stakingen georganiseerd.

Toekomstbestendige cao
Inzet van FNV Metaal en CNV Vakmensen is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren. Ook willen de bonden een zogenoemd generatiepact en maatregelen om duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers te vergroten. En er moet een einde komen aan de in hun ogen doorgeslagen flexibilisering. Daarbij hoort dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

Facebook Comments