Metaalunie en FME openen meldpunt Oekraïne-crisis

Metaalunie en FME hebben allebei een meldpunt geopend voor lidbedrijven die de gevolgen merken van de Russische inval in Oekraïne en de opgelegde sancties. Ze willen zo inzicht krijgen in de gevolgen van het conflict voor het MKB-metaal en de technologische industrie.

Metaalunie en FME openen meldpunt Oekraïne-crisis

Beide brancheorganisaties volgen de situatie op de voet en maken zich grote zorgen over de gevolgen. FME houdt op de korte termijn rekening met een terugloop van de export van machines en technologie.

Grote handelspartner

De Metaalunie wijst erop dat Rusland volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een relatief grote handelspartner is voor Nederland. In 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis, exporteerde Nederland voor ongeveer 6,5 miljard euro richting dit grote land. Met de handel met Oekraïne is veel minder geld gemoeid. Maar sinds de Europese Unie (EU) een handelsverdrag met Oekraïne heeft gesloten, is de handel met het land wel sterk toegenomen.

Meldpunt Metaalunie

De sancties die de EU, de VS en andere landen aan Rusland opleggen hebben een directe impact voor bedrijven die exporteren naar, importeren uit Oekraïne of Rusland of daar zelf een vestiging hebben. Metaalunie heeft daarom voor haar leden een meldpunt geopend met als doel inzicht te krijgen in de problemen die er voor de sector ontstaan. Dit inzicht is voor Metaalunie belangrijk om de overheid goed te kunnen informeren over de gevolgen voor het MKB-metaal. Metaalunie-leden kunnen problemen in relatie tot deze crisis melden via internationaal@metaalunie.nl.

Cyberaanvallen

De Oekraïne-crisis zal volgens Metaalunie ook voelbaar zijn voor bedrijven die niet direct zakendoen in Oekraïne en Rusland. Zo zullen de energieprijzen naar verwachting verder stijgen. Ook het vinden van alternatieve leveringen van grondstoffen die nu uit Oekraïne en Rusland komen, zullen de prijs ervan verder doen stijgen. Het kan volgens Metaalunie ook zijn dat een metaalbedrijf bijvoorbeeld Oekraïense medewerkers in dienst heeft, die opgeroepen worden om deel te nemen aan de strijd in hun land. “En u kunt mogelijk te maken krijgen met cyberaanvallen die uw bedrijfsvoering ontregelen. Het is daarom raadzaam nog eens goed te kijken naar uw eigen digitale beveiligingssystemen.”

Meldpunt FME Meld het ons!

Ook FME heeft een meldpunt geopend, waar lidbedrijven die nadelige gevolgen ondervinden naar aanleiding van de situatie zich kunnen melden. Ook ontvangt FME graag zakelijke vragen die betrekking hebben op deze conflictsituatie. “Wij zullen deze zo goed als mogelijk beantwoorden.”
De brancheorganisatie van de technologische industrie maakt zich grote zorgen om de Russische militaire inval van Oekraïne. “De belangrijkste prioriteit is dat alle medewerkers van bedrijven in het betreffende gebied veilig zijn. Op de korte termijn houden we rekening met een terugloop van de export van machines en technologie. De gevolgen voor de Nederlandse industrie zijn natuurlijk afhankelijk van de duur van het conflict en de duur en ernst van de sancties.”

Gevolgen sancties opvangen

Zowel de Europese Unie als andere grote handelspartners zoals de VS hebben vergaande sancties ingesteld. “De Nederlandse industrie zal deze sancties opvolgen en dit zal negatieve gevolgen hebben voor onze technologische (maak)industrie”, aldus FME. “Wanneer de exacte inhoud van de sancties bekend is, zullen we ons samen met onze bedrijven inzetten om de negatieve gevolgen zo goed mogelijk op te vangen en indien mogelijk alternatieve oplossingen te vinden.”

Belangrijke grondstoffen

Oekraïne en Rusland zijn voor Europa en Nederland landen waar belangrijke grondstoffen vandaan moeten komen. Oekraïne heeft een enorme voorraad aan mineralen, onder andere de grootste titaniumvoorraad ter wereld, de op twee na grootste ijzerertsvoorraad en 30% van de wereldvoorraad mangaanerts. Een stagnatie van deze grondstoffen richting Europa, zal problemen in de Nederlandse industriële toeleveringsketen opleveren.

Gaslevering

Nederland is voor circa 15% afhankelijk van de import van gas uit Rusland. Voor Duitsland is dat circa 30%. Omdat het einde van de winter nadert, voorziet FME geen ernstige problemen voor bedrijven op korte termijn. De gaslevering per schip zal de afhankelijkheid van gas uit Rusland verlagen of oplossen.
De onzekerheid van de gasleveringen uit Rusland heeft wel effect op de energieprijzen. FME verwacht dat de energieprijzen omhoog blijven gaan en tot eind 2023 hoog blijven. Dat heeft ook effect op de prijzen van materialen en producten en de inflatie in het algemeen.

Informatie van RVO

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland geeft op haar website actuele informatie aan ondernemers die zakendoen in Rusland of Oekraïne.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Meeste bedrijven in MKB-metaal kunnen gestegen kosten compenseren

08-08 Dat is een verbetering ten opzichte van het eerste kwartaal. Toen gaf nog 42%…

Materialen

Chaos op staalmarkt door Oekraïne-crisis

16-03 De export van Russisch en Oekraïens materiaal staal is (bijna) helemaal stil gevallen. Hierdoor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV